Sukupuolten sota

The Battle of the Sexes (1959)

| DVD
  • 4

Peter Sellers esittää arkaa tilintarkistajaa. Saapuu amerikkalainen bisneskonsultti, nainen, joka laittaa konseptit uusiksi.

julkaistu 2009-09-12 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 4

Sukupuolten sota
Sukupuolten sota 

KUVA 3

Sukupuolten sota
Sukupuolten sota 

KUVA 2

Sukupuolten sota
Sukupuolten sota 

KUVA 1

Sukupuolten sota
Sukupuolten sota 

Sukupuolten sota

Ohjaus Charles Crichton
Näyttelijät Peter Sellers, Robert Morley, Constance Cummings, Jameson Clark, Ernest Thesiger, Donald Pleasence, Moultrie Kelsall, Alex Mackenzie, Roddy McMillan, Michael Goodliffe
Maa Iso-Britannia
Pituus 84 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1959 Prometheus Film Productions Ltd. ja Atlantic Film
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Satiirissa Sukupuolten sota (1959) nainen on ottanut erävoiton miehestä, sukupuoliroolit ovat kääntyneet.

Miesvoittoinen jenkkifirma lähettää pompottelevan konsulttinsa, joka on nainen, liikematkalle vanhalle mantereelle. Skotlannin Edinburghissa, rouva Barrowsin (Constance Cummings) loppusijoituspaikassa, miehillä on vielä valtaa. Hameetkin ovat lyhyemmät.

Herra Martin (Peter Sellers) on arka, tapoihinsa tottunut kirjanpitäjä, joka on työskennellyt yli kolme vuosikymmentä samalle sukuyhtiölle. Sen toimintastrategia uudistetaan, kun Barrows ottaa tehtäväkseen tuoda tämän hänen mielestään ”dickensiläisen” firman 1900-luvulle, tietenkin tayloristisin keinoin.

Ironisesti juuri uudet keinot ovat dickensiläisiä, julmia ja ahnaita. Maaseudun idylli halutaan tuhota. Itsenäiset villankutojat halutaan sitoa kellokortteihin ja maatalojen sijaan paikalle pitää rakentaa keskitetysti tehdas.

Seuraa siirtoja, joissa Barrows näyttäytyy kyllä muutoksen tuulena, mutta kehitys ei ole luonnollista, vaan pakotettua. Ote on kuin pörssiyrityksen kyynisellä toimitusjohtajalla, jonka ainut missio on saada osavuosikatsaus näyttämään kasvua. Työntekijät ja yhteisöllisyys tallautuvat jalkoihin.

Valeasujen ja meikkiyhdistelmien alla viihtyvä Sellers on uskottava, yksinäinen vanhus, joka nousee vastarintaan. Hänestä tulee luddiitti, teknologian tuhoaja, koska se on kaivanut perustan hänen työnsä ja ihmisarvonsa alta. Hän on valmis menemään äärimmäisyyksiin.

Iso osa elokuvan huumorista piilee sekasorrossa, mikä seuraa, kun vehkeet ja tavat ovat uusia, mutta käyttäjät vanhoja. Koneilla laskettaessa tilit eivät täsmää ja sisäpuhelimella kontaktia haettaessa ei löydetä oikeaa osoitetta.

Sukupuolten sota on nyt ajankohtaisempi kuin 50-luvun lopulla. Nimi on hämäävä. Kyse on uuden ja vanhan törmäyspisteestä. Tässä altavastaajasta dominoijaksi noussut nainen edustaa modernia ja päällekäyvää, mies vanhoillista mutta turvallista voimaa. ”Sotatila” vallitsee, jos vallitsee, Martinin ja Barrowsin välillä.

Jos elokuvasta poistaa alun ja lopun kertojaäänen, häviää sukupuolten sota teemana. Tarinassa se ei ole voimakkaasti läsnä. Se on kertojan kehikko, jonka läpi hän humoristisesti katsoo ihmissuhteita ja pyytää katsojaa tekemään saman. Barrowsin voi nähdä vain tehokkaana urbaanina ihmisenä, Martinin tämän vastakohtana.

Pakotetun kehityksen ja ihmisen välistä ristiriitaa on käsitellyt myös Jacques Tati klassikossaan Enoni on toista maata (Mon Oncle, 1958). Tatin kuvittelema futuristinen talo, jota ei ole suunniteltu ihmistä silmällä pitäen, ei välttämättä ole käyttömukavuudeltaan kaukana Alvar Aallon arkkitehtuurista.

DVD: Elokuva on osa Atlantic Filmin julkaisemaa yhtenäistä suomalaista laitosta Peter Sellers Collection. Se sisältää neljä elokuvaa: Sukupuolten sota, Alaston totuus, Lain vasen käsi ja Toreadorivalssi. Mustavalkoisessa kuvassa on hieman kulumia, mutta on muutoin tarkka. Äänenä on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202