Kansan mies

The Crowd (1928)

  • 5

King Vidorin ohjaama Kansan mies kertoo tuikitavallisesta amerikkalaismiehestä, joka uskoo maailman olevan häntä eikä hän maailmaa varten. Vähitellen miehelle tulee kuitenkin selväksi elämän karut pel…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-08 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 4

James Murray ja Eleanor Boardman
James Murray ja Eleanor Boardman 

KUVA 3

Kansan mies
Kansan mies 

KUVA 2

Eleanor Boardman ja James Murray
Eleanor Boardman ja James Murray 

KUVA 1

Kansan mies
Kansan mies 

Kansan mies

Ohjaus King Vidor
Näyttelijät James Murray, Eleanor Boardman, Bert Roach, Estelle Clark
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1928 Metro-Goldwyn-Mayer.

Suuren Paraatin (1925) valtaisan menestyksen myötä Vidorista oli tullut kuuma nimi, eikä hänellä ollut ohjaustöistä pulaa. Eräänä päivänä hän esitteli MGM:n tuottajalle, Irving Thalbergille, aiheen “tavallisesta ihmisestä ja hänen elämästään”. Vaikka aihe ei ollutkaan MGM:lle tyypillinen, innostui Thalberg siitä välittömästi. Niin sai alkunsa Kansan mies, yksi parhaista koskaan tehdyistä amerikkalaisista elokuvista.

Johnny Sims syntyy 4. heinäkuuta 1900, Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä. Onnellinen isä julistaa pojastaan tulevan jotain suurta. Lapsuutensa Johnny viettää lukien runoutta, soittaen pianoa ja laulaen kuorossa – aivan kuten Lincoln ja Washingtonkin olivat tehneet. Johnnyn isä kuolee pojan ollessa kahdentoista, mutta hänen oppinsa jäävät elämään. Kaksikymmentäyksivuotiaana Johnny lähtee etsimään onneaan New Yorkista. Miljoonien muiden tavoin hän on varma, että kaupunki on riippuvainen juuri hänestä. Konttoristina työskentelevä Johnny tapaa viehkeän Maryn, menee tämän kanssa naimisiin ja perustaa perheen. Vaikka mitään mullistavaa ei Johnnylle ole vielä tapahtunutkaan, ei hän luovu optimismistaan. Hänen tarvitsee vain odottaa.

Tarinan päähenkilö on mahdollisimman antiamerikkalainen, maan elokuvateollisuus ja suuri yleisö kun on aina vierastanut epäonnistujia. Sillä sellainen Johnny Sims on: tosielämän häviäjä, joka ei kuitenkaan itse huomaa sitä. Hän pitää itseään keskivertoa parempana ja nauraa mainoskylttiä kantavalle klovnille: “hänen isänsä kuvitteli pojastaan varmasti presidenttiä” – vain huomatessaan eräänä päivänä tekevänsä samaa työtä. Muihin vähättelevästi suhtautuva Johnny menettää niin ystävänsä, työpaikkansa kuin miltei perheensäkin.

Vidor sai elokuvaansa varten vapaat kädet. Hänen itsensä ideoimasta tarinasta syntyi elokuva, joka on edelleen tuore ja elinvoimainen. Käsikirjoitus sisältää kaiken oleellisen niin perhe-elämästä kuin amerikkalaisesta yhteiskunnastakin. Toisin kuin lukuisat jäljittelijänsä, Kansan mies ei sorru liialliseen hienosteluun tai ylisentimentaalisuuteen, eikä se myöskään pyri selittelemään asioita sysäämällä vastuun Johnnyn epäonnistumisista jollekin muulle. Yhteiskuntaelokuvana se onkin saanut runsaasti ylistystä osakseen ja se oli tärkeä esikuva Vittorio De Sicalle tämän tehdessä Polkupyörävarastaan (1948).

Vidor valitsi naispääosaan silloisen vaimonsa Eleanor Boardmanin (1898-1991). Tyylikkäästi ja eleettömästi näyttelevä Boardman on jäänyt elokuvayleisölle suhteellisen tuntemattomaksi, eikä ihme: hän jätti MGM:n 1932 ja teki sen jälkeen ainoastaan kaksi elokuvaa ennen lopettamistaan 1935. James Murrayn (1901-1936) tarina on traagisempi. Vain muutamaa kuukautta aiemmin hän oli matkustanut halki mantereen löytääkseen onnensa Hollywoodista. Hän työskenteli statistina muutamassa elokuvassa, ennen kuin Vidor ”löysi” hänet. Näin pennitön nuorukainen ampaisi kerralla kuuluisuuteen. Murray maksoi läpimurrostaan kovan hinnan. Kansan miehen menestyksen myötä alkoivat hänen ongelmansa alkoholin kanssa. Hän sai nauttia menestyksestään ohikiitävän hetken, kunnes ajelehti pohjalle, josta ei noussut. Vuonna 1936, vain kahdeksan vuotta läpimurtonsa jälkeen, James Murray löydettiin kuolleena Hudson-joesta. Poliisi ei koskaan saanut selville veteen joutumisen syytä.

Kansan mies (a.k.a Ihmiset väkijoukossa / Väkijoukko) on mykän elokuvan hienovaraisimpia ja täydellisimmin toteutettuja elokuvia, todellista elokuvataidetta parhaimmillaan. Kuten Murnaun Auringonnousussakin, myös tässä tapauksessa kameratyöskentely on hiottu äärimmäisyyksiin; se on aina läsnä mutta siten, ettei sen olemassaoloa juurikaan edes huomaa. Se paljastaa kaiken pienintäkin piirtoa myöten, säälimättä mutta liioittelematta. Kansan mies onkin kuin katsoisi elävää elämää elokuvan sijaan.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Margot Robbie

Birds of Prey

| 09.02.

Harley tahtoo pitää hauskaa, ei Scorsese halveksuntaa peittele.

Lue lisää »
Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Paul Walter Hauser ja Alex Collins

Richard Jewell

| 27.02.

Atlantan olympiatragedian unohdettu sankari tarjosi julmalle julkisuudelle herkkäuskoisen kiltin uhrin.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202