Rainer Werner Fassbinder -sarja päättyy. Näyttävä Effi Briest on melko kirjaimellinen, paikoin vieraannuttava sovitus saksalaisesta klassikkoromaanista.
Effi Briest (1974) on melko kirjaimellinen ja siksi — brechtiläisesti, haluavat jotkut sanoa — vieraannuttava sovitus Theodor Fontanen romaanista, saksalaisesta realismiklassikosta vuodelta 1894. Rainer Werner Fassbinderille se oli Alfred Döblinin Berlin Alexanderplatzin (1929) ohella kirjoista tärkein. Berlin Alexanderplatzin hän filmatisoi 14-osaisena televisiosarjana kuolinvuonaan 1982.
Effi (Hanna Schygulla) on 17-vuotias luonnonlapsi, varsinainen enkeli. Vanhemmat tekevät hyvät naimakaupat, ja pian hän on vanhemman maaherran vaimo. Kaikki hoituu yhtä eteerisesti kuin Effin viipyilevät kävelyt luonnossa. Osa elokuvan metodia on kätkeä suuret näkyvät tunteet, vaikka niiden luulisi saumattomasti seuraavan näinkin merkittäviä muutoksia.
Elämäntavan eli määritelmän mukaisesti alistetun edustusvaimon arjen seurauksena Effille kehittyy psykosomaattinen sairaus. Välillä hän on vuoteenoma. Hän myös pelkää haamuksi kuvailemaansa ääntä, jonka hän on paikantanut sänkynsä yläpuoliseen vinttiin. Nämä — luonnolliset pelkotilat ja koti-ikävän äkilliset viillot — auttavat aviomiestä hallitsemaan vaimoaan.
Ajan mittaan mies ja nainen erkaantuvat, mutta vanhasta elinpiiristään irti riuhtaistu nainen tulee myös henkisesti pahoinpidellyksi porvarilliskodissa, joka muuttuu yksinäisyyden linnakkeeksi, saareksi, jonne hänet on eristetty. Fassbinderilaisessa tarustossa avioliitto on tietenkin taistelukentistä raadollisin, mitä alkuperäiseen tarinaan ei ole tarvinnut siirtää.
Näkökulma on nuoren naisen, lähes lapsen, joka hetkessä on siirretty aikuisten maailmaan. Siellä hän luo kolmiodraaman ihastuttamalla itseensä majurin, jonka tilanteen tasalle päässyt aviomies haastaa ajan käytännön mukaisesti kaksintaisteluun, tosin vasta vuosien päästä.
Elokuvan pitkä, alkuperäinen ja pseudoarkaainen nimi on siteeraamisen arvoinen. Vapaasti käännettynä: ”Fontaine Effi Briest, tai, useat ihmiset, jotka ovat perillä omista kyvyistään ja tarpeistaan, vain alistuvat vallitsevalle järjestelmälle ajatustensa ja tekojensa kautta, näin hyväksyen sen ja vahvistaen sitä.” Tämähän on väärän tietoisuuden määritelmä!
Mustavalkoinen elokuva on teknisesti hallittu, uskomattoman kaunis. Hahmoja kuvataan paljon peilipintojen kautta; vaikutelma on aavemainen keskustelijan kommunikoidessa (suhteessa katsojaan) ikään kuin puhekumppaninsa peilikuvalle, heijastukselle. Dialogi ja elokuvan jakavat välitekstit ovat Fontainen tuotannon suoraa lainausta, mikä luo vieraannuttavan efektin. Ääniraita on naturalistinen.
Effi Briest sijoitetaan usein Fassbinderin tuotannon kärkeen, mutta itselleni se jää hieman ulkokohtaiseksi. Vieraannuttaminen on osa tavoitetta ja ehkä myös viehätystä, mutta metodiin kohdistuva mielenkiinto ei kanna kahta ja puolta tuntia. Tunteiden tyhjiöpakkaus kuluttaa myös tarttumapintaa. Välillä se on niin verkkainen, että se uhkaa pysähtyä.
Kuva ja ääni: 1.37:1 puhdas värikuva, mono saksa. Pakkaamattomat kuvakaappaukset julkaisusta: kuva #1, kuva #2, kuva #3, kuva #4 ja kuva #5.
Lisämateriaalina trailereita ja tietoruutuja.
Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA