Carlito's Way

Carlito's Way (1993)

| Blu-ray
  • 4

Tuomari Edwin Torresin romaaniin pohjaava Carlito’s Way merkitsi Brian De Palmalle paluuta siihen, minkä hän taitoi parhaiten — vertaukset Scarfaceen ovat enemmän kuin oikeutettuja.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-10-22 / päivitetty 07.10. klo 19:07

KUVA 4

Penn, John Leguizamo ja Luis Guzmán
Penn, John Leguizamo ja Luis Guzmán 

KUVA 3

Huumediileri
Huumediileri 

KUVA 2

Sean Penn ja Pacino
Sean Penn ja Pacino 

KUVA 1

Al Pacino
Al Pacino 

Carlito's Way

Ohjaus Brian De Palma
Näyttelijät Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, John Leguizamo, Luis Guzmán, Viggo Mortensen
Maa Yhdysvallat
Pituus 144 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Carlito's Way

Tuomari Edwin Torresin kahteen romaaniin pohjaava Carlito’s Way (1993) merkitsi Brian De Palmalle paluuta siihen, minkä hän taitoi parhaiten. Vertaukset Scarfaceen, jonka päätähti Al Pacino on nytkin keskiössä, ovat enemmän kuin oikeutettuja.

Vuosi on 1975, Carlito Brigante (Pacino) juuri vankilasta vapautunut puertoricolainen huumediileri, Brooklynin katujen elävä legenda. Viiden vuoden kakku on kuitenkin muuttanut paljon: Carlito haluaa pois kaman luota, Bahama-saarille pyörittämään laillista vuokra-autobisnestä.

Epätodellinen unelma vaatii työntekoa. Vapautumista edesauttaneen asianajajan, David Kleinfeldin (Sean Penn) kautta järjestyy puolittainen omistajuus paikallisesta yökerhosta. Taustalla polttelee kuitenkin piirikunnan syyttäjä Norwalk (James Rebhorn), joka kiivaasti yrittää nakittaa Carlitoa rikoksista, joita hän ei enää tee.

Kuviossa on tietenkin myös nainen. Gail (Penelope Ann Miller) on nuori tanssija, jonka Carlito on joutunut jättämään ennen kakkuaan. Epävakaa ympäristö on naarmuttanut etelävaltioista tulevaa Gailia, jonka unelmat tanssijan urasta ovat talttuneet käytännön pakosta: leipä on saatava pöytään, joten nainen työskentelee stripparina. Carlito ei voi kritisoida Gailia tämän valinnoista, sillä on itse kulkenut saman tien.

Hahmokaartin viimeinen nappula on Benny Blanco Bronxista (John Leguizamo), Carliton kerran hallitsemien katujen uusi pyrkyri, joka muistuttaa päähenkilöä omasta nuoruudestaan. Blancon röyhkeys johtaa lopulta tapahtumasarjaan, joka huipentuu vääjäämättömään välienselvittelyyn.

Carlito’s Way alkaa tyylitellyllä prologilla, jossa Carlito saa luodista ja tuupertuu ensihoitajien paareille. Tämä on päätepiste, johon koko filmi kulminoituu, ja joka leimaa koko tarinaa. Väkivallan ja huumeiden värittämästä elämäntyylistä ei voi irtautua kuin päätymällä poseen tai saamalla luodista.

Carliton kujanjuoksu huipentuu viimeiseen näytökseen, jonka näennäinen toiveikkuus on katkeransuloista. Toivo taittuu epätoivoksi, kun katsoja tietää, ettei tämä voi päättyä hyvin. De Palman ansioksi on luettava, kuinka intensiivinen viimeisestä takaa-ajosta on saatu siitä huolimatta, että tulos on jo selvillä. Stephen H. Burumin kamera seuraa toimintaa notkeasti, Patrick Doylen hieno ääniraita tiivistää tunnelman. Terävä leikkaus (Kristina Boden ja Bill Pankow) pitää intensiteetin yllä.

Hahmoista kiehtovin on Sean Pennin pikantisti henkilöimä Kleinfeld, joka käy jaakobinpainia oman positionsa kanssa: onko hän asianajaja vai gangsteri, ja missä menee raja? Lakimies on sotkenut itsensä mafiapiireihin ja kehittänyt itselleen päihdeongelman. Lääkkeenä kokaiini on kehno, sillä se virittää ratkaisumallit äärimmilleen: on helppoa käyttäytyä kuin kriminaali, kun huumepölly häivyttää harmaan alueen.

De Palma palasi Carlito’s Waylla hetkellisesti ruotuun, vaikka elokuva saikin aikanaan ristiriitaisen vastaanoton. Taustalla poltteli epäonnistuminen: Turhuuksien rovio floppasi taloudellisesti ja taiteellisesti. Carlitossa kritiikki kohdistui myös vastikään Oscar-palkittuun Al Pacinoon, jonka puertoricolainen aksentti herätti närää.

Moitteista huolimatta Carlito’s Way on genressään toimiva rikoseepos. Päähenkilön toivoton pyrkimys kunnialliseen elämään on kuvattu tyylikkäästi, ja John Leguizamon mainio suoritus nousee taustalta määräävään rooliin. Kuvallisesti De Palma osuu pääosin oikeisiin nuotteihin, vaikka tietty paatoksellisuus vaivaa, varsinkin viimeisissä kuvissa.

Blu-ray: Universalin julkaisema Blu-ray on teknisesti loistava. 1080p-kuva 2.35:1-kuvasuhteella on tarkka, ja ääniraita (DTS-HD Master Audio 5.1) soi komeasti.

Laadukkaista lisämateriaaleista löytyy poistettuja kohtauksia ja kaksi kattavaa dokkaria. Toisessa De Palma puhuu elokuvan tekemisestä ja omasta tyylistään, toisessa, yli 30-minuuttisessa making ofissa pääsevät ohjaajan ohella ääneen kirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202