Cherbourgin sateenvarjot

Les Parapluies de Cherbourg (1964)

| DVD
  • 3

Jacques Demyn ohjaaman rakastetun elokuvamusikaalin erikoisuus on laulettu dialogi. Cannesissa jaettavan Kultaisen palmun lisäksi elokuva oli ehdolla viiteen Oscar-palkintoon.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-03-15 / päivitetty 21.03. klo 16:04

KUVA 2

Catherine Deneuve ja Nino Castelnuovo
Catherine Deneuve ja Nino Castelnuovo 

KUVA 1

Catherine Deneuve
Catherine Deneuve 

Cherbourgin sateenvarjot

Ohjaus Jacques Demy
Näyttelijät Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon, Marc Michel
Maa Ranska
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1964 Parc Film, Madeleine Films ja Beta Film GmbH.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Esitetään lauantaina 20.3. klo. 21.51 YLE Teemalla

Eletään vuotta 1957, tapahtumapaikkana ranskalainen satamakaupunki Cherbourg. Kahden nuoren, autonkorjaaja Guyn ja sateenvarjoliikettä äitinsä kanssa pitävän Genevièven romanssiin tulee mutkia, kun pojan on lähdettävä kahdeksi vuodeksi armeijaan. Tilannetta vaikeuttaa vielä se, että lähtöä edeltävänä iltana Geneviève tulee raskaaksi.

Kaiken lisäksi sateenvarjokaupalla on pahoja taloudellisia vaikeuksia. Apuun tulee timanttikauppias Roland Cassard, joka paitsi auttaa perheen ulos ahdingosta, pyytää myös Genevièveä vaimokseen. Äiti puoltaa avioliittoa, sillä hänen mielestään Roland pystyisi tarjoamaan tytölle huomattavasti paremman elämän kuin Guy. Genevièven on päätettävä, kuunnellako sydämen ääntä ja odottaa Guyta, vai valita taloudellisesti tasapainoinen, rakkaudeltaan ehkä vähäisempi tulevaisuus?

Jacques Demyn (1931-1990) kuuluisin elokuva, vuonna 1964 valmistunut Cherbourgin sateenvarjot lukeutuu kaikkien aikojen rakastetuimpien elokuvamusikaalien joukkoon. Vaikka ohjaajalle tuotti suuria vaikeuksia saada elokuvansa edes tuotantoon saakka ja– rahoittajat pitivät aihetta aivan liian riskialttiina,– kohosi siitä todellinen menestyselokuva: suurten lipputulojen lisäksi Cherbourgin sateenvarjot sai osakseen myös kriitikoiden ylistyksen. Cannesissa jaettavan Kultaisen palmun lisäksi elokuva oli ehdolla viiteen Oscar-palkintoon, joskaan se ei voittanut niistä ainoatakaan.

Elokuvan tarina ei ole millään muotoa erikoinen, vastaavanlaisia nuoren rakkauden dramaattisia käänteitä on nähty valkokankailla jo kauan ennen tätä ja vielä tämän jälkeenkin. Tarina on myös epätasainen, sillä Guyn armeijaan lähdön jälkeen alkaa suvantovaihe, josta tarina nousee takaisin jaloilleen vasta pojan palattua takaisin kotiin. Suurin ristiriita Cherbourgin sateenvarjoissa muodostuu alusta loppuun saakka lauletun dialogin taholta. Useimpien katsojien mielestä se vain lisää elokuvan romanttisuutta, mutta itseäni moinen seikka alkoi alkuinnostuksen jälkeen häiritä. Muilla osa-alueilla ei sen sijaan valittamista ilmene: värikylläinen kaupunkimiljöö on erittäin hienosti toteutettu ja Michel Legrandin kauniit sävelmät jäävät päiväkausiksi katsojan mieleen.

Catherine Deneuve Genevièvena ja Nino Castelnuovo Guyna tekevät tahoillaan vakuuttavaa työtä ja saavat ladattua alun dramaattisiin tapahtumiin runsaasti tunnetta. Sen sijaan Anne Vernon Genevièven äitinä ja Marc Michel timanttikauppias Cassardina jäävät melko runsaasta esilläoloajastaan huolimatta hieman tyhjänoloisiksi. Cherbourgin sateenvarjojen valtaisa menestys nosti myös Deneuven elokuvamaailman tietoisuuteen ja seuraavana vuonna hän tekikin jo yhden parhaista roolisuorituksistaan Roman Polanskin elokuvassa Inho (Repulsion, 1965 Iso-Britannia).

Cherbourgin sateenvarjot on hivenen epätasainen klassikkomusikaali, joka ei iskenyt allekirjoittaneeseen aivan täydellä teholla. Tämä elokuva on kuitenkin osa yleissivistystä, joten kyllä sen parissa kannattaa ainakin yhden kerran puolitoista tuntia uhrata.

DVD: Future Filmin siistiin pahvikoteloon pakattu dvd-julkaisu on pettymys. Letterboxattu (1.66:1) kuva on hivenen pehmeä ja kohinainen, joskin värit toistuvat siedettävästi. Tällainen elokuva olisi vaatinut osakseen myös monikanavaäänen, joten ääniraitavalintakaan (Dolby Digital 2.0) ei ole paras mahdollinen. Elokuvan tekstitykset ja valikot ovat valittavissa joko suomeksi tai ruotsiksi.

Lisämateriaalia on mukana vain täytteeksi, mitään todellista arvoa niillä ei ole. Mukaan on laitettu tekstipohjaiset filmografiat Deneuvesta, Demysta ja Legrandista, traileri (kesto 1:41) sekä lyhyt restaurointi-info, joka sekin on esitetty tekstimuodossa. Heikkolaatuisen julkaisun kruunaa se, että elokuva on jaettu ainoastaan kolmeen jaksoon, joten kohtausten välillä ei paljoa siirtyillä.

teksti: © 2006 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202