Evil Dead

Evil Dead (1981)

| DVD
  • 5

Sam Raimin esikoispitkä on hulvattomalla huumorilla höystetty kauhuelokuva viidestä nuorukaisesta, jotka mökkimatkallaan herättävät muinaisen metsässä uinuvan pahuuden.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 26.07. klo 18:06

KUVA 1

Evil Dead
Evil Dead 

Evil Dead

Ohjaus Sam Raimi
Näyttelijät Bruce Campbell, Betsy Baker, Ellen Sandweiss, Hal Delrich, Sarah York
Maa Yhdysvallat
Pituus 82 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1981 Renaissance Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Sam Raimin ohjaama Evil Dead on yksi videosukupolven suurimmista kauhuelokuvaklassikoista. Elokuvallisten ansioiden lisäksi suuri kiitos lankeaa sensuurille, joka otti tämän splatterrymistelyn hampaisiinsa ympäri maailmaa. Suomen kaikkitietävä sensuuri leikkasi elokuvasta aikoinaan yli kymmenen minuuttia, ennen kuin laski sen jakeluun nimellä Kauhun riivaamat. Nyt, yli kaksikymmentä vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen Evil Dead -fanien piina on kotimaassammekin päättynyt: Future Filmin julkaisema dvd-versio ilmestyi kauppoihin helmikuussa 2004.

Elokuvan juoni on yksinkertainen. Viisi kaupunkilaisnuorta lähtee viettämään viikonloppua syrjäiselle metsämökille. Mökin kellarista he löytävät oudon kirjan, sekä muinaisia loitsuja sisältävän kelanauhurin. Nauhaa kuunnellessaan he tulevat tietämättään herättämään muinaiset demonit henkiin. Tästä alkaa eloonjäämiskamppailu demonien ottaessa riivattavakseen nuoren toisensa jälkeen.

Raimin kulttiklassikko on osoitus siitä, ettei suuri budjetti suinkaan ole oikotie menestykseen, tärkeintä on halu tehdä elokuvaa. Itse asiassa – Manaajaa ja Ennustusta lukuun ottamatta – tunnetuimmat ja menestyneimmät amerikkalaiset kauhuelokuvat ovat juuri pienen budjetin teoksia: George A. Romeron Night of the Living Dead (1968), Tobe Hooperin The Texas Chainsaw Massacre (1974) sekä John Carpenterin Halloween (1978) etunenässä.

Evil Deadin budjetti oli 375 000 dollaria, jolla ei paljoa juhlittu. Niinpä Raimin ja kumppaneiden täytyi keskittyä tehosteiden sijaan muuhun. Evil Deadin suurin vahvuus onkin tunnelma, joka on saatu aikaan hienolla kameratyöskentelyllä (Tim Philo) ja terävillä leikkauksilla (Edna Ruth Paul).

Suurista näyttelijäsuorituksista ei kannata puhua, onhan kyseessä puhtaasti amatööriryhmä, joka näkyy paikoittain todella selvästi. Elokuvan pääosaa esittävää Ashia (Bruce Campbell, Darkman) lukuun ottamatta muut näyttelijät ovatkin jättäneet elokuvanteon melko kokonaan sikseen.

DVD: Evil Dead on poikinut lähivuosien aikana koko joukon dvd-julkaisuja, joista Anchor Bayn tuore versio lienee paras. Future Filmin versio on ainoa johon olen tutustunut, joten vertailua on mahdotonta tehdä, mutta hyvältä tämäkin vaikuttaa. Kuvan laatu on hyvä, itse asiassa se paljastaa muutamassa kohtaa hieman kiusallisesti elokuvantekijöiden aivoituksia. Kuvassa on rakeisuutta sekä paikoittaista pehmeyttä, mutta ei kai kukaan tältä täysin virheetöntä kuvaa odotakaan? Anamorfinen kuva on suhteella 1.85:1.

Dolby Digital 5.1 ääniraita on hyvä. Raita toistuu puhtaasti ja on omiaan korostamaan elokuvan tunnelmaa. Tekstitykset löytyvät suomeksi, ruotsiksi, norjaksi sekä tanskaksi.

Ekstrapuolella on paljon annettavaa, joskaan ne eivät sisällä tekstityksiä. Kaksi kommenttiraitaa (Sam Raimi & tuottaja Robert Tapert, Bruce Campbell), Raimin ja Campbellin tekstipohjaiset historiikit, dokumentti itse elokuvasta (13 min.). Mukana on myös paneelikeskustelu Anchor Bayn uuden Evil Dead -version esittelytapahtumasta vuodelta 2001, äänessä ovat tuottaja Tapert sekä elokuvassa näytelleet Betsy Baker ja Sarah York. Lisäksi kohtauksia kuvauspaikalta (18 min.) sekä traileri ja tv-spotteja. Tyylikkäästä digipackista löytyy vielä vihkonen, jossa on tietoa ja triviaa elokuvasta, näyttelijöistä ja ohjaajasta.

Evil Dead on yksi kaikkien aikojen parhaista ja kuuluisimmista kauhuelokuvista, allekirjoittaneen papereissa heti Manaajan ja Hohdon jälkeen kolmantena. On todella hienoa, että Future Film on saanut aikaiseksi näin hienon julkaisun. Mikäli et ole jostain syystä Evil Deadiin koskaan tutustunut, on Futuren julkaisu erinomainen mahdollisuus korjata tuo virhe.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202