This is Spinal Tap

This is Spinal Tap (1984)

| Blu-ray
  • 5

Rob Reinerin ohjaama elokuva vuodelta 1984 on komediahelmi vailla vertaa.

julkaistu 2010-06-24 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Epäonnistunut ohjelmanumero
Epäonnistunut ohjelmanumero 

KUVA 3

Derek Smallsilla on ongelmia lentokentän metallinpaljastimella
Derek Smallsilla on ongelmia lentokentän metallinpaljastimella 

KUVA 2

Rob Reiner ja Michael McKean
Rob Reiner ja Michael McKean 

KUVA 1

Harry Shearer, Michael McKean ja Christopher Guest
Harry Shearer, Michael McKean ja Christopher Guest 

This is Spinal Tap

Ohjaus Rob Reiner
Näyttelijät Michael McKean, Christopher Guest, Harry Shearer, Rob Reiner
Maa Yhdysvallat
Pituus 82 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Spinal Tap Prod. ja Universal Pictures Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Spinal Tap -orkesterilla on ollut surkea tuuri rumpaleiden kanssa. Ensimmäinen, John “Stumpy” Pepys, kuoli arvoituksellisessa puutarhanhoito-onnettomuudessa. Viranomaisetkin sanoivat, että se on yksi näistä tapauksista, jotka kannattaa jättää tutkimatta.

Seuraava rumpali, Stumpy Joe, kuoli tukehtumalla oksennukseen. Outoa tapauksessa oli se, että oksennus ei ollut hänen omaansa. Oli myös rumpali nimeltään Peter “James” Bond, joka räjähti lavalla spontaanisti. Jäljelle jäi vain vihreä tahra. Neljäskin rumpali räjähti, kaksi seuraavaa katosivat.

Onneton rumpalihistoria toimii oivallisena vertauksena koko Spinal Tapille, epäonniselle, mutta myös huonosti johdetulle hevibändille. Sen pääkolmikko, David St. Hubbins (Michael McKean), Nigel Tufnel (Christopher Guest) ja Derek Smalls (Harry Shearer), on tahkonnut maailman konserttisaleja jo vuosikymmeniä — ja tahkoaa muuten edelleen. Elokuvantekijä Marty DiBergi (Rob Reiner) kiinnostui kulttibändistä ja päätti tehdä hienoisesta alamäestä kärsivästä hevimammutista dokumentin.

Kyseessä ei tietenkään ole oikea dokumentti, vaan komedia, jonka on ohjannut Rob Reiner, ja jonka pääosanäyttelijät ovat ohjaajan kanssa yhdessä käsikirjoittaneet. Käsikirjoitus oli suurimmaksi osaksi viitteellinen ja dialogi on suurimmaksi osaksi improvisoitua. Tuloksena on rock- ja hevimaailmaa mehukkaasti parodioiva komedia, joka on luettava maailman kaikkien aikojen hauskimpien elokuvien joukkoon.

This is Spinal Tapin (1984) erottaa muista rock-maailmaa kuvaavista elokuvista se herkkyys ja realistisuus, jolla elokuvatekijät aihettaan käsittelevät. Reinerin tyyli on niin realistinen, että se on onnistunut huijaamaan ihan pesunkestäviä rokkareitakin: huhu kertoo, että Mick Jagger suuttui elokuvan nähdessään, koska hän koki pilkan kohdistuvan häneen itseensä.

Koko 82-minuuttinen elokuva on alusta loppuun tupaten täynnä legendaarisia, toinen toistaan riemastuttavampia kohtauksia: bändin jäsenet eksyvät toistuvasti konserttirakennuksen pannuhuoneeseen matkalla pukuhuoneesta lavalle; suunniteltua pienempi Stonehenge-monumentti, joka laskeutuu konserttilavalle ja on jäädä kahden kääpiön jalkoihin; Derek paljastaa lentokentän metallinpaljastimella syyn laitteen herkeämättömään piippaukseen: farkkuihin tungettu metallifolioon kääritty kurkku. Listaa voisi jatkaa kymmenillä esimerkeillä.

Elokuva on vaikuttanut moneen nykypäivän koomikkoon ja elokuvantekijään. Englannissa Spinal Tap -faniksi tunnustautuvan Ricky Gervaisin ja Stephen Merchantin luoma Konttori -sarja on käytännössä This is Spinal Tap siirrettynä toimistoympäristöön. Yhdysvalloissa vaikutteet näkyvät selkeimpinä Garry Shandlingin The Larry Sanders -show´ssa ja Larry Davidin sarjassa Curb Your Enthusiasm. Rob Reiner ja kumppanit onnistuivat todella luomaan jotain kestävää.

This is Spinal Tap on yksi harvoista todellisista komediaklassikoista viimeisen 30 vuoden ajalta. Se on myös osoittautunut ajattomaksi, sillä sen suosio ei ota laantuakseen. Elokuva ja bändi tunnetaan edelleen, siitä osoituksena ne lukemattomat esiintymiset, joita bändi (ja siinä ohessa myös Reiner) on tehnyt kolmen vuosikymmenen aikana. Viimeisin näistä lienee vuodelta 2007 Live Earth -tapahtumasta. Kuka tietää, vaikka bändi toteuttaisi Derek Smallsin uhkauksen uudesta comeback-kiertueesta.

Blu-ray: Universalin This is Spinal Tap – Up to 11 Edition on esimerkillinen Blu-ray-julkaisu. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DTS HD. Yli neljännesvuosisadan vanha elokuva on saatu näyttämään ja kuulostamaan 2000-luvun elokuvalta. Parannus muutaman vuoden takaiseen DVD-laitokseen on huomattava.

Julkaisuun on löydetty lisämateriaalia hengästyttävän paljon. Yhteensä lähes neljä tuntia lisämateriaalia (!) sisältää hulppeat 67 minuuttia poistettuja kohtauksia ja elokuvahistorian hauskimman kommenttiraidan, jolla näyttelijät McKean, Guest ja Shearer kommentoivat elokuvaa roolihahmoinaan.

45-minuuttisessa dokumentissa This is Spinal Tap: Up to 11 tunnetut muusikot ja koomikot kertovat omasta suhteestaan Spinal Tapiin. Tunnin mittainen Return of the Spinal Tap on taltiointi Spinal Tapin comeback-konsertista Englannissa muutaman vuoden takaa. Useissa minidokkareissa bändin ydinkolmikko ja Marty DiBergi kertovat nykytilanteestaan.

Lisäksi mukana on puolisen tuntia sekalaista hupailua ja anekdootteja, haastatteluita, sketsejä, musiikkivideoita, tv-spotteja ja trailereita. Mukana on paljon ennennäkemätöntä materiaalia, niinpä Tap -fanien kannattaa ehdottomasti syynätä levy läpi huolella.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202