Räsynukke

The Night of the Hunter (1955)

  • 5

Charles Laughtonin ainoaksi ohjaustyöksi jäänyt Räsynukke on monen eri genren taidokas sekoitus, josta on mahdotonta löytää heikkoa lenkkiä. Robert Mitchumin roolisuoritus huijaripastorina on mieleenp…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-12 / päivitetty 17.03. klo 13:01

KUVA 1

Robert Mitchum
Robert Mitchum 

Räsynukke

Ohjaus Charles Laughton
Näyttelijät Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish, Billy Chapin, Sally June Bruce
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1955 Paul Gregory Productions ja United Artists.

Perheenisä Ben Harper ryöstää pankin ja murhaa kaksi ihmistä. Saaliikseen saamansa 10 000 dollaria hän piilottaa tyttärensä räsynukkeen ja vannottaa lapsia (erinomaiset Sally June Bruce sekä Billy Chapin) pitämään rahakätkön salaisuuden omana tietonaan. Mies saadaan kiinni ja tuomitaan kuolemaan. Tuomionsa täytäntöönpanoa odottava Harper tutustuu sellitoveriinsa, saarnamies Harry Powelliin, joka saa vihiä rahoista ja vapauduttuaan rientää tapaamaan Harperin perhettä. Hän onnistuu valloittamaan lesken sydämen, ja he menevät naimisiin. Powellilla on kuitenkin ainoastaan kätketyt rahat mielessään, ja pian lapset joutuvat lähtemään pakomatkalle rahat mukanaan ja saarnamies kintereillään.

Nykyaikana tuntuu käsittämättömältä, millaisen murskakritiikin ja vähättelyn kohteeksi Räsynukke ilmestyttyään joutui. Oli elokuvalla toki kannattajansakin, mutta selvänä vähemmistönä. Kritiikin seurauksena maksava yleisö kiersi elokuvan kaukaa, ja siitä tuli taloudellinen epäonnistuminen. Laughton (1899-1962, Notre Damen kellonsoittaja, 1939) masentui Räsynuken kohtalosta niin, ettei ohjannut enää yhtään elokuvaa. Räsynuken suuruus alettiin ymmärtää vasta vuosia myöhemmin, joskin vielä nykyäänkin elokuva on jäänyt suurille katsojajoukoille melko tuntemattomaksi. Sääli, sillä kyseessä on yksi elokuvahistorian kauneimmista ja kiehtovimmista teoksista. Sen runollinen, unen ja todellisuuden välimaastossa tasapainoileva tunnelma yhdistettynä terävään kuvaukseen ja onnistuneisiin lavasteisiin on ainutlaatuinen, ja lasten pakomatka öistä jokea pitkin on kuin satukirjan sivuilta.

Laughton onnistuu mestarillisesti yhdistelemään eri osa-alueita: perinteistä jännitystä, draamaa, rikosta, rakkautta ja paikka paikoin jopa puhdasta kauhua. Lasten käyttäminen pääosissa on yksi elokuvan valttikorteista, useinhan tällaisissa elokuvissa ei ole tapana niin tehdä. Heidän viattomuutensa ja mahdottomuutensa vaikuttaa heitä koskeviin asioihin on tuotu erinomaisesti esille. Kohtaukset lasten kanssa ohjasi miespääosan esittäjä Robert Mitchum (Cape Fear), sillä Laughton ei pitänyt lapsista eikä näin ollen myöskään tullut toimeen heidän kanssaan.

Mitchum (1917-1997), perinteisen rikoselokuvan kovanaama, tekee uransa kohokohtiin lukeutuvan roolisuorituksen huijarisaarnaaja Harry Powellina. Uskonmies, jonka sormiin on tatuoitu LOVE ja HATE, on hurjamoraalinen, leskirouvia metsästävä tappaja, joka ei epäröi käyttää veistään tilaisuuden niin vaatiessa. Powellin käytös on samalla sekä huvittavaa että pelottavaa, ja repliikit, joita hän laukoo, ovat loistavia ja korostavat tämän kieroutuneen saarnamiehen olemusta ja maailmankatsomusta. Shelley Winters (Lolita, 1962) tekee myös pätevän roolisuorituksen osassaan Willa Harperina, leskenä, jota kohtalo koettelee raskaalla kädellä. Mitchumin vähättely Wintersin näyttelijäntaitoja kohtaan tuo heidän roolihahmojensa välille ylimääräisen jännitteen, joka tuntuu olevan läsnä koko ajan. Kolmas tärkeä aikuishahmo kuuluu Lillian Gishille (1893-1993, Kansakunnan synty), joka teki debyyttinsä yli puoli vuosisataa aiemmin. Hänet on kuin luotu herttaisen, mutta tiukkakurisen Rachel Cooperin rooliin. Hänen luotaan lapset löytävät rauhan, jota heillä ei koskaan ole ollut.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202