Frankensteinin morsian

The Bride of Frankenstein (1935)

| DVD
  • 2

Frankensteinin (1931) saaman menestyksen seurauksena Universal-yhtiö halusi tehdä sille jatko-osan mitä pikimmin. Sitä saatiin odottaa kuitenkin neljän vuoden ajan. Lopputulos on monien mielestä onnis…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 17.06. klo 11:11

KUVA 1

Elsa Lanchester ja Boris Karloff
Elsa Lanchester ja Boris Karloff 

Frankensteinin morsian

Ohjaus James Whale
Näyttelijät Boris Karloff, Colin Clive, Ernest Thesinger, Elsa Lanchester
Maa Yhdysvallat
Pituus 76 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1936 Universal Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

James Whale kieltäytyi itsepäisesti ohjaamasta Frankenstein -menestyselokuvalleen jatko-osaa, mutta Universalin johtoportaan neljä vuotta kestäneet maanittelut saivat hänet palaamaan aiheen pariin toistamiseen. Vaikka Frankensteinin morsian (The Bride of Frankenstein, 1935 USA) onkin yleisesti arvostettu harvojen todella onnistuneiden jatko-osien joukkoon, ei se omasta mielestäni ole millään muotoa erikoinen elokuva.

Ensimmäisessä elokuvassa palavaan myllyyn loukkuun jäänyt hirviö ei tietenkään ole kuollut, vaan jatkaa harhailuaan lähialueiden metsissä. Täällä hän tapaa vanhan, sokean ja ystävällisen miehen, joka opettaa hirviön puhumaan. Siitä huolimatta hirviö ei vieläkään saa hyväksyntää ja ymmärrystä ihmisten taholta. Ainoa, joka tarjoaa apuaan, on omalaatuinen tohtori Pretorius, joka johdattaa hirviön tohtori Frankensteinin luokse. Frankenstein saa luvan auttaa luomustaan.

Frankensteinin morsiamen ehdottomasti parasta antia on sen tekninen toteutus. Kuvaus on ensiluokkaista ja mieleen jää varsinkin elokuvan visuaalinen kauneus, aivan kuten muissakin Universalin klassikkokauhisteluissa. Studiolavasteet ovat hienosti ja tyylillä tehtyjä ja tässä suhteessa elokuva onnistuu selättämään kuuluisan edeltäjänsä.

Muuten mennäänkin pahasti metsään. Itseäni häiritsee suunnattomasti Universalin komediallinen lähestymistapa elokuvaa kohtaan ja jo pelkästään se, että hirviö oppii puhumaan (niinhän oli Shelleyn romaanissakin) on mielestäni huono ratkaisu, sillä sen myötä hirviö menettää paljon kiinnostavuudestaan. Edes hirviötä esittänyt Boris Karloff ei pitänyt ajatuksesta, sillä hänen mielestään hirviö kadottaa avuttomuutensa puhekyvyn myötä. Loppukohtaus, jossa hirviölle rakennetaan tämän pyynnöstä morsian, on ikimuistoinen, mutta se ei tätä elokuvaa pelasta, sillä sitä ennen ei ole juurikaan tapahtunut mitään mullistavaa tai mieleenpainuvaa.

Karloff on elokuvan suuri tähti ja sen kyllä huomaa alkutekstien suorastaan kirkuessa hänen nimeään. Hän jättääkin muut näyttelijät miltei tyystin varjoonsa, ainoastaan Ernest Thesingerin esittämä tohtori Pretorius jää edes jotenkin mieleen. Sen sijaan tohtori Frankensteinia esittävä Colin Clive on melko hukassa eikä Elsa Lanchesterin vaatimattomasta kaksoisroolista (Mary Shelley, hirviön morsian) jää mieleen muuta kuin viimeksimainitun hurja kampaus.

Frankensteinin morsian on Universalin kauhuklassikoiden joukossa mitäänsanomattomimmasta päästä. Vaikea tätä on suositella kenellekään muulle kuin intohimoisimmalle vanhojen kauhuelokuvien ystävälle. Mikäli haluaa nähdä Frankensteinin hirviötä parhaimmillaan, kannattaa kääntyä Universalin ensimmäisen version puoleen.

DVD: Frankensteinin morsian on julkaistu dvd:llä nyttemmin uudelleen, hienommassa ulkokuoressa, mutta tämä arvostelu on tehty muutama vuosi takaperin ilmestyneen painoksen pohjalta. Todennäköisesti tämä ei eroa uudesta painoksesta millään muotoa. Kuvan laatu on tämän ikäiselle elokuvalle aivan kelvollinen. Tuttua rakeisuutta on mukana koko elokuvan ajan, samoin ajoittaista roskaisuutta. Pahempaa valittamista kuvassa ei ole.

Englanninkielinen ääniraita on 2.0 mono, eikä siinä ole valittamista. Tekstityksiä löytyy seitsemän kappaletta ja valikotkin viidellä kielellä (suomi, ruotsi, hollanti, englanti, tanska).

Classic Monster Collectionin elokuvat ovat perinteisesti sisältäneet hyviä ja laadukkaita ekstroja. Tämän elokuvan kohdalla niistä on hieman tingitty, ei kuitenkaan onneksi liikaa. Levyltä löytyy niin kommenttiraita, liki neljäkymmentäminuuttinen dokumentti elokuvasta, The Bride of Frankenstein -arkisto kuin trailerikin.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202