Commando

Commando (1985)

| DVD
  • 4

Eversti John Matrix saa huonoja uutisia: Hänen entisiä kavereitaan on päätynyt tappolistalle ja kukaties pahikset ovat nyt hänen perässään.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-30 / päivitetty 17.05. klo 17:05

KUVA 4

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger 

KUVA 3

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger 

KUVA 2

Arnold Schwarzenegger ja James Olson
Arnold Schwarzenegger ja James Olson 

KUVA 1

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger 

Commando

Ohjaus Mark L. Lester
Näyttelijät Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Dan Hedaya, Vernon Wells, Alyssa Milano
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1985 SLM Production Group, Silver Pictures ja Twentieth Century-Fox Film Corporation.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Tätä nykyä Kalifornian kuvernöörinä vaikuttava lihaskimppu Arnold Schwarzenegger oli etenkin 1980-luvulla vauhdissa purkittaen kasan toimintaelokuvia, jotka tuntuvat vain paranevan mitä enemmän aika kuluu. Yksi näistä on kaikkien actionfanien rakastama Commando (1985 Yhdysvallat).

Tokihan tässä rymistelyssä juonikin on, vaikkei sitä kukaan tunnu kaipaavankaan. Pääasia on, että luodit vinkuvat ja Arskan muskelit täyttävät ruudun. Eversti John Matrix (Schwarzenegger) viettää auvoisia varhaiseläkepäiviä tyttärensä Jennyn kanssa. Koti-isän askareet tuovat sisältöä elämään, kunnes Matrix saa huonoja uutisia: Hänen entisiä armeijakavereitaan on päätynyt tappolistalle ja kukaties pahikset ovat nyt hänen perässään. Näin myös käy ja Matrixin tytär päätyy Val Verden ex-diktaattorin, Ariuksen, hoteisiin. Arius antaa Matrixille ukaasin: Jenny kuolee jos isukki ei käy listimässä Val Verdessä vallan kaapannutta presidenttiä. Matrixilla on toinen tapa hoitaa ongelma: Hän lähtee suoraan Ariuksen perään, jota suojelee väkivaltainen palkkasotilas nimeltä Bennett.

” I eat green berets for breakfast. And right now I’m very hungry.”

Ohjaaja Mark L. Lesterillä oli käsissään mahtavat ainekset unohtumattoman toimintahitin tekemiseen ja siinä hän myös onnistui. Commando oli nimittäin aikanaan niin suuri juttu, että sillä sai ison nipun katu-uskottavuuspisteitä mikäli vhs-hyllystä löytyi. Pikkupojat kelasivat nauhat puhki kun Iso Arska ampui raketinheittimellä ja konekivääreillä. Vuodet ovat vierineet, mutta Commando kestää kulutusta yhä tänäkin päivänä. Ohjaus on vauhdikasta, kamerakulmat veikeitä ja Arskan turpaanvetoja sävyttää juuri oikeanlainen läpänheitto. Vaikka ensi-illasta on nyt kulunut yli 20 vuotta, niin Commandon yleisilme on täysin ajatonta. Lavastuksensa ja puvustuksensa puolesta kyseessä voisi yhtä hyvin olla viime vuonna purkitettu vauhtipätkä. Ainoastaan James Hornerin syntikkapimputtelu tuo kevyen, mutta raikkaan tuulahduksen kasariajoilta. Commando kelpaisi myös ehdokkaaksi leffamokien ykköstittelistä kilpailtaessa, sen verran tahallisia ja tahattomia lapsuksia on mukaan mahdutettu.

Iso A:n taustalla häärii joukko näyttelijöitä, jotka saivat elokuvan myötä kiitoa uralleen. Veteraaninäyttelijä Dan Hedayan lisäksi Commando teki silloisen lapsitähti Alyssa Milanon nimen tunnetuksi myös Euroopassa. Suosiolla oli myös varjopuolensa ja sen sai kokea mm. sivuosassa pahista näytellyt Bill Duke, joka leimaantui ikuisiksi ajoiksi ”isoksi ja häijyksi jätkäksi”. Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että elokuvan loppuvastustaja Bennett, jota muuten näyttelee ihka oikea ex-kommando Vernon Wells, muistuttaa kovin paljon Queen yhtyeen edesmennyttä solistia, Freddie Mercurya. Tuskin sattumaa.

DVD: Commandon Suomi-dvd olisi muuten lähes täydellinen, mutta kaksi seikkaa romuttavat lopputulosta. Extroja ei ole kuin piskuisen trailerin verran. Olisin mielelläni kuunnellut vaikkapa Arskan kommenttiraitaa tai ihan mitä tahansa muistoja verestävää materiaalia, mutta ei niin ei. Suurin vääryys ei kuitenkaan ole olematon bonusvalikko vaan se, että kyseessä on (yhä) leikattu versio, vaikka takakannessa kuinka K-18 -logo komeilee. Filmihuoneen lattialle on tippunut lähes minuutin verran tavaraa, eli juuri ne parhaimmat kohtaukset, joissa veri lentää ja luut rusahtelevat. Näin 2000-luvulla leikkaukset eivät putoa jakeluun ja fiilis on mennä täysin pakkaselle. Elokuvatarkastamon touhut ovat luku erikseen, eikä niistä sovi rankaista itse teosta, joka sattuu olemaan, ainakin minulle, yksi toimintaelokuvien klassikoista. Tällaisia ei vaan enää nykyään osata tehdä.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202