Seitsemäs taivas

7th Heaven (1927)

  • 5

Rakkauselokuva on lajityyppinä jo melko loppuunkaluttu ja ideaköyhä, joten suurten rakkaustarinoiden metsästäjien on palattava ajassa vuosikymmenten taakse. Tämän elokuvagenren suuri taituri oli Frank…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-12 / päivitetty 17.03. klo 13:01

KUVA 1

Janet Gaynor ja Charles Farrell
Janet Gaynor ja Charles Farrell 

Seitsemäs taivas

Ohjaus Frank Borzage
Näyttelijät Charles Farrell, Janet Gaynor, Ben Bart, Albert Gran
Maa Yhdysvallat
Pituus 119 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1927 Fox Film Corporation.

Suurista ohjaajista puhuttaessa harvemmin mainitaan elokuvauransa jo vuonna 1912 aloittanutta Frank Borzagea, amerikkalaisen rakkauselokuvan suurta mestaria. Huolimatta siitä, että hänen elokuvansa menestyivät erinomaisesti ympäri maailmaa ja Sergei Eisensteinin tiedetään ylistäneen häntä yhdeksi suurimmista ohjaajista, painui Borzagen nimi toisen maailmansodan jälkeen vähitellen unholaan. Vuosikymmenten ajan hän oli vain ohjaaja muiden joukossa, kunnes koki uuden arvonnousun 1990-luvun alkupuolella.

Borzagen tunnetuin mykkäelokuva, vuonna 1927 valmistunut Seitsemäs taivas (a.k.a Seitsemännessä taivaassa) sijoittuu Pariisin slummiin ennen ensimmäistä maailmansotaa. Sen päähenkilöt ovat viemäreiden puhdistajana toimiva Chico (Charles Farrell), jonka suurimmat haaveet ovat kadunlakaisijan toimi sekä löytää vaimo itselleen. Diane (Janet Gaynor) puolestaan on alkoholisoituneen sisarensa Nanan (Gladys Brockwell) kanssa asuva pikkurikollinen, joka alituiseen joutuu tämän pahoinpitelemäksi. Chico pelastaa sattumalta Dianen hurjan siskonsa kynsistä ja estääkseen tyttöä joutumasta vankilaan, ottaa tämän ullakkohuoneistoonsa asumaan.

Rakkauselokuva on nykyään ennemminkin luotaantyöntävä kuin katsojaa houkutteleva lajityyppi, eikä ihme, sillä niin paljon latteuksia ja tyhjänpäiväisyyksiä genre on viime vuosien ja vuosikymmenten aikana tarjonnut. Syy voidaan helposti vierittää elokuvastudioiden niskoille, joiden johtajat eivät ole vaivautuneet panostamaan genren elokuviin laadullisesti juuri millään tavalla. Ei riitä, että elokuvaan kiinnitetään olemattomat näyttelijänlahjat omaavia, kiiltokuvamaisia tähtiä tai tunnettuja näyttelijöitä, joilla ei ole roolihahmojensa vaatimaa sielukkuutta sen enempää kuin näyttelijöiden välistä kemiaakaan. Lajityyppinä rakkauselokuva on aivan yhtä haastava kuin mikä tahansa muukin ja vaatii tekijöiltään onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi täydellistä aiheeseen paneutumista.

Seitsemäs taivas on kauttaaltaan vahva teos. Näyttelijävalinnat ovat kohdallaan ja aikakautensa suuriin nimiin lukeutuneet Gaynor ja Farrell tahoillaan erinomaisia. Enkelimäinen Gaynor on juuri niin herkkä ja viaton kuin kuuluukin, Farrellissa on hurmaavan poikamaisuuden lisäksi ritarillista miehisyyttä ja Dianen tarvitsemaa optimistisuutta. Kaikkiaan yksitoista elokuvaa yhdessä tehneiden näyttelijöiden välillä on aitoa tunnetta ja he ovat täysin tasavertaisia rakkauselokuvien kuuluisimman parivaljakon Greta Garbo – John Gilbert kanssa.

Miltei kahden tunnin kestostaan huolimatta elokuva pysyy hyvin koossa alusta loppuun eikä tyhjäkäyntiä esiinny missään vaiheessa. Kahden ihmisen kaikki maailman vaikeudet voittava rakkaustarina ei sisällöltään ole välttämättä kaksinen, mutta Borzage lataa sen niin täyteen tunnetta, ettei moiseen kiinnitä huomiota. Tyylitietoisena lajityypin hallitsijana hän myös pitää langat tiukasti käsissään, eikä elokuva ylitsepursuavista tunteenpurkauksista huolimatta lipsahda missään vaiheessa siirappisuuden puolelle – edes lopussa, joka voisi helposti latistaa koko komeuden. Roolihahmot ovat tavallisuudestaankin huolimatta erittäin tunteisiin vetoavia ja niin he kuin heidän rakkautensakin syvenee luonnollisesti elokuvan edetessä. Harvoin on rakastavaisten välille saatu aikaan tällaista viattoman ja aidon rakkauden tunnetta kuin tässä elokuvassa ja kohtaus, jossa Chico viimein tunnustaa ääneen rakkautensa Dianelle, kuuluu lajityypin suurten hetkien joukkoon.

Seitsemäs taivas keräsi vuolaasti kehuja niin kriitikoiden kuin yleisönkin taholta. Se oli yksi ensimmäisen Oscar-gaalan menestyjistä saaden osakseen viisi ehdokkuutta, joista se voitti kolme: ohjauksesta, naispääosasta (Gaynorin palkintoon lukeutuivat roolisuoritukset myös Auringonnoususta (1927) ja Kadun enkelistä (1928)) sekä käsikirjoituksesta. Vaikka elokuva oli ehdolla myös parhaan elokuvan palkintoon, meni se yllättäen William Wellmanin Siiville (1927), joten Oscar-akatemian käsittämättömillä valinnoilla on pitkät perinteet. Kymmenen vuotta myöhemmin filmatussa uusintaversiossa tarinan taika oli jo kadonnut, eikä se nimekkäistä tekijöistään – ohjaajana Henry King, pääosissa Simone Simon ja James Stewart – huolimatta menestynyt kovinkaan kaksisesti.

teksti: © 2007 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202