Miehuuskoe

The Graduate (1967)

| Blu-ray
  • 5

Mike Nichols pohtii sukupolvien välistä kuilua, perhettä ja Yhdysvaltojen 60-luvun poliittista ilmapiiriä tässä unohtumattomassa klassikossa.

julkaistu 2010-10-15 / päivitetty 11.10. klo 19:07

KUVA 4

Dustin Hoffman ja Anne Bancroft
Dustin Hoffman ja Anne Bancroft 

KUVA 3

Dustin Hoffman ja Anne Bancroft
Dustin Hoffman ja Anne Bancroft 

KUVA 2

Dustin Hoffman
Dustin Hoffman 

KUVA 1

Dustin Hoffman
Dustin Hoffman 

Miehuuskoe

Ohjaus Mike Nichols
Näyttelijät Dustin Hoffman, Anne Brancroft, Katharine Ross, Murray Hamilton
Maa Yhdysvallat
Pituus 105 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

“Mrs. Robinson, if you don’t mind my saying so, this conversation is getting a little strange.”


Vaikka Miehuuskoe on yli 40 vuotta vanha elokuva, sen sisältö tuntuu edelleen hämmästyttävän tuoreelta. Elokuvaa katsellessa tulee väkisinkin mieleen Sam Mendesin vuonna 1999 ohjaama American Beauty. Siinä Kevin Spacey tulkitsi keski-iän kriisin kanssa painivaa miestä, joka rakastuu tyttärensä parhaaseen ystävään. Pinnan alla kupli kommentti amerikkalaisen perheinstituution kriisistä ja pahoinvoinnista.

Perinteisiä arvoja kommentoi myös Mike Nichols Miehuuskokeessa. Dustin Hoffman esittää ahdistunutta nuorta miestä Benjaminia, jonka olisi tarkoitus suunnitella tulevaisuuttaan pitkän ja menestyksekkään koulurupeaman päättyessä. Vanhemmat ja sukulaiset painostavat ketkä mihinkin suuntaan (”Benjamin, muovissa on tulevaisuus“), mutta Benjamin itse ei tiedä mitä tulevaisuudelta haluaisi. Hän vain tietää haluavansa jotain erilaista.

Tilanne käy vaikeaksi, kun hän ajautuu suhteeseen perhetutun, rouva Robinsonin (Anne Bancroft) kanssa, ja vielä vaikeammaksi, kun hän rakastuu tämän tyttäreen, Elaineen (Katharine Ross).

Vaikka American Beauty´sta ja Miehuuskokeesta voikin löytää yhteisiä teemoja, Nicholsin näkökulma on Mendesin näkökulmaa laajempi. Kysymys ei ole vain perheestä, vaan 60-luvun amerikkalaisesta yhteiskunnasta kokonaisuutena, sen arvoista ja poliittisesta ilmapiiristä. Isät ja pojat olivat vastakkain useammalla kuin yhdellä rintamalla. Kuilu sukupolvien välillä on olennainen osa elokuvaa, mutta silti vain yksi osa sitä.

Miehuuskokeeseen Mike Nichols on onnistunut luomaan hetkittäin lähes unenomaisen tunnelman, josta kuuluu suuri kiitos niin Simon & Garfunkelin luomalle alakuloiselle soundtrackille kuin myös työstään Oscar-palkitulle kuvaajalle Robert Surtees´ille. Visuaalisesti Miehuuskoe on lähempänä ranskalaista uuden aallon elokuvaa kuin Hollywoodia. Miehuuskoe onkin ns. uuden Hollywoodin, 60- ja 70-luvun amerikkalaisen elokuvan merkittävimpiä teoksia.

Dialogia elokuvassa on suhteellisen vähän, mikä korostaa Miehuuskokeen poikkeuksellisen vaikuttavaa kuvakerrontaa. Vähäisestä dialogista huolimatta kerronta säilyy kiinnostavana. Nichols ei selitä asiaa puhki, vaan sanoma löytyy sanoja syvemmältä.

Benjamin: Mrs. Robinson, I can’t do this.
Mrs. Robinson: You what?
Benjamin: This is all terribly wrong.
Mrs. Robinson: Do you find me undesirable?
Benjamin: Oh no, Mrs. Robinson. I think, I think you’re the most attractive of all my parents’ friends. I mean that.

Dustin Hoffmanille Miehuuskoe oli läpimurtorooli ja hän tulkitsee roolinsa kerrassaan unohtumattomasti. Hänen skaalastaan löytyy vuorotellen epätoivoista vimmaa ja puuduttavaa apatiaa. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään hiljattain kuollut Anne Bancroft (Mrs. Robinson) ja Katharine Ross (Elaine Robinson). Anne Bancroft on osassaan mainio. Katharine Ross näyttelee hänkin kelvollisesti, mutta Elaine Robinson jää hahmona väkisinkin hieman etäiseksi.

Miehuuskoe on ehdottomasti ansainnut klassikko-statuksensa, eikä vähiten sen takia, että se oli vuoden 1967 suurin ääniharava niin Oscar-, BAFTA- kuin Golden Globe-gaalassakin. Lisäksi Mike Nichols palkittiin arvostetulla Directors Guild of America -palkinnolla.

Palkinnoista huolimatta Miehuuskoe on klassikko ennen kaikkea siksi, että sen vaikutus tuntuu edelleen (esim. Marc Webbin 500 Days of Summer) ja päinvastoin kuin 60-luvulla, 2000-luvulla se pikemminkin yhdistää kuin erottaa sukupolvia.

Blu-ray: Universalin Blu-ray-julkaisu on osa laajempaa Studio Canal Collection -sarjaa. Teknisesti julkaisu on lähes moitteeton, ainoastaan kuvasta voi löytää pieniä epätarkkuuksia. Kuvaformaattina on 2.35:1 anamorfinen laajakuva, ja ääniraitana on DTS-HD Master Audio.

Lisämateriaalia on runsaasti. Levyltä löytyy Dustin Hoffmanin haastattelu (22 min.), The Graduate – loo-king back -dokumentti (13 min.), kirjailija Charles Webbin haastattelu (20 min.), viettelykohtauksen ana-lyysi (12 min.), dokumentti musiikin roolista elokuvassa (8 min.) ja professori Thomas Koebnerin koko elokuvan mittainen kommenttiraita. Lisäksi levyllä on erityisominaisuus, jolla voi hypätä elokuvassa suo-raan Simon & Garfunkelin musiikkia sisältäviin kohtauksiin.

teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202