Kultalampi

On Golden Pond (1981)

  • 5

Mark Rydellin ihastuttava “vanhusdraama” kertoo eläkeläispariskunnasta, jonka tarkoituksena on viettää rauhallinen kesä mökillään. Paikalle saapuu kuitenkin heidän tyttärensä ja ennen kuin kesä on ohi…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 1

Henry Fonda ja Katharine Hepburn
Henry Fonda ja Katharine Hepburn 

Kultalampi

Ohjaus Mark Rydell
Näyttelijät Henry Fonda, Katharine Hepburn, Jane Fonda
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1981 IPC Films, Incorporated Television Company ja Universal Pictures.

Myönnän olevani nykyään yhä kyynisempi sellaisia elokuvia kohtaan, joista en tiedä etukäteen mitään. Usein tuo kyynisyys osoittautuu aiheelliseksi, mutta aina silloin tällöin joku elokuva onnistuu yllättämään perinpohjaisesti. Kuten vaikkapa Kultalampi, elämänmakuinen draama sukupolvien välisistä näkemyseroista.

Ethel ja Norman Jr. Thayer (Katharine Hepburn, Henry Fonda) ovat kaksi vanhusta, jotka saapuvat viettämään ties monennettako kesää perheen kesämökille. Ikääntyvien vanhusten leppoisalle lomalle kerääntyy tummia pilviä, kun heidän Chelsea tyttärensä (Jane Fonda) saapuu paikalle uuden miesystävänsä Billin (Dabney Coleman) sekä tämän teini-ikäisen pojan Billyn (Doug McKeon) kanssa. Sanomattakin on selvää että sukupolvet törmäävät ja asioita selvitellään puolin ja toisin ennen kuin kesä on ohitse.

Kultalampi perustuu Ernest Thompsonin näytelmään, josta hän muokkasi itse Oscar-palkinnon arvoisen käsikirjoituksen. Elokuva onkin napakka ja tiivis: tapahtumat sijoittuvat pienelle alueelle (kesämökki lähivesineen), keskeisiä henkilöitä ei ole kuin muutama (Bill jää täysin sivustakatsojaksi), roolihahmot ovat luonnollisia vikoineen ja puutteineen ja dialogi on suorastaan loistavaa – varsinkin Hepburnin esittämä Ethel laukoo sellaisia elämäntotuuksia, joita itse kunkin sietäisi toisinaan miettiä. Tekniseltä puolelta kannattaa mainita mm. Gandhin kuvaajana toiminut Billy Williams, jonka työ on varmaa ja eleetöntä. Vaikka kyseessä onkin elokuva, jossa “ei tapahdu mitään”, soljuu se eteenpäin arvokkaasti ja jättää jälkeensä hyvän ja lämpimän maun.

Henry Fondan (1905-1982, Huuliharppukostaja) ja Katharine Hepburnin (1907-2003, Afrikan kuningatar) roolisuoritukset ovat erinomaisia ja molemmat palkittiin työstään Oscareilla. Fondalle tämä oli hänen uransa ainoa näyttelijä-Oscar ja ironista onkin, että se tuli hänen viimeisestä elokuvaroolistaan. On suorastaan naurettavaa, ettei miehelle kertynyt vuosien saatossa enempää pystejä, olihan kyseessä kuitenkin eräs koko elokuvahistorian suurimpia ja hienoimpia näyttelijöitä. Hepburnille palkintoja sen sijaan kertyi runsaasti, kokonaista neljä kappaletta. Tämän lisäksi hän oli kahdeksan kertaa ehdokkaana Oscar-palkinnon saajaksi. Myös Billyä näyttelevä McKeon suoriutuu osastaan kiitettävästi.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202