Robin Hoodin seikkailut

The Adventures of Robin Hood (1938)

  • 5

Errol Flynn tähdittää kaikkien aikojen tunnetuinta Robin Hood -elokuvaa vuodelta 1938. Apunaan hänellä on Warner-yhtiön huikea näyttelijäkaarti.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-12 / päivitetty 12.07. klo 17:05

KUVA 4

Robin Hoodin seikkailut
Robin Hoodin seikkailut 

KUVA 3

Errol Flynn ja Olivia de Havilland
Errol Flynn ja Olivia de Havilland 

KUVA 2

Basil Rathbone ja Claude Rains
Basil Rathbone ja Claude Rains 

KUVA 1

Patric Knowles ja Errol Flynn
Patric Knowles ja Errol Flynn 

Robin Hoodin seikkailut

Ohjaus William Keighley ja Michael Curtiz
Näyttelijät Errol Flynn, Olivia de Havilland, Claude Rains, Basil Rathbone, Alan Hale
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1938 Warner Bros. Pictures.

Englantilaisen kansansankarin, köyhiä ja sorrettuja puolustaneen Robin Hoodin legenda on filmattu lukemattomia kertoja paitsi elokuviksi, myös tv-sarjoiksi. Ensimmäinen huomioitava versio valmistui 1922 aikansa suuren tähtinäyttelijän, Douglas Fairbanksin toimesta. Viimeinen keskeinen päivitys tehtiin puolestaan 1991 Kevin Costnerin tulkitessa nimihahmoa. Monista eri näkemyksistä ja tähtinäyttelijöistä huolimatta se kaikkein tunnetuin ja rakastetuin filmatisointi valmistui jo 70 vuotta sitten Warner Bros. –yhtiön studioilla.

Warner oli osunut todelliseen kultasuoneen 1930-luvun puolessa välissä kiinnittämällä riveihinsä tasmanialaissyntyisen Errol Flynnin. Komearaamisesta ja poikamaisesti virnistelevästä Flynnistä tuli varsin nopeasti merkittävä tähti, joka hallitsi suvereenisti niin merielokuvat (Kapteeni Blood, 1935), satuelokuvat (Prinssi ja kerjäläispoika, 1937) kuin historialliset sotakuvauksetkin (Ne 600 urhoollista, 1936). Kun Warnerin suurin tähti James Cagney riiteli yhtiön kanssa sopimuksestaan, oli Flynnin valinta selviö suunnitteilla olleen Robin Hood –elokuvan pääosaan. Ohjaus annettiin William Keighleyn käsiin, mutta lopulta Michael Curtiz kiinnitettiin projektiin toiminnan takaamiseksi.

Robin Hoodin tarina sijoittuu 1100-luvun lopun Englantiin. Kuningas Rikhard Leijonamieli on ristiretkellään jäänyt Itävallan hallitsijan Leopoldin vangiksi ja hänen katala veljensä, prinssi Juhana on kaapannut vallan itselleen. Juhanan sijaishallinnon aikana maa ajautuu vakavaan kriisiin hänen miestensä harjoittaessa mielivaltaista terroria kansalaisia kohtaan.

Sir Robin Locksleystä on harvoja, jotka uskaltavat nousta Juhanaa vastaan. Moinen öykkäröinti on tilapäisen kuningashuoneen mielestä tuomittavaa ja niinpä Robin Hoodista tulee lainsuojaton. Se ei kuitenkaan estä häntä tekemästä yllätyshyökkäyksiä tyrannia kohtaan ja antamasta näin sorretulle kansalle toivonkipinää paremmasta huomisesta.

Warner ei juuri pihtaillut historiallisissa elokuvissaan, mutta Robin Hoodin seikkailuissa yhtiö otti suuremman riskin kuin kertaakaan aiemmin. Elokuva kuvattiin Technicolorilla, jonka seurauksena sen tuotantobudjetti kaksinkertaistui ollen lopulta yli kaksi miljoonaa dollaria. Uhkapeli kuitenkin kannatti, sillä elokuvan huikea värimaailma lumoaa katsojansa edelleen, aivan kuten sen näyttävät lavasteet ja hulppea puvustuskin. Valtava menestys lippuluukuilla nosti elokuvan myös Oscar-akatemian listoille ja neljästä Oscar-palkinnosta jäi hyppysiin lopulta kolme (lavastus, leikkaus, musiikki). Ainoastaan parhaan elokuvan kategoriassa se jäi ilman kirkkainta palkintoa, siinä voiton vei Frank Capran tyylikäs Komedia meistä ihmisistä (1938).

Robin Hoodin tarina on esimerkillinen kertomus oikeudenmukaisuudesta sekä uskollisuudesta valtiota kohtaan ja tätä puolta elokuva tarjoaakin melko tavalla. Onneksi mukana on kuitenkin runsaasti vauhtia, romantiikkaa, huumoria sekä toimintaa, joten yhteiskunnalliset elämänohjeet eivät nouse elokuvan keskeisimmäksi anniksi. Mutta vaikka kyseessä onkin vauhdikas ja nautittava kokonaisuus, olisi monia tapahtumia voinut kieltämättä syventää – nyt henkilöt käytännössä tempaistaan mukaan tapahtumien keskipisteeseen ilman suurempia perusteluja. Toisaalta tämä olisi voinut johtaa Kevin Costnerin vision kaltaiseen puuduttavuuteen ja pitkäveteisyyteen. Elokuvan huipentuma on Flynnin ja Basil Rathbonen esittämän Gisbornen Sir Guyn miekkailubaletti.

Robin Hoodin seikkailut sisältää yhden Warnerin parhaimmista roolituksista. Flynn sopii rooliinsa loistavasti ja hänen vastanäyttelijänään toiminutta Olivia de Havillandiakaan ei voi kuin ylistää. Parivaljakko esiintyi yhdessä yhteensä kahdeksassa elokuvassa ja on syystäkin jäänyt historian lehdille yhtenä kaikkien aikojen valkokangaspareista. Robinin vastustajina nähdään Claude Rains (prinssi Juhana), Rathbone sekä Melville Cooper, joka tulkitsee yksinkertaista Nottinghamin sheriffiä hauskasti. Kun vielä sivuosissa on Patric Knowlesin, Una O’Connorin sekä Alan Halen kaltaisia takuunäyttelijöitä, on miehitys kauttaaltaan kunnossa. Mainittakoon, että Hale näytteli pikku-Johnia myös Fairbanksin Robin Hoodissa (1922).

Teksti © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202