Matador

Matador (1986)

| DVD
  • 4

Pedro Almodóvarin ohjaama ja käsikirjoittama romanttisen perinnön melodraama Matador (1986) liikkuu kuoleman ja seksin kentällä.

julkaistu 2011-07-08 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Matador
Matador 

KUVA 3

Matador
Matador 

KUVA 2

Matador
Matador 

KUVA 1

Matador
Matador 

Matador

Ohjaus Pedro Almodóvar
Näyttelijät Assumpta Serna, Antonio Banderas, Nacho Martínez
Maa Espanja
Pituus 101 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 2
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pedro Almodóvarin ohjaama ja käsikirjoittama romanttisen perinnön melodraama Matador (1986) liikkuu kuoleman ja seksin kentällä; se erotisoi ja seksualisoi kuoleman ja kuolemaan johtavan kamppailun muttei mustana komediana glorifioi mitään, kunhan ampuu piikkejänsä.

Espanjalaisessa kulttuurissa arvostettu ja ”työhönsä” uskonnollisella vakavuudella suhtautuva matadori eli härkätaistelija rinnastetaan heti alussa toisenlaiseen murhaajaan.

Siviilissä asianajaksi paljastuva María (Assumpta Serna) surmaa rakastajansa, jo toisen, kesken aktin, samalla kun härkätaistelija Diego (Nacho Martínez) opettaa nuorille, kuinka härkä vietellään kuolemaan.

Tällä yhtäläisyyksiä ja limittyviä pintoja paljastavalla kuvasarjalla asetetaan paikoilleen teema, joka pohjavirran lisäksi on sen päähenkilöiden fiksaatio. Kunnon sadistien tapaa he, Diego ja María, saavat tappamisesta seksuaalista nautintoa.

Seuraukset näkyvät heikommissa. Matadoriksi Diegon alla opiskeleva mutta pohjimmiltaan nössö Angel (Antonio Banderas) kerää rohkeutta ja hyökkää kuin uljas taistelija naapurin mallitytön kimppuun todistaakseen miehisyytensä.

Puolitiehen jäävä raiskaus on niin surkea juttu, että se ei melkein edes kiinnosta poliisia. Makaaberin komedian vinossa valotuksessa se on vain myötähäpeällinen sattuma mallillekin. Enemmän päänvaivaa hänelle aiheuttavat asiasta tinkaavat poliisit.

Katolilainen kasvatus ja äidin hirmuvalta ovat sekoittaneet tujun cocktailin luhistavaa syyllisyydentuntoa. Raiskauksen lisäksi Angel päättää ottaa nimiinsä pari selvittämätöntä murhaa. Marían, Angelin ja Diegon sitova triangelidraama on kasassa.

Siinä missä kuolema ja seksi assosioituvat yhdeksi äärimmäisten tunteiden myrskyksi, myös Välimeren maan vahvat sukupuoliroolit sulautuvat toisiinsa. Hyökkäävä maskuliinisuus ja hyökkäävä feminiinisyys löytyvät molemmat poikkeustapauksista; viekoitellaan vastustaja riisumaan panssari, isketään kuoliaaksi brutaalia voimaa käyttäen.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film kesäkuussa 2010. Täysikuva ja ääniraita ovat vhs-kasetin tasoa. Julkaisu lienee sama kuin Sandrew Metronome suomalainen laitos vuodelta 2005. Pakkaamattomat kuvakaappaukset julkaisusta: kuva #1, kuva #2, kuva #3, kuva #4 ja kuva #5.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202