Arabian Lawrence

Lawrence of Arabia (1962)

| DVD
  • 5

David Leanin mahtipontinen aavikkoseikkailu on kertomus brittiupseerista, jonka avustuksella arabiarmeija kukistaa turkkilaisjoukot. Pääosaa tässä suurelokuvassa esittää Peter O’Toole.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 18.11. klo 17:05

KUVA 1

Peter O'Toole
Peter O'Toole 

Arabian Lawrence

Ohjaus David Lean
Näyttelijät Peter O'Toole, Omar Sharif, Anthony Quinn, Alec Guinness, Jack Hawkins
Maa Iso-Britannia
Pituus 228 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1962 Horizon Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

David Lean, toisen maailmansodan jälkeisen Englannin kuuluisin ohjaaja teki uransa aikana kahdeksantoista elokuvaa. Leanin filmografiasta löytyy monen lajityypin edustajia, mutta parhaiten mies muistetaan eeppisistä suurelokuvistaan. Leanin kuuluisin elokuva, Arabian Lawrence valmistui 1962. Se palkittiin seitsemällä Oscarilla, joista jokaisen voi sanoa tulleen täysin ansaitusti.

Elokuva kertoo Thomas Edward Lawrencesta, sotilaskuriin sopeutumattomasta brittiupseerista, joka osastolleen hyödyttömänä päätetään siirtää Kairosta Arabian niemimaalle, jossa Englanti sotii arabiliittolaistensa kanssa Turkkia vastaan. Siirto on Lawrencelle mieluinen, sillä viimein hän saa mahdollisuuden osoittaa kykynsä sotilaana. Lawrencen johdolla arabiarmeija valloittaa turkkilaisilta Akaban kaupungin saaden näin ensimmäisen merkittävän voittonsa. Menestyksestä huumaantunut Lawrence päättää jäädä arabien pariin johdattaakseen heidät uusiin, merkittäviin voittoihin.

Arabian Lawrence on näyttävä elokuva, joka ei sorru amerikkalaisille virkaveljilleen tyypilliseen ulkokultaisuuksilla pröystäilyyn, vaan tunkeutuu pintaa syvemmälle. Elokuva perustuu Lawrencen omiin kirjoituksiin, joista käsikirjoituksen muokkasi Oscar-ehdokkuuden saanut Robert Bolt. Tarina kantaa jouhevasti koko neljän tunnin kestonsa ajan antaen massiivisten sotakohtausten keskellä tilaa myös roolihahmoille, jotka kasvavat ja kehittyvät elokuvan aikana realistisesti ja uskottavasti. Lean pitää laajan tarinan taiturimaisesti koossa eikä anna elokuvan tason pudota missään vaiheessa. Arabian Lawrence kuuluu lajityyppinsä valioihin ja tarjoaa katsojalleen lukemattomia nautinnollisia katselukertoja.

Tositapahtumiin pohjautuvan elokuvan keskipisteenä on luonnollisesti Peter O’Toolen hienosti tulkitsema Lawrence, jonka tarinan elokuva kertoo sotilasuran loppuun saakka sivuten myös hänen kuolemaansa. Se on kasvukertomus, jossa tavallisesta brittiupseerista kasvaa sodan edetessä suuri sotapäällikkö ja taitava strategi. Elokuva ei kuitenkaan tyydy pelkän legendan vaalimiseen, vaan paljastaa myös kolikon toisen puolen näyttämällä mitä tapahtuu, kun henkilö kasvaa itseään suurempiin mittoihin.

Arabian Lawrence on visuaalisesti häikäisevä elokuva. Kuvaaja Freddie Young maalailee kamerallaan silmiä hivelevän tyylikkäitä aavikkokuvia. Vastaavasti hän tallentaa myös pieniä yksityiskohtia ja kohtauksia taidokkaasti ja lataa koko komeuden täyteen visuaalista voimaa. Erinomaisena tukena Youngille ovat lavastuksesta huolehtinut John Box sekä säveltäjä Maurice Jarre, jotka kaikki saivat työstään Oscar-palkinnon. Voi vai kuvitella millaisen vaikutuksen elokuva tekisi suurelta kankaalta katsottuna.

Elokuva on täynnä laadukkaita näyttelijäsuorituksia. O’Toolen lisäksi esillä ovat niin Omar Sharif, Anthony Quinn kuin Alec Guinnesskin, joista jokainen tulkitsee roolinsa vahvasti ja uskottavasti. Sharif oli O’Toolen lailla ehdokkaana Oscar-palkintoon, mutta pysti meni molemmilta sivu suun. Sivuhuomautuksena mainittakoon, ettei elokuvan keskeisissä rooleissa esiinny ainoatakaan naisnäyttelijää.

Arabian Lawrence on vahvasti toteutettu elokuva, joka palkittiin vielä parhaasta ohjauksesta sekä ilmestymisvuotensa parhaana elokuvana. Siinä ei ole mitään turhaa tai puolivillaisesti toteutettua. Arabian Lawrence on suuri klassikko, joka kuuluu olennaisena osana jokaisen eeppisistä suurelokuvista pitävän kokoelmiin.

DVD: Kahdelle levylle jaettu anamorfinen kuva on perua vuoden 1989 restauroinnista, jolloin elokuva laajennettiin täyteen muotoonsa lisäämällä siihen aiemmin puuttunutta materiaalia. Kuva on laadultaan hyvä, joskin valittamisen aihetta ilmenee monin paikoin esiintyvästä reunaterävöityksestä sekä yökohtausten vaaleudesta. Pieneltä ruudulta katsottuna moiset seikat eivät juuri häiritse, mutta tykin omistajien kannattaa olla varuillaan.

Kolme ääniraitaa (englanti, saksa, espanja) on kaikki miksattu 5.1 muotoon ja ne toistavat Jarren tyylikkään musiikin kaikkia kanavia hyväksi käyttäen. Sen sijaan muu toiminta keskittyy pääasiassa etualalle, eikä taistelukohtauksissa tarvittavaa tilan tuntua pääse juurikaan syntymään.

Lisämateriaalia on mukana kiitettävä määrä. Kommenttiraita loistaa poissaolollaan, mutta muuten ei valittamisen aihetta ole. Tunnin mittaisen making of -dokumentin lisäksi levyille on sijoitettu kolme lyhytelokuvaa, restauroinnissa mukana olleen Steven Spielbergin haastattelu, tietoa Lawrencen seikkailuista ja matkoista Arabiassa, trailereita sekä kaksi dvd-rom osiota.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202