Kleopatra

Cleopatra (1963)

| DVD
  • 2

Kaikkien aikojen kalleimpien elokuvien joukossa kärkipäähän sijoittuva Kleopatra on myös kaikkien aikojen suurimpia floppeja. Eikä ihme, miltei neljän tunnin mittainen Kleopatra on näyttävyydestään hu…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 12.07. klo 18:06

KUVA 1

Kleopatra
Kleopatra 

Kleopatra

Ohjaus Joseph L. Mankiewicz
Näyttelijät Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Martin Landau, Roddy McDowall
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat / Sveitsi
Pituus 224 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1963 20th Century Fox, MCL Films S.A. ja Walwa Films S.A.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

1950-luku oli elokuvateollisuudelle vaikeaa aikaa. Television räjähdysmäisen yleistymisen seurauksena katsojaluvut romahtivat. Houkutellakseen yleisön takaisin teattereihin, studiot keskittivät voimavaransa hulppeisiin spektaakkeleihin, jotka kuitenkin olivat hienosta ulkonäöstään huolimatta usein keskinkertaisia tai mitättömiä.

Spektaakkelit menestyivät hyvin, joten studiot halusivat tehdä niillä rahaa niin kauan kuin mahdollista. Vuosikymmenen loppuun mennessä monet mykän aikakauden suurteokset olivat filmattu uudelleen, joten olikin luonnollista, että jo vuosikymmeniä aiemmin erinomaisesti menestynyt tarina Egyptin kuningatar Kleopatrasta päivitettiin uuteen uskoon. Tuloksena Kleopatra oli mammutti, jonka tuotantokustannukset karkasivat täysin käsistä aiheuttaen 20th Century Foxille sen historian pahimman taloudellisen takaiskun.

Kleopatra on kunnianhimoinen kuningatar, joka päättää liittoutua Rooman kanssa lujittaakseen valtaansa. Parhaiten tämä onnistuu viettelemällä Rooman keisari Julius Caesar. Keisarin murhan jälkeen Kleopatra päättää liittoutua kenraali Markus Antoniuksen kanssa päästäkseen haluamaansa lopputulokseen.

Kleopatra lukeutuu edelleenkin elokuvahistorian kalleimpien elokuvien joukkoon. Tuhlattujen miljoonien avulla elokuvasta on saatu visuaalisesti kerrassaan häikäisevän upea. Oscar-palkinnoista kolme tulikin juuri tältä osa-alueelta (lavastus, puvustus, tehosteet), neljännen pystin elokuva sai kuvauksesta. Kaiken kaikkiaan se oli ehdolla yhdeksässä kategoriassa, hieman yllättäen jopa parhaan elokuvan palkinnosta.

Kleopatran elokuvalliset ansiot jäävätkin näyttävyyteen. Sisällöltään se on mitäänsanomaton draama, jonka mielenkiintoinen tarina on uhrattu tyhjänpäiväisyyden alttarille. Neljän tunnin aikana setvitään ihmissuhteita kuin saippuaoopperoissa konsanaan ilman, että mitään mieleenpainuvaa saadaan aikaan. Elizabeth Taylorin (Kleopatra), Rex Harrisonin (Julius Caesar) sekä Richard Burtonin (Markus Antonius) esittämät päähenkilöt jäävät yhdentekeviksi, eikä asiaa juurikaan paranna se, etteivät näyttelijät vaivaudu tekemään asialle mitään. Suuret ja intohimoiset tunteetkin pysyvät kätkettyinä vakan alle, vaikka juuri niitä tällainen elokuva tarvitsisi. Lopputulos onkin hajuton, väritön ja mauton.

Dvd: Special Edition Box Set on julkaisuna spektaakkeleiden eliittiä. Kuvan laatu on hyvä, lukuun ottamatta tämän ikäisille elokuville tyypillistä rakeisuutta, joka on kuitenkin vähäistä. Värit toistuvat kirkkaasti, eikä Kleopatra ole koskaan aiemmin näyttänyt näin hienolta. Kuvasuhde on 2.35:1, alkuperäisen 35 mm:n negatiivin mukaisesti. Ääniraita on DD 5.1, eikä siinä ole valittamista. Tekstityksiä löytyy yksitoista.

Kolmen dvd:n julkaisusta yksi levy on pyhitetty ekstroille, joita löytyykin kiitettävä määrä. Mukana on elokuvan mittainen kommenttiraita, trailereita, ensi-iltauutisia sekä kuvagallerioita. Mielenkiintoisinta antia ovat lisälevyn kaksi dokumenttia: yhdeksänminuuttinen The Fourth Star of Cleopatra sekä kaksituntinen Cleopatra: The Film that Changed Hollywood.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202