Fantasia

Fantasia (1940)

| DVD
  • 4

Disney-studioiden kunnianhimoisin yritys valmistui vuonna 1940 nimellä Fantasia. Sen tarkoituksena oli liittää piirretty elokuva ja klassinen musiikki toisiinsa siten, että ohjelmistoa voisi vaihtaa a…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 26.07. klo 18:06

KUVA 4

Modest Musorgski: Yö autiolla vuorella
Modest Musorgski: Yö autiolla vuorella 

KUVA 3

Amilcare Ponchielli: Tuntien tanssi
Amilcare Ponchielli: Tuntien tanssi 

KUVA 2

Paul Dukas: Noidan oppipoika
Paul Dukas: Noidan oppipoika 

KUVA 1

Pjotr Tsaikovski: Pähkinänsärkijä
Pjotr Tsaikovski: Pähkinänsärkijä 

Fantasia

Ohjaus Ben Sharpsteen
Näyttelijät äänissä mm. Leopold Stokowski, Walt Disney, Julietta Novis
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1940 Walt Disney Pictures.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kahden täyspitkän lastenelokuvan, Lumikin ja Pinocchion, jälkeen Walt Disney halusi tehdä jotain aikuismaisempaa päästäkseen irti häneen iskostuneen lastenelokuvantekijän leimasta. Tuloksena oli Fantasia, liki kaksituntinen matkaopas klassisen musiikin maailmaan, teos, jossa musiikki ja piirretty elokuva kulkevat käsi kädessä toisiaan täydentäen. Idea elokuvasta oli muhinut Disneyn mielessä jo kauan, mutta lopullinen lähtölaukaus tapahtui kokeellisen Noidan oppipojan myötä. Kaikki yhtiössä eivät suinkaan olleet innostuneita Waltin ideasta, sillä Noidan oppipojan kustannukset olivat moninkertaiset vastaavan mittaisiin, tavallisiin piirrettyihin verrattuna. Walt piti kuitenkin päänsä, joten edessä oli sopivan musiikin etsintä.

Hänen lisäkseen tehtävään osallistui kaksi musiikin ammattilaista: musiikkitieteilijä Deems Taylor, joka toimii elokuvassa välijuontajana, sekä Leopold Stokowski, The Philadelphia Orchestran kuuluisa kapellimestari, joka oli osallistunut jo Noidan oppipojan tekemiseen. Mainittakoon, että yhtenä vaihtoehtona elokuvaan oli myös Jean Sibeliuksen Tuonelan joutsen.

Lopullinen elokuva koostuu seitsemästä jaksosta, jotka ovat tässä luetteloitu esittämisjärjestyksessä. 1. Johann Sebastian Bach: Toccata ja fuuga, d-molli. Erilaisia valoilmiöitä, jotka toimivat johdatteluna elokuvaan. 2. Pjotr Tsaikovski: Pähkinänsärkijä. Elämää öisessä luonnossa; keijukaisia, kaloja, tanssivia sieniä ja kukkia. 3. Paul Dukas: Noidan oppipoika. Elokuvan kuuluisin jakso, jossa Mikki Hiiren esittämä oppipoika saa katastrofin aikaiseksi käyttäessään isäntänsä taikavoimia. 4. Igor Stravinsky: Kevätuhri. Kuvaus elämän kehittymisestä maapallollamme aina aikojen alusta dinosaurusten tuhoon saakka. 5. Ludwig van Beethoven: Pastoraalisinfonia. Kreikkalaista mytologiaa kentaureineen ja pegasoksineen. 6. Amilcare Ponchielli: Tuntien tanssi. Baletti, jossa strutsit, norsut, virtahevot ja krokotiilit äityvät hurjaan menoon venetsialaisessa palatsissa ja sen puutarhassa. 7. Modest Musorgski: Yö autiolla vuorella / Franz Schubert: Ave Maria. Kaksiosainen teos, jossa vastakkain ovat hyvä ja paha, pyhä ja epäpyhä.

Fantasia on nautittavaa katsottavaa sellaisellekin henkilölle, joka ei liiemmin piittaa klassisesta musiikista. Toimivasta kokonaisuudesta huolimatta elokuvalla on heikotkin kohtansa: kaksi ensimmäistä jaksoa ovat kyllä kauniita, mutta muuten varsin mitäänsanomattomia. Pastoraalisinfonia puolestaan sortuu liialliseen imelyyteen ollen ainoastaan ällöttävän vastenmielinen. Kolme jaksoa nousee kirkkaasti yli muiden: Noidan oppipoika, Tuntien tanssi (elokuvan ehdottomasti hauskin jakso erinomaisesti piirrettyine eläinhahmoineen) sekä viimeinen jakso, jossa varsinkin pahuuden ruumiillistuma, Chernobog-demoni, on hätkähdyttävä. Toisten lähteiden mukaan Disney käytti sen hahmotuksessa apuna vanhaa kauhumaestro Bela Lugosia (Dracula, 1931).

Disneyllä oli mahtipontisia suunnitelmia elokuvansa suhteen: sitä tulisi esittää ainoastaan elokuvateattereissa, joissa olisi varta vasten rakennettu Fantasia Sound -äänentoisto. Lisäksi se olisi “ajaton elokuva”, jonka jaksot ja musiikkiteokset vaihtuisivat tietyin väliajoin. Tämä olisi kuitenkin syönyt yhtiön voimavaroja liikaa, joten suunnitelmasta luovuttiin.

Fantasia ei menestynyt odotetunlaisesti, osittain maksavan yleisön ja kriitikoiden vierastaessa sitä ja osittain Euroopassa riehuvan sodan vuoksi, joka leikkasi liki puolet pääsylipputuloista. Pitkään näyttikin siltä, että Fantasia vaipuu unohduksiin vuosien vähättelyn ja aliarvioimisen seurauksena, mutta 1960 -luvun hippisukupolven löytäessä sen omakseen, alkoi arvostuskin kasvaa. Uuden tulonsa Fantasia koki 1990 -luvulla, jolloin se taitavan markkinoinnin ansiosta löysi tiensä yhä useampaan kotiin ja saavutti näin viimein sen aseman, joka sille olisi pitänyt antaa jo puoli vuosisataa aiemmin. Ja nyt, DVD:n aikakaudella, Fantasia näyttää ja kuulostaa upeammalta kuin koskaan.

Dvd: Fantasian kuvasuhde on 1.33:1. Kuvan laatu on hyvä, joskin lievää rakeisuutta on havaittavissa. Ääniraitoja on viisi: alkuperäisääni (englanti) on 5.0 Dolby Digital, neljä muuta (suomi, ruotsi, tanska, norja) puolestaan 2.0 Dolby Digital. Dubbauksesta ei ole juurikaan hyötyä ja muutenkin elokuva kannattaa kuunnella hienolla alkuperäisraidalla. Muista Disney-klassikoista poiketen ekstrat ovat vähäisiä. Ainoana löytyy Claude Debussyn Clair de Lune, lopullisesta elokuvasta poisleikattu jakso.

Fantasia on hyvä elokuva, jota ei kuitenkaan voi varauksetta suositella perheen pienimmille, heille se voi olla liian vaikeasti lähestyttävä. Mutta kaikkien, jotka vähänkään tuntevat vetoa joko klassiseen musiikkiin, animaatioon tai Disney-elokuviin ylipäänsä, kannattaa tutustua tähän elokuvaklassikkoon.

teksti: © 2003 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202