Oliver Twist (1948)

Oliver Twist (1948)

  • 5

David Leanin ohjaamaa Oliver Twistiä pidetään poikkeuksetta aiheen parhaana filmatisointina. Alec Guinness tekee mieliinpainuvan roolin rikollispomo Faginin roolissa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 12.07. klo 18:06

KUVA 4

Alec Guinness ja Robert Newton
Alec Guinness ja Robert Newton 

KUVA 3

John Howard Davies ja Henry Stephenson
John Howard Davies ja Henry Stephenson 

KUVA 2

Alec Guinness
Alec Guinness 

KUVA 1

John Howard Davies
John Howard Davies 

Oliver Twist (1948)

Ohjaus David Lean
Näyttelijät John Howard Davies, Alec Guinness, Robert Newton, Henry Stephenson, Kay Walsh
Maa Iso-Britannia
Pituus 101 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1948 Cineguild, Independent Producers ja Future Film.

Charles Dickensin vuonna 1838 kirjoittamasta kaunokirjallisuuden klassikosta, Oliver Twististä on vuosien saatossa tehty kolmisenkymmentä elokuvaa ja tv-tuotantoa. Vaikka monet niistä ovatkin kunnianhimoisia ja tyylikkäitä ja vaikka niitä on ollut tekemässä monet aikakausiensa suurista nimistä, on aiheen arvostetuin ja kehutuin näkemys jo niinkin kaukaa kuin 60 vuoden takaa. Kotimaassaan Englannissa vuonna 1949 parhaana kotimaisena elokuvana palkittu Oliver Twist (1948) lukeutuu edelleen suurten Dickens-filmatisointien joukkoon.

Leikkaajana äänielokuvien alkuvuosina uransa aloittanut ja toisen maailmansodan jälkeen ohjaajana kuuluisuuteen noussut David Lean muistetaan ensisijaisesti suurelokuvistaan Kwai-joen silta (1957), Arabian Lawrence (1962) sekä Tohtori Zhivago (1965). Leanin spektaakkelit ovat hallinneet hänen uraansa jopa siinä määrin, että Englannissa heti sodan jälkeen tehdyt elokuvat ovat usein jääneet niiden varjoon. Täysin aiheetta, kuten Oliver Twististä voi todeta.

Leanin kuudentena ohjaustyönä valmistunut Oliver Twist kertoo samannimisestä pojasta, joka viettää elämänsä ensimmäiset vuodet orpokodissa. Pian yhdeksänvuotissyntymäpäiviensä jälkeen hänet myydään ruumisarkkutehtailijan apupojaksi. Uudessa kodissa ilmenee kuitenkin varsin pian ongelmia ja Oliver (John Howard Davies) karkaa Lontooseen. Hän ajautuu kaltevalle pinnalle, taskuvarkaiden joukkoon, jota johtaa vastenmielinen kieroilija Fagin (Alec Guinness).

Dickensin klassikko on sisällöltään niin moneen kertaan väännetty ja pureskeltu, että tarinan tai sen kertomisen tahoilla ei ole enää juuri uutta tarjottavaa. Alle kaksituntisena Leanin versio toimii napakasti, joskin nykyelokuvan tarkkoihin ihmiskuvauksiin ja hahmojen pohjustuksiin tottuneille vauhti saattaa olla liiankin hurjaa – aivan kaikkien hahmojen psykologisiin hahmotuksiin kun ei ole ollut aikaa syventyä. Lean luo tunnelmaa ensiluokkaisesti ja loppuhuipennus on aidosti koskettava, mihinkään yli-innokkaaseen sentimentaalisuuteen ei kuitenkaan ole sorruttu.

Tyylillisesti Leanin varhaiset brittielokuvat ovat kiehtovia. Jo edellinen Dickens-filmatisointi Suuret toiveet (1946) oli visuaalisesti täysi napakymppi ja samaa rataa jatkaa myös Oliver Twist. Guy Greenin mustavalkokuvaus on kerta kaikkiaan uskomatonta ja Oliver Twist onkin täydellistä valojen ja varjojen vuoropuhelua. Valaistusta käytetään taidokkaasti hyväksi myös Oliverin elämän käänteiden kuvaamisessa: mitä paremmaksi pojan elämä muuttuu, sitä valoisammaksi muuttuu muuten kovin synkissä tunnelmissa seilaava elokuva. Toinen seikka, joka on nostettava esiin, on ensiluokkainen lavastus (John Bryan). Varsin useasti naurettavasti luotu viktoriaaninen Lontoo on tällä kertaa muutakin kuin mitätön pahvista ja lastulevystä luotu kulissi: sen tummanpuhuva alamaailma likaisine katuineen, meluisine kapakoineen ja kylmänkosteine asuntoineen on käsinkosketeltavan todellinen.

Elokuvan suurin tähti on Faginia tulkitseva Alec Guinness. Hän kantaa taskuvarasliigan kieron johtajan viittaa tyylikkäästi ja Fagin onkin yksi hänen laadukkaan uransa mieleenpainuvimmista roolisuorituksista. Huono ei ole myöskään hänen vastanäyttelijänsä, Oliveria näyttelevä John Howard Davies, jolla ei ole kuitenkaan eväitä nousta kuuluisan näyttelijäkumppaninsa rinnalle. Tämä ei ole tosin nuorukaisen vika, sillä harva vanhempikaan brittinäyttelijä olisi tuohon pystynyt, saati sitten Daviesin kaltainen debytantti. Sivuosissa esiintyvät Robert Newton (Bill Sikes), Kay Walsh (Nancy) sekä Henry Stephenson (hra Brownlow) ovat ensiluokkaisia hekin.

Oliver Twist on upea elokuva ja se menestyikin maailmalla hienosti, joskaan aivan kaikki tahot eivät ottaneet sitä avosylin vastaan. Toisen maailmansodan jälkeinen poliittinen ilmapiiri oli sen verran kuohuva, että Israel ja Egypti kielsivät elokuvan kokonaan: ensin mainittu syytti sitä antisemitistiseksi, kun taas jälkimmäisen mielestä Faginin hahmo oli liian sympaattiseksi rakennettu. Yhdysvalloissa elokuvan julkaisu viivästyi kolme vuotta, sillä maan juutalaisjärjestöt syyttivät Guinnessin esittämää Faginia antisemitistiseksi.

Teksti © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202