Punainen virta

Red River (1948)

| DVD
  • 4

Howard Hawksin ensimmäinen western, vuonna 1948 ensi-iltansa saanut Punainen virta on eeppinen kertomus karjanajajista sekä samalla kuvaus sukupolvien välisestä kuilusta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 17.03. klo 13:01

KUVA 1

Punainen virta
Punainen virta 

Punainen virta

Ohjaus Howard Hawks
Näyttelijät John Wayne, Montgomery Clift, Walter Brennan, Joanne Dru, Harry Carey Jr.
Maa Yhdysvallat
Pituus 133 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1948 Charles K. Feldman Group ja Monterey Productions.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Thomas Dunson (John Wayne, Rio Bravo) on karavaanari, jonka unelmana on oma karjatila. Hän eroaa länteen matkaavasta karavaaniseurueesta toteuttaakseen unelmansa, ottaen mukaan kokkina toimivan ukko Grootin (Walter Brennan, Rio Bravo, Aavikon laki). Hän hyvästelee naisensa antaen tälle rannerenkaan merkiksi suhteen pysyvyydestä. Samana iltana he joutuvat intiaanien hyökkäyksen kohteeksi, mutta onnistuvat kukistamaan nämä. Yhden intiaanin ranteesta Dunson löytää naiselleen antaman rannerenkaan, ja tajuaa tämän kuolleen. Hänellä on enää unelmansa.

Vuodet vierivät ja yhdessä Grootin sekä kasvattipoikansa Matthewn (Montgomery Clift) kanssa Dunsonin haaveista on tullut totta. On suuren karjanajon aika, ja kolmikko lähtee miehineen ajamaan karjaa Missouriin paremman hinnan toivossa. Alku sujuukin hyvin, mutta pikkuhiljaa Dunsonin ja Matthewn puoleen kääntyneen miehistön välillä alkaa syntyä eripuraa, sillä kaikki eivät hyväksy tämän sadistista ja diktaattorimaista johtamista…

Hawksin kaksikymmentävuotisen elokuvauran ensimmäinen western kuuluu ehdottomasti lajityyppiensä valioiden joukkoon. Se on sekoitus seikkailuelokuvaa, perinteistä westerniä, toimintaa, suuria tunteita, kovaotteisia miehiä – kaikki taitavasti niputettuna. Jo pelkästään tällä elokuvalla Hawks nousee John Fordin rinnalle suurten lännenelokuvien ohjaajana. Ainoa miinus tulee hieman vaisusta loppuratkaisusta, itse ainakin olisin kaivannut hieman räväkämpää lopetusta.

Elokuvan teko ei suinkaan ollut helppoa, sillä jo pelkästään monituhatpäinen karjalauma tuotti ongelmia. Elokuvan jälkeen Hawks sanoikin “ettei enää koskaan tee elokuvia eläinten kanssa”. Lisäksi tuotanto karkasi käsistä ja lopullinen summa kohosi kolmeen miljoonaan dollariin budjetoidun kahden sijasta. Elokuva lopulta valmistuttua väitti Hawksin ystävä, Arpinaaman (1932) tuottanut Howard Hughes, lopputuloksen muistuttavan liikaa hänen elokuvaansa Lainsuojaton ja uhkasi haastaa Hawksin plagionnista oikeuteen. Kun vielä levittäjien kanssa oli ongelmia, niin ei ihme että elokuvan ensi-ilta viivästyi kahdella vuodella.

John Waynen roolisuoritusta on vuosien saatossa ylistetty, mutta täytyy myöntää että se silti kykeni yllättämään. Lähimmäksi tätä mestariroolia hän pääsee Fordin klassisessa lännenelokuvassa Etsijät. Montgomery Clift tekee debyyttielokuvassaan hienoa ja tyylikästä työtä ja on kuin luotu Waynen esittämän Dunsonin kasvattipojaksi. Myös Walter Brennan on erinomainen, kuten yleensäkin, ukko Grootina. Musiikin tähän lännenklassikkoon on säveltänyt tuon ajan alansa maestro, Dimitri Tiomkin.

Elokuvasta on olemassa kaksi erilaista versiota. Täysimittaisen version päiväkirjaotokset ovat korvattu Walter Brennanin välijuonnoilla – seikka, jota vastaan Hawks itse oli.

Dvd: Toistaiseksi Punaista virtaa (Red River, 1948 USA) ei kotimaasta löydy, joten elokuvasta kiinnostuneen täytyy kääntää katseensa englannin suuntaan. MGM:n R2-versio on aivan kelvollinen, joskin ekstrojen suhteen todella köyhä. Elokuvan ikä näkyy kuvassa lievänä pehmeytenä ja rakeisuutena, mutta muuten kuvasta ei juuri pahaa sanottavaa olekaan.

Ääniraita on alkuperäinen mono, eikä siinä ole vikaa. Tekstityksiä on kaksi, englanti sekä englanti huonokuuloisille. Varsinaisia ekstroja levyltä ei löydy, vaan niiden virkaa toimittaa kotelon mukana tuleva parisivuinen läpyskä, josta löytyy triviaa niin elokuvasta kuin sen teostakin.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202