Maasta se kääpiökin ponnistaa

Auch Zwerge haben klein angefangen (1970)

| DVD
  • 4

Werner Herzogin toinen kokopitkä elokuva on historian omalaatuisimpia teoksia.

julkaistu 2011-09-09 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Maasta se kääpiökin ponnistaa
Maasta se kääpiökin ponnistaa 

KUVA 3

Maasta se kääpiökin ponnistaa
Maasta se kääpiökin ponnistaa 

KUVA 2

Maasta se kääpiökin ponnistaa
Maasta se kääpiökin ponnistaa 

KUVA 1

Maasta se kääpiökin ponnistaa
Maasta se kääpiökin ponnistaa 

Maasta se kääpiökin ponnistaa

Ohjaus Werner Herzog
Näyttelijät Helmut Döring, Paul Glauer, Gisela Hertwig
Maa Länsi-Saksa
Pituus 96 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Maasta se kääpiökin ponnistaa (1970) on Werner Herzogin toinen kokopitkä elokuva ja elokuvahistorian omalaatuisimpia teoksia. Se on Tod Browningin Freaksin innoittama kapinakuvaus — tai pitkä hallusinatorinen painajainen — omituisessa laitoksessa, jossa asuu pelkästään lyhytkasvuisia ihmisiä.

Mustavalkoelokuva on kuvattu Kanarian saarilla, Lanzarotella. Kitukasvuinen, tulivuorten halkoma ympäristö on kuin kuun pintaa. Näillä saarekemaista ”laitosta” ja sen ympäristöä esittelevillä kuvilla elokuva avautuu, yhdessä raikuvan kansanlaulun kanssa.

Juonielokuvan sijaan Maasta se kääpiökin ponnistaa on enemmänkin kokoelma kohtauksia. Toiminnan selkärankana on tarjoutunut mahdollisuus anarkiaan, (käytös)koodien purkamiseen. Elokuva ehkä näyttää käsivarakuvauksessaan, spontaaniudessaan ja ”naturalismissaan” dokumentaariselta, mutta se on tarkasti käsikirjoitettu ja ohjattu.

Kapinoijat tekevät kaikenlaista: ottavat valokuvia toisistaan, kaatavat puun, pelleilevät, katsovat pornolehtiä ja kotieläimiä ja hyönteiskokoelmaa, pistävät kuorma-auton ajamaan loputonta ympyrää, ajavat moottoripyörällä, josta on syntynyt julisteeseenkin siirretty tunnuskuva.

Ideana on ilmapiirin kiristyminen ja toiminnan, jossa on outoa tarkoituksellista ja tarkoituksetonta symboliikkaa, väkivaltaistuminen. Emakko tapetaan, ruoka-astiat rikotaan, kasvit poltetaan, auto heitetään monttuun; laitoksen opettajan työhuoneeseen, jonne hän on linnoittautunut panttivankinsa kanssa, viskotaan ikkunasta kanoja, joiden pohjaton tyhmyys on aina pelottanut Herzogia.

Elokuva on painajainen, kutsuttakoon sitä sitten vaikka kafkalaiseksi. Jos aamulla heräisikin lyhytkasvuisena, olisi välittömästi kaiken ulkopuolella, sillä maailma on normatiivisesti rakennettu. Arjesta tulee taistelukenttä: ylettyminen ovenkahvaan, kipuaminen sänkyyn (mikä tekee “rakkaudesta mahdottoman”).

Hirviöitä eivät ole lyhytkasvuiset, jotka esitetään ihan tavallisina ihmisinä, vaan jonkun kuvaksi luotu materiaalinen maailma. Yhtälö on ollut monelle vaikea, sillä elokuvaa on syytetty muun muassa lyhytkasvuisten ihmisten hyväksikäytöstä ja pilkasta.

Ilmestyessään elokuva joutui sensuurin kynsiin, saksalaiset elokuvateatterit eivät sitä juuri suostuneet esittämään. Hyökkäys oli täydellinen. Uusnatsit uhkasivat kuolemalla, koska he näkivät elokuvan natsi-Saksan satiirina; laitavasemmisto suhtautui vieläkin kriittisemmin, sillä he näkivät elokuvan hyytyneen maailmanvallankumouksen ivana.

Juuri elokuvan allegorisuus turhautuneisuuden purkamisesta kapinaan saa eri ryhmät reagoimaan siihen eri tavoin. Onko se viiltävä satiiri joka ikisestä yhteiskuntajärjestelmästä, nyt ja aina? Onko se kuumeinen painajainen, jonka voima ei palaudu yksittäisiin kuviin? Onko se mustan huumorin virstanpylväs?

DVD: Elokuvan on julkaissut Atlantic Film osana kolmen levyn kokoelmaa “Herzog Collection 2”. Kuva on mustavalkoinen täysikuva, ääniraita mono saksa. Lisämateriaalina on huippukiinnostava kommenttiraita (eng., ei tekstitystä), jossa elokuvasta puhuvat Norman Hill, Crispin Glover ja Herzog. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202