Kuin raivo härkä

Raging Bull (1980)

  • 5

Martin Scorsesen parhaimpiin teoksiin lukeutuva Kuin raivo härkä on nyrkkeilyelokuva vailla vertaa. Robert De Niro esittää JakeLa Mottaa, ammattilaiskehien hurjapäätä, joka ei kumarra ketään eikä pelk…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 14.08. klo 14:02

KUVA 2

Robert De Niro ja Joe Pesci
Robert De Niro ja Joe Pesci 

KUVA 1

Robert De Niro
Robert De Niro 

Kuin raivo härkä

Ohjaus Martin Scorsese
Näyttelijät Robert De Niro, Joe Pesci, Cathy Moriarty, Frank Vincent
Maa Yhdysvallat
Pituus 123 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1980 Chartoff-Winkler Productions ja United Artists.

Keskimmäinen Martin Scorsesen ja Robert De Niron yhdessä tekemistä suurelokuvista (muut Taksikuski 1976, Mafiaveljet 1990), vuonna 1980 valmistunut Kuin raivo härkä on dynaaminen tulkinta Bronxin härkänä tunnetusta keskisarjan nyrkkeilijä Jake LaMottasta. Elokuva on useasti äänestetty 80-luvun parhaaksi elokuvaksi – eikä syyttä. Se oli kahdeksan Oscarin ehdokkaana (mm. paras elokuva, ohjaus, miessivuosa, naissivuosa) joista se voitti kaksi: Robert De Niro miespääosasta sekä Thelma Schoonmaker leikkauksesta.

New York 1941. Jake LaMotta (De Niro) on hyvä, joskin omapäinen katujen kasvatti jonka ainoana tavoitteena on olla paras kaikista – maailmanmestari. Yhdessä valmentajaveljensä Joeyn (Joe Pesci) kanssa he käyvät otteluun toisensa jälkeen saavuttaakseen tavoitteensa. Jake on naimisissa, muttei se estä häntä tapailemasta kaunista, teini-ikäistä Vickietä (Cathy Moriarty) jonka kanssa hän myöhemmin menee naimisiin. Mutta menestyksen myötä tulee myös vastoinkäymisiä, jotka vaikuttavat Jakeen ja tämän lähimmäisiin – varsin raadollisellakin tavalla.

Elokuva perustuu Jake LaMottasta kertovaan kirjaan, josta käsikirjoituksen työsti Paul Schrader – mies joka oli myös kirjoittamassa käsikirjoitusta Taksikuskiinkin. Tosielämän Jake LaMotta toimi neuvonantajana ja oli täten varmasti yksi osatekijä elokuvan onnistumiseen.

De Niro näyttelee mieleenpainuvasti ja antaumuksella äkkipikaista mutta sisimmältään herkkää LaMottaa – miestä jonka pahin vastustaja on hän itse. Sanonta, että nyrkkeilijä on maailman yksinäisin urheilija pitää tässä tapauksessa mitä parhaimmin paikkansa: mitä paremmin Jake menestyy, sitä epäluuloisemmaksi ja vainoharhaisemmaksi hän tulee. De Niron roolityön antaumuksellisuutta täydentää vielä se, että hän lihotti itseään elokuvaa varten yli 20 kiloa, vaikka saman olisi voinut tehdä maskeeraamallakin.

Pesci näyttelee myös pätevästi, mutta suurin yllätys on eittämättä Vickietä esittävä Cathy Moriarty. Hän oli elokuvaa tehdessä vasta 19-vuotias eikä hänellä ollut aiempaa näyttelijäkokemusta. Moriartyn elokuvaura ei kuitenkaan lähtenyt tästä nousuun, vaan hän on vuosien mittaan ajautunut pienen budjetin kuviin ja mitättömiin sivuosiin.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202