Brasilian pojat

The Boys from Brazil (1978)

| DVD
  • 3

Tohtori Mengele elää ja voi hyvin Etelä-Amerikassa. Sieltä hän laittaa käyntiin pirullisen mutta oudon suunnitelman, johon liittyy 94 salamurhaa.

julkaistu 2010-12-27 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Brasilian pojat
Brasilian pojat 

KUVA 3

Brasilian pojat
Brasilian pojat 

KUVA 2

Brasilian pojat
Brasilian pojat 

KUVA 1

Brasilian pojat
Brasilian pojat 

Brasilian pojat

Ohjaus Franklin J. Schaffner
Näyttelijät Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason, Lilli Palmer, Uta Hagen, Steve Guttenberg, Denholm Elliott, Rosemary Harris
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 120 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 2
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ohjaaja Franklin J. Schaffner teki hittinsä 60-luvun lopulta 70-alkuun. Sekä Apinoiden planeetta (1968) että Patton (1970) loivat kaksi tiheään lainailtua kohtausta: raunioituneen Vapauden patsaan löytämisen rannalta, George C. Scottin esittämän Pattonin patrioottisen puheen Yhdysvaltain lipun edessä. Vankilapakoelokuva Papillon (1973) laittoi Steve McQueenin näyttelemään.

Brasilian poikien (1978) kannalta toinen merkittävä nimi Era Levin, jonka romaaniin se pohjautuu. Kirjailija Levin tunnetaan paranoideista töistä kuten Polanskin filmatisoima Rosemaryn painajainen (1968) sekä feministinen Stepfordin vaimot (1975).

Brasilian pojat on elokuva holokaustista, tieteisfiktiota henkivä salaliittojännäri, pattonilaisittain kilahtanut kuva historian ”suurmiehestä” sekä levineläinen fantasia, jossa pahuus ei ole abstraktiota vaan sulaa konkretiaa, jotain mitä voi katsoa silmästä silmään. Ja näitä kaikkia se on mutkan kautta.

Keskitysleirien kauhu tohtori Mengele (veteraani Gregory Peck) elää ja voi hyvin Etelä-Amerikassa. Sieltä hän laittaa käyntiin pirullisen mutta oudon suunnitelman, johon liittyy 94 salamurhaa. Kohteina ovat 65-vuotiaat miehet pitkin Eurooppaa. Murhasarjoista saa vihiä Ezra, holokaustin kokenut natsimetsästäjä (pitkän linjan Shakespeare-tulkitsija Laurence Olivier).

Kyse on uusintaottelusta tai revanssista, hahmot ovat siksi ikääntyneitä, raihnaisia miehiä. Mengelen fanaattinen suunnitelma on hitlerismiä itseään. Ezra on taas ottanut asiakseen syyllisten saattamisen lain eteen, muttei ole pyöveli. Molemmilla on vahva historiallinen taustansa: natseja katosi Etelä-Amerikkaan, Israel jahtasi ahkerasti natseja.

Spoilausta kestämätön juoni liikkuu sen ajatuksen varassa, että yksittäinen ihminen oli merkittävällä tavalla holokaustin alkuunpanija. Hitlerin kaltainen pahuuden arkkitehti kykenisi tarvittaessa toistamaan kaiken uudestaan.

Yksioikoisuus palvelee draaman kaarta. Pitää olla selkeä paha ja selkeä hyvä. Tässäkin ne lopulta kohtaavat samalla alavireisellä, kliimaksia pakenevalla tavalla kuten elokuva on parisen tuntia edennyt.

DVD: Elokuva on osa Atlantic Filmin kaksoisjulkaisua, joka sisältää elokuvat Brasilian pojat sekä Kotka on laskeutunut. Kuva on 16:9, ääni mono englanti. Kuvan- ja äänenlaadussa on heikkouksia. Ei sisällä lisämateriaalia

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202