Lain vasen käsi

The Wrong Arm of the Law (1963)

| DVD
  • 4

Kun yhdestä rikollisliigasta tulee liian ovela ja suuri, on muiden gangstereiden liittouduttava poliisin kanssa. Peter Sellers pääosassa.

julkaistu 2009-08-10 / päivitetty 12.11. klo 19:07

KUVA 4

Lain vasen käsi
Lain vasen käsi 

KUVA 3

Lain vasen käsi
Lain vasen käsi 

KUVA 2

Lain vasen käsi
Lain vasen käsi 

KUVA 1

Lain vasen käsi
Lain vasen käsi 

Lain vasen käsi

Ohjaus Cliff Owen
Näyttelijät Peter Sellers, Lionel Jeffries, Bernard Cribbins, Davy Kaye, Nanette Newman, Bill Kerr, Ed Devereaux, Reg Lye, John Le Mesurier, Graham Stark, Martin Boddey
Maa Iso-Britannia
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1963 Robert Velaise Productions, Romulus Films ja Atlantic Film.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Komedian Lain vasen käsi (1963) nimi on sanaleikki. Se viittaa poliisin univormuihin pukeutuviin rosvoihin, jotka ryöstävät jo ryöstön tehneitä rikollisia. Rosvot eivät jää lain oikean vaan vasemman pitkän kouran puristusotteeseen.

Uusimmalla huijauksella, porsaanreiällä gangstereiden kirjoittamattomiin sääntöihin, on suuret vaikutuksensa. Se tärisyttää muutoin vakaata virkavallan ja alamaailman, luottamuksen ja epäuskon pelilautaa. Lisäksi se luo koomisia tilanteita, väliintuloja, sekasortoa ja vastoinkäymisiä.

Ongelmat valottuvat jo aloituskohtauksessa postinjakajiksi pukeutuneen rikollisliigan jäädessä poliisin haaviin. Poliisit ovat rosvoja valepuvuissa. Nerokas, uskalias ja ”moraaliton” putsaus toistuu lyhyen ajan sisällä useamman kerran.

Kilpailevan liigan rikollispomo, siviilissä jalokivi- ja leninkikauppias Pearly Gates (Peter Sellers) epäilee myyrää järjestelmän sisällä. Valepoliisit tuntuvat tietävän etukäteen, minne isketään, ja ovat paikan päällä pidättämässä.

Komedian maailmassa poliisien ja rosvojen välillä on ennen vallinnut leikkisä suhde. Murtovarkaat ovat kuin pikkupoikia omenavarkaissa tai yksityisyrittäjiä. Kiinni jäädessään he ottavat nuhteet vastaan eikä tarpeetonta voimaa käytetä. Mutta nyt otteet ovat koventuneet, kun pidättävään poliisiin suhtaudutaan kuin gangsteriin: nyrkit ojossa. Samassa kasvaa kansalaisten epäluottamus.

Pearly Gates on kokoava voima. Hän yhdistää rikolliset saadakseen poliisina esiintyvän liigan kuriin. Tapahtuma on tietenkin koominen. Se parodioi eripuraisen kansan kokoontumisia kaupungintalolle päättämään heille yhteisistä asioista. Eräs gangsteri, joka yritetään huutamalla hiljentää, puolustautuu sanomalla, kuinka hänellä on oikeus puhua, koska huoneessa vallitsee demokratia.

Seuraavan gangsterin vaade on kuin veronmaksajan: Miksi poliisit eivät tee mitään, vaikka me maksamme heidän palkkansa? Päätetään, että vain yhteistyö virkavallan kanssa voi pelastaa, sillä heillä on lailliset valtuudet kiinniottoon.

Sellersin esittämän kunniallisen, välillä englantia italialaisittain murtavan rosvon rinnalle keskiöön nousee tarkastaja Fred Parker (Lionel Jeffries). Hän ei ole pätevä virkaansa, mutta valmis tekemään kaikkensa, jopa osallistumaan peitetehtävään.

Jeffriesin ja Sellersin välinen henkilökemia toimii ja heidän sanailunsa on kipakkaa, ovathan he tavallaan toistensa vastakohtia ja lisäksi paineiden alla. Mutta yhteinen komppi löydetään, sillä kaikki tuntevat vetoa rahaan.

Lopetus kertoo siitä, kuinka rosvojen yhteistyö on kuin kartellisopimus: ahneuden vuoksi heikolla pohjalla. Tarvittaessa puukotetaan selkään, jos se vain tarpeeksi hyödyttää.

Lain vasen käsi on hyvin näytelty, ohjattu ja käsikirjoitettu laatukomedian oppikirjaesimerkki. Huumoria ei ole rakennettu pikavoittojen varaan eikä juoni jää aihioksi irrallisille sketseille. Yhteiskunnallinen kerrostuma, kaupungin poikkeustila joka juottaa rosvot ja poliisit yhdeksi rikoksenvastaiseksi ”yksiköksi”, on nerokas.

DVD: Elokuva on osa Atlantic Filmin julkaisemaa yhtenäistä suomalaista laitosta Peter Sellers Collection. Se sisältää neljä elokuvaa: Sukupuolten sota, Alaston totuus, Lain vasen käsi ja Toreadorivalssi. Mustavalkoinen kuva (laajakuva 16:9, 1.78:1) on jokseenkin virheetön. Äänenä on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202