Kohtalon tuomio

The Postman Always Rings Twice (1946)

  • 4

Tay Garnettin tummanpuhuva rikoselokuva on kertomus intohimosta, petoksesta – ja kohtalosta. Pääosissa loistavat seksiä tihkuva Lana Turner sekä John Garfield.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-11-20 / päivitetty 20.11. klo 05:05

KUVA 4

John Garfield, Hume Cronyn ja Lana Turner
John Garfield, Hume Cronyn ja Lana Turner 

KUVA 3

Cecil Kellaway, John Garfield ja Lana Turner
Cecil Kellaway, John Garfield ja Lana Turner 

KUVA 2

Lana Turner ja John Garfield
Lana Turner ja John Garfield 

KUVA 1

Kohtalon tuomio
Kohtalon tuomio 

Kohtalon tuomio

Ohjaus Tay Garnett
Näyttelijät Lana Turner, John Garfield, Cecil Kellaway, Hume Cronyn, Leon Ames, Audrey Totter, Alan Reed
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1946 Metro-Goldwyn-Mayer, Loew’s

Pieni Twin Oaksin ruokapaikka lähellä Los Angelesia etsii yleismiestä palvelukseensa. Työtön ja rahaton Frank Chambers (John Garfield) kulkee sattumalta ohi ja tarttuu tarjoukseen. Varsin pian hän huomaa, että paikan vanhalla omistajalla (Cecil Kellaway) on erittäin viehättävä nuori vaimo, Cora (Lana Turner). Ei aikaakaan kun heillä on suhde ja pian he alkavat miettiä, kuinka raivata vanha aviomies pois tieltä ilman, että kummallekaan tulisi siitä ongelmia. Lopulta he keksivät vedenpitävän suunnitelman, ainakin omasta mielestään.

James M. Cainin The Postman Always Rings Twice (suom. Vahinko kello kaulassa) oli filmattu jo kahdesti vanhalla mantereella (Ranska 1939 ja Italia 1943) ennen kuin Hollywoodissa tartuttiin aiheeseen. Hollywoodin saamattomuus ei johtunut mielenkiinnon puutteesta, vaan siitä miten Cainin rohkeahko tarina saataisiin siirretyksi elokuvaksi ilman tiukkoja sensuurimuutoksia. Lopulta M-G-M:n käsikirjoitusryhmä onnistui tavoitteessaan ja niinpä veteraaniohjaaja Tay Garnettin kuuluisimmaksi elokuvaksi jäänyt Kohtalon tuomio sai ensi-iltansa vuonna 1946.

Kohtalon tuomio on tummanpuhuva kertomus intohimosta, petoksesta – ja kohtalosta. Sen peruslähtökohdat ovat tutunoloiset eikä miljöökään ole uniikki, mutta siitä huolimatta elokuvassa on voimaa ja sähköisyyttä. Aikalaisia kohauttanut eroottinen vire ei ole menettänyt vuosikymmenten aikana rahtuakaan tehostaan ja näin vieläpä ilman, että elokuvassa tarvitsee näyttää konkreettisesti mitään. Elokuvan ainoa kritiikin kohde liittyy sen pituuteen: puolivälissä, tarinan vaihtaessa vaihdetta toiselle tasolle siinä ilmenee hienoista tyhjäkäyntiä, jota olisi voinut poistaa vähäisillä tiivistyksillä.

Garnett ohjaa elokuvaa varmaotteisesti, Sidney Wagner loihtii kamerallaan muutamia unohtumattomia kuvasommitelmia, George Bassmanin kohtalokas musiikki maalailee tapahtumia intensiivisesti – kaikki tämä toimii moitteetta, mutta jää silti energisen pääosakaksikon suoritusten varjoon. Lana Turner valkoisiin pukeutuneena kaunottarena ja John Garfield tilaisuuteen tarttuvana kiertelijänä ovat elokuvahistorian mieleen jäävimpiä parivaljakoita. Turner itse piti kohtalokkaan Coran roolia parhaimpanaan ja voi vain arvella, millaisen huomion hän on sodan jälkeisessä elokuvasukupolvessa saanut aikaan. Myös kirjailija Cain piti Turnerin roolisuorituksesta. Myös Garfield on tahollaan ensiluokkainen, vaikka jääkin hieman Turnerin varjoon. Hume Cronyn tekee niin ikään mieleen jäävän roolisuorituksen niljakkaana asianajajana.

Tay Garnettin ohjaama Kohtalon tuomio on tyylikäs film noir. Siinä on jännitettä, eroottista latausta, loistelias tekninen toteutus ja loistavat näyttelijävalinnat. Ainoastaan tarinan pituus jää vaivaamaan, sillä hienoisella tiivistyksellä elokuvassa olisi ollut ainesta viiden tähden valioksi. Mutta heikkoudestaan huolimatta tämä peittoaa monet muut nimekkäätkin aikalaisviritykset kevyesti. Bob Rafelson ohjasi aiheesta uuden, seksillä kyllästetyn näkemyksen vuonna 1981, mutta Jack Nicholsonin ja Jessica Langen mukana olosta huolimatta Rafelsonin versio ei nouse lähellekään Garnettin teosta. Aihe on sittemmin filmattu vielä ainakin Unkarissa (1998) ja Malesiassa (2004).

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202