Kotka on laskeutunut

The Eagle Has Landed (1976)

| DVD
  • 3

John Sturges ohjasi reilut neljäkymmentä elokuvaa neljällä vuosikymmenellä. Kotka on laskeutunut on muun tuotannon kanssa johdonmukainen kooda.

julkaistu 2011-07-20 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Kotka on laskeutunut
Kotka on laskeutunut 

KUVA 3

Kotka on laskeutunut
Kotka on laskeutunut 

KUVA 2

Kotka on laskeutunut
Kotka on laskeutunut 

KUVA 1

Kotka on laskeutunut
Kotka on laskeutunut 

Kotka on laskeutunut

Ohjaus John Sturges
Näyttelijät Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Jenny Agutter, Donald Pleasence, Anthony Quayle, Jean Marsh
Maa Iso-Britannia
Pituus 130 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Viileiden roistojen ja antisankareiden rooleista tunnettu Michael Caine esittää eversti Kurt Steineria jännärissä Kotka on laskeutunut (1976), jossa natsit soluttautuvat kidnappaamaan Winston Churchillin. Se pohjautuu Jack Higginsin samannimiseen sotaromaaniin, joka kovasti leikkii fiktion ja faktan sekoittamisella.

Luokitukseltaan keisarillinen operaatio tuntuu ensi alkuun päämääräämättömältä, ja sellaisena se myös pysyy. Mitä sillä saavutettaisiin? Churchill tahtoa lietsovine puheineen on mielikuvien tasolla assosioitu niin vahvasti englantilaisten sotaponnistusten kivijalaksi, että hänen kaappaamisensa elävänä tai kuolleena kai aiheuttaisi lamaannuttavan sokkitilan.

Toisaalta muutamat saksalaiset myöntävät itsekin, että he ovat jo tosiasiallisesti hävinneet sodan. Isku on suuruudenhullua kostofantasiaa, terrorismia. Kansansa Moolokin kitaan viskoneet hitlerit ja himmlerit ovat seonneet, lopullisesti.

Kuten sotaelokuvissa usein, myös tässä armeijan sisäisiä rintamalinjoja teroitetaan. Lajityyppitapauksessa, Sam Peckinpahin Rautaristissä, skisman synnyttivät preussilaiset ja muut, mikä suomeksi tarkoittaa esimerkiksi Tuntemattomassa sotilaassa nähtyä jakoa ”suorittavan portaan” ja ”käskevän osaston” välille. Nämä eriytyneet maailmat eivät välttämättä koskaan kohtaa.

Steiner on suorittaja, jolla on turpakosketus todelliseen sotaan ja joka siksi vieroksuu käskyttäjiä. Joukkotuhonnasta hänen kätensä pestään kohtauksella, jossa Steiner yrittää pelastaa leirille määrätyn tytön. Tämä on tärkeää. Steiner on natsi, mutta edustamisensa hyveiden kautta hän saa hyvän jätkän sädekehän. Natseille usein asetellut pukinsarvet hioutuvat taktisesti pois.

Kotka on laskeutunut jäi viimeiseksi kokopitkäksi John Sturgesille, joka ohjasi reilut neljäkymmentä elokuvaa neljällä vuosikymmenellä. Muun tuotannon kanssa johdonmukainen kooda se onkin: sotaa teatterilavana käyttävä miehinen toimintaelokuva, jossa pääosassa on ikoninen, distinktiiviset piirteet omaava miesnäyttelijä.

Blu-ray: Atlanticin 2011 julkaistu klassikon Blu-ray -versio on jokseenkin tyypillinen Atlantic -julkaisu: tekniseltä tasoltaan varsin tyydyttävä, mutta ei sisällä ekstramateriaaleja. Kuvaformaattina on komea 2.35:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DTS 5.1

Kuva: 4 Ääni: 4 Lisämateriaali:

DVD: Elokuva on osa Atlantic Filmin kaksoisjulkaisua, joka sisältää elokuvat Brasilian pojat sekä Kotka on laskeutunut. Kuva on 16:9, ääni mono englanti. Kuvan- ja äänenlaadussa on heikkouksia. Ei sisällä lisämateriaalia

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202