Rio Grande

Rio Grande (1950)

  • 4

John Fordin ratsuväkitrilogian päätösosa on aikuismainen, melankolinen lännenelokuva.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 12.11. klo 17:05

KUVA 4

Maureen O'Hara, Claude Jarman Jr., Ben Johnson, Victor McLaglen
Maureen O'Hara, Claude Jarman Jr., Ben Johnson, Victor McLaglen 

KUVA 3

John Wayne ja Maureen O'Hara
John Wayne ja Maureen O'Hara 

KUVA 2

Rio Grande
Rio Grande 

KUVA 1

John Wayne
John Wayne 

Rio Grande

Ohjaus John Ford
Näyttelijät John Wayne, Maureen O'Hara, Claude Jarman Jr., Victor McLaglen, Ben Johnson, Harry Carey Jr.
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1950 Argosy Pictures

”Miehen sanaa tulee kunnioittaa, vaikka se veisi omaan tuhoon.” Kirby Yorke

Kirby Yorke (John Wayne) on Fort Starken ikääntynyt everstiluutnantti, monien intiaanisotien veteraani, joka on tottunut suoriutumaan tehtävistään suoraselkäisesti ja moitteetta. Hän on omistanut elämänsä armeijalle ja uhrannut sille perheensäkin. Yorken rutiininomainen sotilaselämä kokee muutoksen, kun komentopaikkaan saapuvat ensin hänen poikansa Jefferson (Claude Jarman Jr.) ja pian vaimo Kathleen (Maureen O’Hara) seuraa perässä. Yorkella on yhtäkkiä apassisotien lisäksi hoidettavanaan myös rikkoutuneita perhesuhteita, eivätkä viidentoista vuoden aikana syntyneet haavat parane helpolla.

John Fordin ratsuväkitrilogian päätösteos, vuonna 1950 valmistunut Rio Grande ei ole koskaan noussut kahden aiemman osan tasolle ainakaan mitä arvostukseen tulee – edes Ford ei tuntunut noteeraavan elokuvaansa juuri miksikään. Täytyy myöntää, että itsekin pidin Rio Grandea vanhojen muistikuvieni perusteella korkeintaan keskinkertaisena elokuvana, mutta aina silloin tällöin tekee hyvää tarkistaa mielipiteitään. Ei Rio Grande sentään Fordin suurimpia teoksia ole vieläkään, mutta seisoo ylväänä muiden ratsuväkielokuvien rinnalla olematta yhtään niitä heikompi.

Elokuvan paino on intiaanisotia enemmän ihmisissä ja heidän välisissä suhteissaan, keskipisteenä tietenkin John Waynen unohtumattomasti tulkitsema Kirby Yorke. Yorke on vanha tervaskanto, jonka hahmo kehittyy elokuvan edetessä kovapintaisesta komentajasta ymmärtäväisemmäksi ja avoimemmaksi johtajaksi. Muutos on toteutettu hillitysti ilman keinotekoisuutta ja täydelliseen aitouteen sen kohottavat Waynen ja Maureen O’Haran loistavasti yhteensopivat kemiat. Kokonaisuutena Rio Grande on aikuismainen, paikoin alakuloinenkin lännenelokuva, jossa jokaisen on hoidettava tehtävänsä kunniakkaasti ja ylpeästi.

Tuotantopuolella ei ole valittamista. Monument Valley toimii itseoikeutetusti tapahtumien näyttämönä ja lumoaa jälleen karulla kauneudellaan. Bert Glennonin kameratyöskentely on hienoa katsottavaa ja syvätarkan kuvan ansiosta moni otos on kuin taulu konsanaan. Victor Youngin maalaileva ja tunnelmallinen musiikki tukee tapahtumia oivasti ja kohtaus, jossa sotilaat laulavat serenadin linnakkeeseen saapuneelle Kathleenille, on aidosti kaunis ja liikuttava. Ainoa valittamisen aihe löytyy toimintakohtausten tarpeettomista nopeuttamisista, niiden käyttö kun tuntuu paikoin jopa tökerön kömpelöltä.

Waynen ja O’Haran lisäksi Rio Grande sisältää koko joukon Fordin elokuvista tuttuja näyttelijöitä. Heistä keskeisimpään osaan nousee huumoria mukaan tuova Victor McLaglen (Timothy Quincannon). Myös Ben Johnson (Travis Tyree), Harry Carey Jr. (Daniel Boone), J. Carroll Naish (kenraali Sheridan) sekä Claude Jarman Jr. (Jefferson Yorke) täyttävät paikkansa hienosti.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202