Nauru kahleitten talossa

Sullivan's Travels (1941)

  • 4

Preston Sturgesin kuuluisin ohjaustyö on hauska Hollywood-satiiri.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-05-01 / päivitetty 16.09. klo 20:08

KUVA 3

Nauru kahleitten talossa
Nauru kahleitten talossa 

KUVA 2

Elämää kiertolaisina
Elämää kiertolaisina 

KUVA 1

Veronica Lake ja Joel McCrea
Veronica Lake ja Joel McCrea 

Nauru kahleitten talossa

Ohjaus Preston Sturges
Näyttelijät Joel McCrea, Veronica Lake, Robert Warwick, William Demarest, Jan Buckingham, Franklin Pangborn
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1941 Paramount

John L. Sullivan (Joel McCrea) on nuori ja menestynyt elokuvaohjaaja. Hänen ongelmansa on, että hän on kyllästynyt ohjaajamaan tyhjänpäiväisiä komedioita, sillä hän haluaa tehdä elokuvan jostain synkemmästä ja armottomammasta aiheesta – köyhyydestä. Studiopomot eivät innostu tähtiohjaajansa ideasta, mutta koska eivät pysty kääntämään tämän päätä, hyväksyvät ajatuksen pitkin hampain. Niinpä Sullivan pukeutuu kulkuriksi ja astelee maantielle tutustuakseen kiertolaisten elämäntyyliin. Matkasta tulee mutkikas ja vaikeakin, mutta onneksi hän löytää mukaansa seuraa (Veronica Lake).

Käsikirjoittajana uransa aloittanut Preston Sturges ohjasi ensimmäisen elokuvansa 1940-luvun vaihteessa ja hyvin nopeasti hänestä sukeutui yksi Hollywoodin elokuvakomiikan suurnimistä – kaikki mihin Sturges koski, tuntui muuttuvan kullaksi ja kahisevaksi. Mutta kuten niin usein käy, ei Sturgesinkaan sädekehä loistanut kauan ja jo seuraavalle vuosikymmenelle siirryttäessä hänen menestysvuotensa olivat enää muisto. Kaikkiaan Sturges ehti ohjata 13 elokuvaa, joista tunnetuimmat Paramountille.

Sturgesin ohjauksista kuuluisin on neljäntenä valmistunut Nauru kahleitten talossa (a.k.a Nauru kahleitten takana), kiinnostava näkemys elokuvanteosta Hollywoodissa. Se on monen lajityypin taitava sekoitus. Siinä on nopeavauhtista konekivääridialogia, joka ylittää paikoin jopa Howard Hawksin 1930-luvun screwball-komedioiden sanailun. Siinä on romanttisia aineksia, kun menestynyt ohjaaja ja elokuvaurasta haaveileva nuori nainen löytävät toisensa ja vähitellen tarinan edetessä alkavat myös ymmärtää toisiaan paremmin. Sosiaalista puoltakaan ei unohdeta, vaikka sen enempää kiertolaisten maailma kuin vankileirikään, jonne Sullivan päätyy, eivät ole niin todenmukaisia ja karuja kuin voisivat olla. Myös Hollywood ja sen elokuvantekijät saavat osansa.

Pohjimmiltaan elokuvassa on kuitenkin kyse totuuden etsimisestä. John L. Sullivan luulee tietävänsä, millaisen elokuvan valmistaessaan hän on tarpeeksi suuri taiteilija. Komedia ei ole mitään, vaan vasta hurjalla kurjalistokuvauksella voi saavuttaa kriitikoiden arvostuksen. Tämän vuoksi kyseessä on myös kasvutarina, jonka seurauksena Sullivan ymmärtää, että kaikkein eniten nautintoa antava ja siten myös ohjaajalle palkitsevin elokuvanlaji on komedia – se tavoittaa parhaimmillaan kenet tahansa sukupuoleen, ikään ja yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Ihminen, jonka arki on raastavaa, ei halua nähdä valkokankaalta lisää kurjuutta ja henkilö, jolle jokainen päivä on mieluinen, ei puolestaan halua pilata nautintoaan katsomalla toisen epäonnea ja tuskaa.

Pääosanesittäjät ovat vahvassa vedossa. Joel McCrea ohjaaja Sullivanina ja Veronica Lake hänen vastanäyttelijänään ovat tasapainoinen ja hienosti yhteen pelaava parivaljakko. Kummaltakin onnistuu niin komedia kuin hieman vakavampikin toiminta. Sivuosanesittäjistä parhaiten mieleen jäävät kovaotteista vankileirin vartijaa esittävä Al Bridge sekä Jan Buckingham Sullivanin hieman liian äkkipikaisena vaimona.

Vaikka Nauru kahleitten talossa tarjoaakin monet naurut, ei se ensi katsomalta onnistu aivan nousemaan tasolle, jolle se yleensä kohotetaan. Periaatteessa elokuvassa ei ole mitään suoranaista vikaa, mutta silti tuntuu siltä, että kokonaisuudesta olisi voinut saada irti vieläkin enemmän. Kaikesta huolimatta Nauru kahleitten talossa on oiva lisä Hollywoodista kertovien elokuvien joukkoon.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202