Spartacus

Spartacus (1960)

| Blu-ray
  • 3

Ylipitkällä ja epätaisaisella Spartacuksella on hetkensä. Kohtaukset ovat parhaimmillaan, kun tuottaja ja päätähti Kirk Douglas ei ole niissä mukana.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2010-11-05 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Laurence Olivier viettelemässä orjaansa
Laurence Olivier viettelemässä orjaansa 

KUVA 3

Spartacus
Spartacus 

KUVA 2

Peter Ustinov ja Kirk Douglas
Peter Ustinov ja Kirk Douglas 

KUVA 1

Kirk Douglas
Kirk Douglas 

Spartacus

Ohjaus Stanley Kubrick
Näyttelijät Kirk Douglas, Laurence Olivier, Charles Laughton, Peter Ustinov, Jean Simmons
Maa Yhdysvallat
Pituus 196 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Spartacus (1960) lukeutuu Hollywoodin vaikeisiin produktioihin. Tuotantoa johtanut Kirk Douglas erotti viikon kuvauksien jälkeen veteraaniohjaaja Anthony Mannin ja palkkasi tilalle nuoren Stanley Kubrickin. Kubrickin ja Douglasin edellinen yhteistyö Kunnian kentät (1957) oli osoittanut, että kaksikko saa parhaimmillaan aikaan hienoa jälkeä.

Tällä kertaa ohjakset olivat kuitenkin liian tiukasti Douglasin ja tuotantoyhtiön käsissä. Spartacus on Kubrickin elokuvista ainut, jonka käsikirjoituksesta hän ei ole saanut itse vastata. Kubrick sanoutui myöhemmin elokuvasta irti, mikä provosoi Douglasin haukkumaan hänet “lahjakkaaksi paskaksi”.

Elokuvan käsikirjoitti Hollywoodin mustalla listalla ollut Dalton Trumbo. Käsikirjoitus perustuu niin ikään vasemmistomielisen Howard Fastin samannimiseen menestysromaaniin. John Wayne totesi elokuvan nähtyään, että se on marxilaista propagandaa. Douglasin pyrkimykset puolestaan olivat ennen kaikkea sionistiset.

Tarina alkaa, kun Spartacus-niminen orja (Douglas) myydään gladiaattorikouluttaja Batiatukselle (Peter Ustinov). Pian Spartacus lietsoo orjat kapinaan ja roomalaisilla on edessä tukalat paikat. Kapina saa aikaan kuohuntaa myös senaatissa, jossa vallasta kilpailevat Gracchus (Charles Laughton) ja Crassus (Laurence Olivier).

Kokonaisuus muodostuu useasta kymmenestä, kohtalaisen selkeärajaisesta kohtauksesta. Tarina etenee askel kerrallaan, eikä kerronta juurikaan virtaa. Etenemisen verkkaisuutta voimistaa usean tapahtumapaikan välillä vuorotteleva näkökulma.

Douglasin yksioikoinen roolisuoritus luo elokuvalle hieman saarnaavan yleissävyn. Spartacus esitetään ristiriidattomana sankarina, joka uhraa itsensä suuremman hyvän puolesta. Moraalista ylemmyyttä huokuvaa Douglasia kiinnostavampaa seurattavaa ovatkin senaatin sisällä tapahtuvat juonittelut. Laughton ja Olivier tekevät loistavat roolityöt.

Parhaat palat on kuitenkin varattu Peter Ustinoville, joka voitti sivuosastaan myös Oscarin. Ustinovin esittämä Batiatus on pikkusieluinen onnenonkija, joka löytää elokuvan myötä hieman itsekunnioitusta. Ustinovin eloisa näyttelytyyli tuo sävyjä muuten kovin jäyhään kokonaisuuteen.

Kubrickin läsnäolo huokuu niin ikään selkeiten kohtauksista, joissa Douglas ei ole mukana. Eräs hienoimmista on alkuperäisestä teatteriversiosta sensuroitu keskustelu Crassuksen ja nuoren miesorjan välillä. Crassus havainnollistaa viehättävälle nuorukaiselle ostereiden ja etanoiden avulla, kuinka “kaikkiruokaisuus” ei ole moraalinen kysymys vaan makuasia.

Kokonaisuutena Spartacus on epätasainen ja ylipitkä, mutta on sillä hetkensä. Erityismaininnan ansaitsee Saul Bassin upea alkutekstijakso.

Blu-ray: Universalin Blu-ray-julkaisu on teknisiltä ominaisuuksiltaan toimiva. 1080p-kuva 1:85:1-kuvasuhteella on tarkka, ja ääniraita (DTS-HD Master Audio 5.1) toistaa sävyt hienosti.

Lisämateriaalin puolesta julkaisu on vaatimaton. Erilaisen pikkusälän (trailerit, tuotantokuvat) lisäksi levyltä löytyy ainoastaan pari arkistohaastattelua, sekä lyhyt behind the scenes -pätkä.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202