Kuolemaantuomittu on karannut

Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut (1956)

| DVD
  • 4

Protagonisti Fontainen sisäinen monologi ja vankilaympäristön kylmä asketismi muodostavat kerronnan keskeisen vastinparin.

julkaistu 2010-08-24 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

François Leterrier
François Leterrier 

KUVA 3

Ovi ja rautalusikka
Ovi ja rautalusikka 

KUVA 2

François Leterrier ja Roland Monod
François Leterrier ja Roland Monod 

KUVA 1

François Leterrier
François Leterrier 

Kuolemaantuomittu on karannut

Ohjaus Robert Bresson
Näyttelijät François Leterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock, Roland Monod, Jacques Ertaud, Jean Paul Delhumeau, Roger Treherne, Jean Philippe Delamarre, César Gattegno, Jacques Oerlemans, Klaus Detlef Grevenhorst
Maa Ranska
Pituus 97 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kuolemaantuomittu on karannut poster

Robert Bressonin essentialistinen ja eksistentialistinen vankilaelokuva, jonka vähäeleisyyden sanotaan usein tuottavan mystisen vaikutelman. Protagonisti Fontainen (filosofian opiskelija François Leterrier) sisäinen monologi ja vankilaympäristön kylmä asketismi muodostavat kerronnan keskeisen vastinparin.

André Devignyn romaani, jonka pohjalta Bresson ohjasi elokuvan, perustui Devignyn omiin vankilakokemuksiin. Ehkä olennaisemmin, Bresson vietti itse Toisen maailmansodan aikana yli vuoden Natsien sotavankina. Olennaista tämä on sen vuoksi, että Kuolemaantuomittu on karannut käyttää kuvauksessaan voimakkaan fenomenologista lähestymistä.

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa Fontainea ollaan kuljettamassa vankilaan. Auton hidastuessa vastarinta-aktivisti yrittää pakoa. Kamera pysyy auton sisällä, kuuluu laukaus, ja pian Fontaine raahataan takaisin autoon rajauksen ulkopuolelta ja hakataan. Kohtauksessa on Bressonille ominaisesti huomattavissa kuvan ja äänen toisistaan riippumaton olemassaolo sekä kameran periferisyys suhteessa tapahtumiin.

Vankilassa, kun Fontaine heitetään selliinsä, kuullaan ensi kertaa sisäinen kertojanääni, joka säilyy läpi elokuvan. Ääni korostaa mielen erillisyyttä ja sen kamppailua vankilan seiniä ja muureja vastaan. Se on usein myös voima, joka pitää materiaalisen epätoivon loitolla.

L.H. Burelin kuvat Fontainen sellistä muodostavat merkittävän osan otoksista, ja edustavat samaa minimalismia, kuin musiikin lähes täydellinen puute, (amatööri-)näyttelytyön loppuun kulutettu eleettömyys ja kerronnan täysi lineaarisuus. Bressonin tyylissä vaikutelmat syntyvät äärimmäisestä keskittymisestä muutamaan kohteeseen.

Niinpä Fontainen sisäisten epäilyjen ja optimismin purkausten kuvallisena parina ovat sellin seinien raapustukset, puuovi ja rautalusikka jolla hän porautuu sen läpi, sängyn pohjan rautaverkko ja lakanat, joista Fontaine tekee köyttä. Vankien teloitukset kuullaan laukauksina etäisyydestä, vanginvartijoiden liikkeet askelina jostain sellin ulkopuolelta.

Bressonin tyyliä on kuvattu irtiotoksi klassisesta kerronnasta; katsojaa pidetään päähenkilön tavoin pimenossa, kaikkein mielenkiintoisin on näkymättömissä. Tällä tavoin luodaan vangittunaolon turhauttava ja epävarma kokemustodellisuus. Klaustrofobinen tapahtumattomuus on jopa siinä määrin ahdistavaa, että katsoja alkaa päähenkilönsä tavoin tarvita pakoa, vaikka se merkitsisi kuoleman vaaraa.

Tapahtumattomuus tuottaa helposti tarpeen mystisen allegorian löytämiselle. Jotkut näkevät Fontainen vankilapaon uskonnollisena vapautumisena kuolemanpelosta ja maallisuuden kahleista. Toisille se voi olla humanismin hengen voitto fasismista. Jotain merkityksellistä nousee pelkistetyn ilmiasun tuolle puolen.

DVD: Atlantic Film julkaisun 1.37:1 -täyskuva on laadukkaasti siirretty ja alkuperäisessä kuvasuhteessa. Dolby Digital 2.0 -ääniraita on moitteeton. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202