Giulietta ja viettelykset

Giulietta degli spiriti (1965)

| DVD
  • 4

Federico Fellini -sarja päättyy. Fellinin ensimmäinen värielokuva on suuri psykoanalyyttinen istunto, vapaata assosiaatiota, patoutumien purkua ja elämänvoiman palauttamista.

julkaistu 2011-05-06 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Giulietta Masina
Giulietta Masina 

KUVA 3

Giulietta ja viettelykset
Giulietta ja viettelykset 

KUVA 2

Giulietta ja viettelykset
Giulietta ja viettelykset 

KUVA 1

Giulietta ja viettelykset
Giulietta ja viettelykset 

Giulietta ja viettelykset

Ohjaus Federico Fellini
Näyttelijät Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Valeska Gert, José Luis de Villalonga
Maa Italia/Ranska
Pituus 139 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Federico Fellini ohjasi ensimmäisen värielokuvansa vasta 60-luvun puolivälissä. Juuri värien käytöltään häikäisevänä kokemuksena Giulietta ja viettelykset (1965) jää mieleen. Teoksen Fellini omisti vaimolleen Giulietta Masinalle, joka esittää pääosaa.

Fellini kertoo vanhaa tarinaa, mutta näkökulma on poikkeuksellisesti vaihtunut. Kun keskiössä on usein ollut kriisejänsä läpikäyvä pettävä mies ja tämän Via Dolorosa, nyt pääosassa on keski-ikäinen nainen, petetty puoliso, se aito uhri.

Herkkä Giulietta (Masina) on viisitoista vuotta naimisissa ollut porvarisrouva ja keski-ikäinen kotiäiti, joka uskoo henkimaailman asioihin. Kotoa poissa olevan miehensä hän epäilee pettävän häntä. Varmistus saadaan yksityisetsiviltä, jotka lyövät pöytään konkreettista todistusaineistoa.

Epäilys ja epäilyksen varmistuminen vievät naisen oudolle matkalle kuin satujen maailmaan. Kuvastoltaan symbolistista, alitajunnasta ja muistoista ylösnousevaa, fantasiaa sekoitetaan arkeen, joka 60-luvulle ominaisesti tuntuu sekin olevan fantasiaa, tieteisfiktiota. Havaittavissa on italialainen muotiteema eli modernisoituneesta yhteiskunnasta vieraantuminen.

Giuliettan matka on odysseia itseen, felliniläisittäin ihmisen seksuaaliseen puoleen ja myös kaikkeen torjuttuun koko elämän ajalta. Siitä hänen on selvittävä saadakseen voimaa irrottautua parisuhdehelvetistä.

Viettelykset ovat vieraita miehiä, joilta voisi hakea hetkittäistä tukea ja turvaa, ehkä kostaa omalle aviomiehelle. Giuliettan matkakumppani on hänen villi naapurinsa Suzy, joka yllyttää kokeilemaan omia rajoja.

Giulietta ja viettelykset on yksi suuri psykoanalyyttinen istunto, vapaata assosiaatiota, patoutumien purkua ja elämänvoiman palauttamista. Liisa seikkailee torjuttujen muistojen surrealistisessa Ihmemaassa aina moraalisena voittajana.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film. Se on osa kokoelmaa ”Fellini Collector’s Edition”, joka sisältää elokuvat Vetelehtijät, Huijarit, Guilietta ja viettelykset, Ihana elämä ja 8 1/2. Re-masteroitu värikuva, ääniraitana mono italia. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5 Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202