Chaplinin Revyy

The Chaplin Revue (1959)

| DVD ja Blu-ray
  • 3

Pan Visionin julkaisu Chaplinin Revyy sisältää kaksi levyä Charles Chaplinin lyhytelokuvia hänen mykkäkaudeltaan.

julkaistu 2011-12-25 / päivitetty 20.06. klo 19:07

KUVA 1

Charles Chaplin
Charles Chaplin 

Chaplinin Revyy

Ohjaus Charles Chaplin
Näyttelijät Charles Chaplin
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 128 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD ja Blu-ray

Pan Visionin julkaisu Chaplinin Revyy sisältää kaksi levyä Charles Chaplinin lyhytelokuvia hänen mykkäkaudeltaan. Nimi on hieman harhaanjohtava, sillä “oikea” Chaplinin Revyy koostuu kolmesta lyhytelokuvasta, jotka jälkikäteen vuonna 1959 koottiin yhdeksi pitkäksi elokuvaksi. Se löytyy ensimmäiseltä levyltä, tässä mielessä toinen levy on “lisämateriaalia”.

Yleisesti voisi todeta, että näissä lyhytelokuvissa on esillä ne teemat ja aihiot, jotka Chaplin myöhemmin toteutti paremmin ja isommalla rahalla pitkissä elokuvissaan: kaksoisolennon synnyttämä kaaos, sopeutumattoman Kulkuri-hahmon anarkismi ja lannistumattomuus, hervoton slapstick ja pantomiimi, alistava yhteiskunta, monen monimutkaisenkin jutun palautuminen lopulta miehen ja naisen suhteen tasolle…

Ensimmäinen levy

A Dog’s Life (1918)
A Dog’s Lifessa katuojassa elävä Kulkuri (Chaplin) kamppailee hengestään (virka)vallan kanssa pitäen näitä tietenkin pilkkanaan. Suoranainen rinnastus hänen arjelleen löydetään erään koira elämästä, ja he muodostavakin parin. Lyhytelokuva etenee juonen sijaan sketsistä toiseen, joskin selkärankana on Chaplinille tuttu maahan poljettujen ihmisten rakkaus ja täyttämätön halu elää autonomista elämää. Köyhän kohtaamat ongelmat – alituinen nälkä, hylkiöstatus – muodostavat viihdenumeroiden raamit. Hyvin koulutettu koira, joka tarpeen tullen toimii vaikkapa tyynynä, on sympaattisesti menossa mukana. Lopussa kaikki hyvin: oma viljelysmaa, talo, pentue.

Shoulder Arms (1918)
Vallihaudoissa ja niiden läheisessä maastossa tapahtuva “sotaelokuva” Shoulder Arms vitsailee armeijan tapojen jäykkyydelle esittelemälle meille tunaroivien sotilaiden ryhmän, jonka osa Chaplin tietty on. Töppäilijänä – tai toimistaan tiedostamattomana anarkistina – hän ei oikein ota sopeutuakseen jatkuvaan sateeseen ja hengen pitämiseksi luotuihin toimintatapoihin. Tästä huolimatta Pariisia valloittamaan menevä vihollinen kukistuu, kun sotatantereella on ensiksi leikitty piilosta milloin missäkin pusikossa.

The Pilgrim (1923)
The Pilgrimissa Chaplinin esittämä vankikarkuri sekoitetaan pastoriin. Komiikka syntyy kulissien ylläpitämisestä, esiintymisistä henkilönä, jonka rooli yhteisössä on tärkeä. Vankikarkuri kantaa synnin taakkaa, mikä istuu hyvin kristilliseen teemaan: hän pelkää neuroottisesti kiinnijäämistään, sillä tieto paosta on lehdistön puheenaihe. Siksi kuorostakin tulee mieleen lähinnä valamiehistö. Lopussa hahmo jälleen pelastaa itsensä – ja sitä vasten häntäkään ei enää muistele jonain kriminaalina, vankikarkurina, vaan jonkinlaisen suuremman jumalallisen suunnitelman osana. Taustalla sahaa Chaplinin itsensä kirjoittama musiikkikappale I’m Bound For Texas, joka enemmänkin rikkoo kuin kohottaa tunnelmaa.

Toinen levy

Sunnyside (1919)
Sunnyside tuntuu aluksi kokoelmalta “työn orjan” (Chaplin) toilailuja. Hänen on painettava pitkää päivää ja monessa roolissa, vaikka ei millään viitsisi: nousta kukonlaulun aikaan, laittaa aamupalaa, vahtia kotieläimiä, siivota hotellissa. Juoniosa käynnistyy, kun hän rakastuu naiseen, jota toinenkin mies piirittää. Gagit ovat peruskauraa. Alussa niissä käytetään epäortodoksisesti lehmän kaltaisia isoja ja varmasti vaikeasti hallittavia eläimiä, mutta lopussa konventionaalisempi slapstick määrää tahdin.

A Day’s Pleasure (1919)
Sarkastisesti nimetty A Day’s Pleasure on konseptin päälle rakentuva irtonaisten vitsien setti. Se melkein toimii, koska pituus on lyhyt. Perhe lähtee lomareissulle, mutta ongelmia aiheuttaa jo auton starttaus. Koneella tuntuu olevan oma tahto. Vaikeudet jatkuvat laivalla: nyt pakkaa sekoittaa merisairaus. Kun laivalta päästään maihin, auto juuttuu sementtiin. Sellainen on ”mahtava päivä”.

The Idle Class (1921)
Identiteetit sekoittuvat jälleen (kai Diktaattori on tästä kuuluisin esimerkki?), kun lomapaikalla Chaplinin Kulkuria luullaan sikarikkaaksi. Edes oma vaimo ei tunnista, kumpi on kumpi. Lyhytelokuvassa siirrytään pääkallopaikalle naljailemaan ylemmän luokan ajanvietteille, mutta esimerkiksi golfiin liittyvät gagit ovat aika helppoja. Mies on myös vaikea saada – ilman koomisia kommervenkkeja – ulos kokovartalohaarniskasta, selviää.

Pay Day (1922)
Pay Dayn miljöö on rakennustyömaa, joka on yksi loputon miinakenttä. Vaikea on edes lounasta syödä joutumatta hengenvaaraan. Päägagissa ongelmia aiheuttaa hissi. Kun työläiset saavat palkkansa, syntyy uusi miinakenttä: kerkeääkö kunnon kännit ottava Kulkuri kaupungilta kotiin niin, ettei vaimo huomaa. Palkka piti näet alun perin ojentaa kaulinta heiluttavalle Justiinalle. Varsinainen odysseia – yritys päästä julkisilla kotiin yhtenä kappaleena.

DVD/Blu-ray: Pan Visionin joulukuussa 2011 julkaisema yhteisjulkaisu sisältää elokuvasta sekä DVD- että Blu-ray-version. Versio on ranskalaisen Mk2 Editionsin masterointi; kuvan- ja äänenlaatu vaihtelevat lähteestä riippuen. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202