Huijarit

Il bidone (1955)

| DVD
  • 4

Federico Fellini -sarja jatkuu. Huijarit on nimensä mukaisesti elokuva huijareista ja noin viikosta petosten labyrintissa.

julkaistu 2011-04-09 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Richard Basehart
Richard Basehart 

KUVA 3

Huijarit
Huijarit 

KUVA 2

Richard Basehart
Richard Basehart 

KUVA 1

Broderick Crawford
Broderick Crawford 

Huijarit

Ohjaus Federico Fellini
Näyttelijät Broderick Crawford, Giulietta Masina, Richard Basehart, Franco Fabrizi, Sue Ellen Blake, Irene Cefaro
Maa Italia/Ranska
Pituus 114 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Federico Fellinin viides pitkä ohjaustyö Huijarit (1955) on nimensä mukaisesti elokuva huijareista ja noin viikosta petosten labyrintissa. Odysseia päättyy joko pelastukseen tai kadotukseen.

Gangsterigenren trooppeja lainaavan ja sekoittavan rikosdraaman filosofinen pohja on kristillistä eksistentialismia. Maaninen suhde rahaan tuo mieleen 19. vuosisadan venäläisen kirjallisuuden.

Rakennuspalikat Raamattu ja klassinen Hollywood muodostavat mielenkiintoisen parin, mutta lopputuote seisoo vähintään kolmella jalalla. Italialainen neorealismi ja sen eettinen totuusvaatimus tuo peliin vielä yhteiskunnallisten ristiriita- ja omistussuhteiden tutkimisen.

Rikos “inhimillisen yritteliäisyyden vasenkätisenä muotona” onkin hyvin kartoitettu: ketkä tekevät ja kuinka (Hollywoodin tyyli, amerikkalaiset näyttelijät), millaisen jäljen se jättää sieluun (Raamatun moraalioppi, film noirin moralismi) ja kuinka virus etenee ihmisverkostossa (neorealismin kurjuuskuvaus).

Huijarit muodostaa Fellinin elokuvien Tie (1954) ja Cabirian yöt (1957) kanssa ihmissielun yksinäisyyttä käsittelevän trilogian, kun taas ensimmäiset kolme ohjausta muodostavat trilogian ihmisluonnosta (Varieteen valot, 1950, Valkoinen Sheikki, 1952 ja Vetelehtijät, 1953). Huijarit on eräässä mielessä Vetelehtijöiden ”jatko-osa”.

Molemmissa on joukko tyypiteltyjä miehiä, joita yhdistää versominen kyseenalaisesta maaperästä. Siinä missä Vetelehtijöissä tilanteeseen havahtuminen on jo ensiaskel sen ratkaisemiseksi, on tässä häkki rakennettu paranoidiseen alamaailmaan.

”Maailma on täynnä typeryksiä”, tokaisee jengin johtaja Augusto yökerhossa. Kovasta yrityksestä huolimatta vanha koira ei ole osunut jättipottiin. Hyvin rooliin istuva Oscar-palkittu Broderick Crawford oli kuvausten ajan lähinnä päissään.

Kaksi tapaamista saa Auguston miettimään hukattua aikaa: uuden vuoden helvetillisiin juhliin kutsuva menestynyt gangsteri, joka on kyltymätön kuin Wall Streetin pörssimeklari ja oma opiskeleva tytär, joka on aikuistunut kuin yllättäen.

Ensimmäinen tapaaminen jättää vain nälän tunteen. Toivoton yritys ”verkostoitua” juhlissa epäonnistuu. Siellä olevat sisäpiiriläiset ovat edenneet liikemiehiksi. Italiassa eletään sodanjälkeisen talouskasvun ja jälleenrakennuksen aikakautta. Katutason huijari on kuolevaa lajia, isot pamput nettoavat tulipaloistakin.

Jälkimmäinen tapaaminen on taas osoitus hukatusta roolista isänä. Pelkkä tyttären näkeminen viiltää haavan tunnekylmän Auguston panssariin. Rakkauden myötä myös tuho nostaa päätään, sillä huijareiden pelimaailmassa se saa käyttäytymään tyhmästi, tunteellisesti.

Auguston rinnalla on Picasso (Richard Basehart), taidemaalariksi haluava perheenisä, ja Roberto, huoleton hulttio ja latinorakastaja, jota esittävä Franco Fabrizi on pitkälti samassa roolissa kuin Vetelehtijöissä naistenkaatajana. Kuvaavasti häneen liitetty ensimmäinen attribuutti on: ”Hänellä on nainen joka kylässä.”

Vaimonsa Iriksen (Fellinin luottonäyttelijä Giulietta Masina) kanssa Picasso erottuu Augustosta ja Robertosta, jotka ovat joko rutinoituneita ryöväreitä tai sitten teoistaan piittaamattomia. Iris on hahmona suorastaan jumalallista alkuperää.

Vallitseva kahtiajako näkyy myös maaseudun ja kaupungin välillä, mikä tulee esiin aloituskohtauksessa, ensimmäisessä huijauksessa. Ensiksi rosvot vievät talonpoikien rahat esittämällä kirkon miehiä, sitten asuntoja vuokraavia byrokraatteja. Kaupungissa raha vaihtuu turhuuksiin.

Ilmestyessään Huijarit sai murskaavan vastaanoton. Tien kaltainen maailmanmenestys oli nostanut odotukset korkealle eikä synkästä, antisankareiden täyttämästä ja kaavamaisia tulkintoja pakenevasta elokuvasta löytynyt Vetelehtijöille ominaista huumoria.

Huono se ei kuitenkaan ole. Elokuvateoreetikko André Bazin kutsui Huijareita Venetsian elokuvajuhlien ensi-illan jälkeen epäonnistuneeksi, mutta kekseliääksi elokuvaksi, jonka runollinen ja moraalinen näkemys ei kalpene aiempien teosten rinnalla. Myöhemmin hän perui sanansa elokuvasta epäonnistuneena.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film. Se on osa kokoelmaa ”Fellini Collector’s Edition”, joka sisältää elokuvat Vetelehtijät, Huijarit, Guilietta ja viettelykset, Ihana elämä ja 8 1/2. Kuva on hyvähkö “melkein täysikuva” (1.37:1), ääniraita mono italia. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202