Dracula - vanha vampyyri

Dracula (1931)

  • 3

Tod Browningin ohjaama ja Bela Lugosin tähdittämä Dracula on vanhan verenimijän ensimmäinen virallinen valkokangasesiintyminen. Osaavista tekijöistään huolimatta elokuva jää keskiverroksi, eikä se ole…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-05 / päivitetty 14.06. klo 18:06

KUVA 1

Helen Chandler, Bela Lugosi
Helen Chandler, Bela Lugosi 

Dracula - vanha vampyyri

Ohjaus Tod Browning
Näyttelijät Bela Lugosi, Dwight Frye, Helen Chandler, Edward van Sloan
Maa Yhdysvallat
Pituus 71 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1931 Universal Pictures.

Tod Browning, “elokuvan Edgar Allan Poe”, oli ohjaajana uransa huipulla saadessaan tehtäväkseen siirtää ensimmäinen virallinen Dracula-elokuva valkokankaalle. Elokuva ei perustunut suoraan Stokerin romaaniin, vaan filmattiin Hamilton Duanen näytelmän pohjalta. Mestarinäyttelijä Lon Chaneyn menehdyttyä kurkkusyöpään pääosaan kiinitettiin unkarilaissyntyinen näyttelijäveteraani Bela Lugosi (1882-1956), joka oli esittänyt kreiviä Broadwayllä jo neljä vuotta aiemmin.

Kiinteistönvälittäjä Renfield saapuu Transylvaniaan tekemään asuntokauppoja kreivi Draculan kanssa, joka mielii muuttaa Lontooseen. Renfield joutuu Draculan linnassa kreivin pahuuden valtoihin ja palaa, joskin mielenvikaisena, Lontooseen kreivi mukanaan. Kun erikoisia murhatapauksia ilmenee, hälytetään apuun professori Abraham van Helsing, joka pian tajuaa mistä on kyse ja käy taisteluun Draculaa vastaan.

Browning (1882-1962) oli kenties ensimmäinen suuri amerikkalainen kauhuelokuvaohjaaja. Vaikka hän oli jo mykkäkaudella tehnyt merkittäviä ja menestyneitä elokuvia (London After Midnight, The Unholy Three), oli Dracula hänen suurin ja menestynein teoksensa. Dracula oli kauhuelokuvan läpimurto, uskomaton taloudellinen menestys, joka aiheutti Yhdysvalloissa todellisen kauhuelokuvabuumin (ilmiö on hyvin tyypillinen maissa, jotka kamppailevat laman tai muun katastrofin keskellä). Lähivuosina valkokankaalle marssitettiin kaikki perinteiset kauhuelokuvahirviöt ja -tarinat: Korppi, Frankensteinin hirviö, King Kong, Jekyll & Hyde, Ihmissusi, Muumio… Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Lugosi on hieman koominen, lyhyenläntä kreivi, mutta tulkitsee roolinsa rutiinillaan tyylikkäästi. Hän ei ole yhtä ylväs ja aristokraattinen kuin Christopher Lee, mutta jollain tapaa lumoava jota hänen aksenttinsa ennestäänkin korostaa. Lugosin epäonneksi voidaan sanoa että – vastoin tahtoaan – hän jäi roolinsa vangiksi ja näyttelijä, jolla oli suuret unelmat ja tavoitteet, joutui työskentelemään kauhuelokuvien parissa loppu-uransa ajan. Dwight Frye on mainio mielipuoli Renfieldinä, samoin Edward van Sloan professori van Helsinginä tekee roolinsa vakuuttavasti. Elokuvan teatraalisuudesta johtuen muut roolihahmot jäävät taustalle, mikä on sääli sillä niinhän kirjassa ei ole.

Ajan hammas on pahasti jäytänyt Draculaa, mutta vaikkei se olekaan kestänyt historian kulkua yhtä hyvin kuin saman yhtiön tuottama Frankenstein, on se silti kelpo viihdettä ja jokaisen vanhoista kauhuelokuvista pitävän ehdoton nähtävä.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202