Kultalampi

On Golden Pond (1981)

  • 5

Mark Rydellin ihastuttava “vanhusdraama” kertoo eläkeläispariskunnasta, jonka tarkoituksena on viettää rauhallinen kesä mökillään. Paikalle saapuu kuitenkin heidän tyttärensä ja ennen kuin kesä on ohi…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 1

Henry Fonda ja Katharine Hepburn
Henry Fonda ja Katharine Hepburn 

Kultalampi

Ohjaus Mark Rydell
Näyttelijät Henry Fonda, Katharine Hepburn, Jane Fonda
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1981 IPC Films, Incorporated Television Company ja Universal Pictures.

Myönnän olevani nykyään yhä kyynisempi sellaisia elokuvia kohtaan, joista en tiedä etukäteen mitään. Usein tuo kyynisyys osoittautuu aiheelliseksi, mutta aina silloin tällöin joku elokuva onnistuu yllättämään perinpohjaisesti. Kuten vaikkapa Kultalampi, elämänmakuinen draama sukupolvien välisistä näkemyseroista.

Ethel ja Norman Jr. Thayer (Katharine Hepburn, Henry Fonda) ovat kaksi vanhusta, jotka saapuvat viettämään ties monennettako kesää perheen kesämökille. Ikääntyvien vanhusten leppoisalle lomalle kerääntyy tummia pilviä, kun heidän Chelsea tyttärensä (Jane Fonda) saapuu paikalle uuden miesystävänsä Billin (Dabney Coleman) sekä tämän teini-ikäisen pojan Billyn (Doug McKeon) kanssa. Sanomattakin on selvää että sukupolvet törmäävät ja asioita selvitellään puolin ja toisin ennen kuin kesä on ohitse.

Kultalampi perustuu Ernest Thompsonin näytelmään, josta hän muokkasi itse Oscar-palkinnon arvoisen käsikirjoituksen. Elokuva onkin napakka ja tiivis: tapahtumat sijoittuvat pienelle alueelle (kesämökki lähivesineen), keskeisiä henkilöitä ei ole kuin muutama (Bill jää täysin sivustakatsojaksi), roolihahmot ovat luonnollisia vikoineen ja puutteineen ja dialogi on suorastaan loistavaa – varsinkin Hepburnin esittämä Ethel laukoo sellaisia elämäntotuuksia, joita itse kunkin sietäisi toisinaan miettiä. Tekniseltä puolelta kannattaa mainita mm. Gandhin kuvaajana toiminut Billy Williams, jonka työ on varmaa ja eleetöntä. Vaikka kyseessä onkin elokuva, jossa “ei tapahdu mitään”, soljuu se eteenpäin arvokkaasti ja jättää jälkeensä hyvän ja lämpimän maun.

Henry Fondan (1905-1982, Huuliharppukostaja) ja Katharine Hepburnin (1907-2003, Afrikan kuningatar) roolisuoritukset ovat erinomaisia ja molemmat palkittiin työstään Oscareilla. Fondalle tämä oli hänen uransa ainoa näyttelijä-Oscar ja ironista onkin, että se tuli hänen viimeisestä elokuvaroolistaan. On suorastaan naurettavaa, ettei miehelle kertynyt vuosien saatossa enempää pystejä, olihan kyseessä kuitenkin eräs koko elokuvahistorian suurimpia ja hienoimpia näyttelijöitä. Hepburnille palkintoja sen sijaan kertyi runsaasti, kokonaista neljä kappaletta. Tämän lisäksi hän oli kahdeksan kertaa ehdokkaana Oscar-palkinnon saajaksi. Myös Billyä näyttelevä McKeon suoriutuu osastaan kiitettävästi.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202