Chinatown

Chinatown (1974)

  • 4

Roman Polanskin kuuluisimpiin teoksiin lukeutuva Chinatown on monitasoinen dekkari, jonka loppuratkaisu pysyy piilossa aivan viimeisille minuuteille asti. Pääosissa tässä elokuvaklassikossa ovat Jack…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-03 / päivitetty 08.07. klo 12:12

KUVA 4

Jack Nicholson
Jack Nicholson 

KUVA 3

Jack Nicholson ja Faye Dunaway
Jack Nicholson ja Faye Dunaway 

KUVA 2

John Huston ja Jack Nicholson
John Huston ja Jack Nicholson 

KUVA 1

Jack Nicholson
Jack Nicholson 

Chinatown

Ohjaus Roman Polanski
Näyttelijät Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, John Hillerman, Burt Young, Perry Lopez, Diane Ladd, Darrell Zwerling, Roy Jenson, Joe Mantell, Bruce Glover, Richard Bakalyan, James Hong, Beulah Quo, Jerry Fujikawa, Roy Roberts, Noble Willingham, Rance Howard
Maa Yhdysvallat
Pituus 132 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1974 Long Road, Paramount Pictures ja Penthouse.

J. J. Gittens on avioeroihin erikoistunut yksityisetsivä, joka saa varsin tavanomaiselta tuntuvan tehtävän hoitaakseen. Evelyn Mulwray -niminen nainen, joka kertoo olevansa Los Angelesin vesilaitoksen korkea-arvoisen virkamiehen vaimo, epäilee Hollis -miestään uskottomuudesta. Gittes käy hommiin, nappaa miehen rysän päältä ja juttu päätyy lehtien etusivuille. Juoni saa yllättävän käänteen, kun oikea rouva Mulwray astelee Gittesin toimistoon ja uhkaa haastaa tämän tapahtumien vuoksi oikeuteen. Gittes tajuaa tulleensa huijatuksi. Kun Hollis Mulwray löydetään pian murhattuna, pyytää hänen vaimonsa Gittesiä ratkaisemaan tapauksen ja unohtamaan oikeudenkäynnin. Etsivä ajautuu syvälle korruption ja salailun maailmaan, ja koko juttu paisuu suuremmaksi kuin hän on osannut aavistellakaan…

Puolalainen ohjaajasuuruus, Roman Polanski (Inho, Yö ei tunne armoa), on tehnyt monitasoisen dekkarin, joka onnistuu piilottelemaan loppuratkaisua aina viime metreille saakka. Polanskin luoma maailma (1930-luvun Los Angeles) on varsin koruton: kaikki tietävät jotain, kukaan ei kerro mitään, koska jokainen pelaa omaan pussiinsa mahdollisimman hyvin jälkensä peittäen. Elokuvan nerokkaan käsikirjoituksen takana on Robert Towne, joka palkittiin työstään Oscarilla. Lukuisista ehdokkuuksista huolimatta muut pystit jäivät elokuvalta saamatta.

Jack Nicholson (Hohto) on J. J. Gittes, kaikkien aikaisempien virkaveljiensä vastakohta: aavistuksen leuhka ja koominen, yritteliäisyydestään huolimatta hieman yksinkertainenkin mutta sympaattinen etsivä, joka sattuu saamaan hiukan liian suuren homman hoitaakseen, vaikka pyrkii toki suoriutumaan tehtävästään kunnolla. Nicholsonin työskentelyä on jälleen kerran ilo seurata, siksi hyvin hän kykenee samaistumaan roolihahmoonsa saaden siitä realistisen kaikkine heikkouksineenkin. Alun perin rouva Mulwrayn roolin piti mennä elokuvan tuottajan vaimolle, Ali McGraw’lle, mutta avioero sotki suunnitelmat ja naispääosaan kiinnitettiin Bonnie&Clydessä läpimurtonsa tehnyt Faye Dunaway, joka oli mielestäni oiva veto, sillä hän sopii rooliinsa täydellisesti ja kemia Nicholsonin kanssa toimii hyvin. Suurliikemies Noah Crossia, Evelyn Mulwrayn isää, näyttelee ohjauksistaan tutumpi John Huston (Asfalttiviidakko, Maltan haukka). Hänessä on karismaa, jota moisella pampulla tulee ollakin.

Itse en pidä Chinatownia (1974, USA) Polanskin parhaana elokuvana, vaan se kunnia menee Inholle. Chinatown on kuitenkin hieno elokuva, joka verkkaisesta etenemistahdistaan huolimatta pitää katsojan hyvin otteessaan. Polanski hallitsee hienosti myös rikoselokuvan salat, joten kaikkien genrestä kiinnostuneiden kannattaa katsastaa tämä teos. Mutta Nicholsonin ohjaama jatko-osa, The Two Jakes (1990) ei ole tämän veroinen.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202