Chinatown

Chinatown (1974)

  • 4

Roman Polanskin kuuluisimpiin teoksiin lukeutuva Chinatown on monitasoinen dekkari, jonka loppuratkaisu pysyy piilossa aivan viimeisille minuuteille asti. Pääosissa tässä elokuvaklassikossa ovat Jack…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-03 / päivitetty 08.07. klo 12:12

KUVA 4

Jack Nicholson
Jack Nicholson 

KUVA 3

Jack Nicholson ja Faye Dunaway
Jack Nicholson ja Faye Dunaway 

KUVA 2

John Huston ja Jack Nicholson
John Huston ja Jack Nicholson 

KUVA 1

Jack Nicholson
Jack Nicholson 

Chinatown

Ohjaus Roman Polanski
Näyttelijät Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, John Hillerman, Burt Young, Perry Lopez, Diane Ladd, Darrell Zwerling, Roy Jenson, Joe Mantell, Bruce Glover, Richard Bakalyan, James Hong, Beulah Quo, Jerry Fujikawa, Roy Roberts, Noble Willingham, Rance Howard
Maa Yhdysvallat
Pituus 132 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1974 Long Road, Paramount Pictures ja Penthouse.

J. J. Gittens on avioeroihin erikoistunut yksityisetsivä, joka saa varsin tavanomaiselta tuntuvan tehtävän hoitaakseen. Evelyn Mulwray -niminen nainen, joka kertoo olevansa Los Angelesin vesilaitoksen korkea-arvoisen virkamiehen vaimo, epäilee Hollis -miestään uskottomuudesta. Gittes käy hommiin, nappaa miehen rysän päältä ja juttu päätyy lehtien etusivuille. Juoni saa yllättävän käänteen, kun oikea rouva Mulwray astelee Gittesin toimistoon ja uhkaa haastaa tämän tapahtumien vuoksi oikeuteen. Gittes tajuaa tulleensa huijatuksi. Kun Hollis Mulwray löydetään pian murhattuna, pyytää hänen vaimonsa Gittesiä ratkaisemaan tapauksen ja unohtamaan oikeudenkäynnin. Etsivä ajautuu syvälle korruption ja salailun maailmaan, ja koko juttu paisuu suuremmaksi kuin hän on osannut aavistellakaan…

Puolalainen ohjaajasuuruus, Roman Polanski (Inho, Yö ei tunne armoa), on tehnyt monitasoisen dekkarin, joka onnistuu piilottelemaan loppuratkaisua aina viime metreille saakka. Polanskin luoma maailma (1930-luvun Los Angeles) on varsin koruton: kaikki tietävät jotain, kukaan ei kerro mitään, koska jokainen pelaa omaan pussiinsa mahdollisimman hyvin jälkensä peittäen. Elokuvan nerokkaan käsikirjoituksen takana on Robert Towne, joka palkittiin työstään Oscarilla. Lukuisista ehdokkuuksista huolimatta muut pystit jäivät elokuvalta saamatta.

Jack Nicholson (Hohto) on J. J. Gittes, kaikkien aikaisempien virkaveljiensä vastakohta: aavistuksen leuhka ja koominen, yritteliäisyydestään huolimatta hieman yksinkertainenkin mutta sympaattinen etsivä, joka sattuu saamaan hiukan liian suuren homman hoitaakseen, vaikka pyrkii toki suoriutumaan tehtävästään kunnolla. Nicholsonin työskentelyä on jälleen kerran ilo seurata, siksi hyvin hän kykenee samaistumaan roolihahmoonsa saaden siitä realistisen kaikkine heikkouksineenkin. Alun perin rouva Mulwrayn roolin piti mennä elokuvan tuottajan vaimolle, Ali McGraw’lle, mutta avioero sotki suunnitelmat ja naispääosaan kiinnitettiin Bonnie&Clydessä läpimurtonsa tehnyt Faye Dunaway, joka oli mielestäni oiva veto, sillä hän sopii rooliinsa täydellisesti ja kemia Nicholsonin kanssa toimii hyvin. Suurliikemies Noah Crossia, Evelyn Mulwrayn isää, näyttelee ohjauksistaan tutumpi John Huston (Asfalttiviidakko, Maltan haukka). Hänessä on karismaa, jota moisella pampulla tulee ollakin.

Itse en pidä Chinatownia (1974, USA) Polanskin parhaana elokuvana, vaan se kunnia menee Inholle. Chinatown on kuitenkin hieno elokuva, joka verkkaisesta etenemistahdistaan huolimatta pitää katsojan hyvin otteessaan. Polanski hallitsee hienosti myös rikoselokuvan salat, joten kaikkien genrestä kiinnostuneiden kannattaa katsastaa tämä teos. Mutta Nicholsonin ohjaama jatko-osa, The Two Jakes (1990) ei ole tämän veroinen.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202