Andalusialainen koira

Un Chien Andalou (1929)

  • 4

Mies viiltää naisen silmän halki partaveitsellä. Toinen mies katsoo kummastellen kättään, josta ryömii ulos muurahaisia. Nuorukainen leikkii kadulla kädentyngällä. Mies raahaa kotiinsa pianon, johon o…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 14.06. klo 18:06

KUVA 3

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira 

KUVA 2

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira 

KUVA 1

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira 

Andalusialainen koira

Ohjaus Luis Buñuel
Näyttelijät Simone Mareuil, Pierre Batcheff, Luis Buñuel, Salvador Dalí, Marval, Robert Hommet
Maa Ranska
Pituus 25 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1929 Contemporary Films

Mies viiltää naisen silmän halki partaveitsellä. Toinen mies katsoo kummastellen kättään, josta ryömii ulos muurahaisia. Nuorukainen leikkii kadulla kädentyngällä. Mies raahaa kotiinsa pianon, johon on köytetty kaksi pappia ja aasinraatoa.

Kesäkuussa 1929 ensi-iltansa saanut Andalusialainen koira on todennäköisesti kaikkien aikojen kuuluisin lyhytelokuva, surrealismin merkkiteos, jonka kerrotaan saaneen alkunsa sen ydinkaksikon unista. He olivat kaksi nuorta taiteilijaa, tuleva suurohjaaja Luis Buñuel (1900-1983) sekä taidemaalari Salvador Dalí (1904-1989), jotka halusivat elokuvallaan osoittaa, että sitä voi käyttää muuhunkin kuin ainoastaan viihdyttämiseen ja tavanomaisten tarinoiden kerrontaan.

Andalusialainen koira on ajaton ja katsojaa puhutteleva teos. Se ei ole helposti lähestyttävä juonielokuva, vaan sarja kohtauksia, joiden tehtävänä on hämmentää katsojaa sekä herättää ajatuksia – elokuvantekijät ovat hylänneet täysin perinteiset kerrontatavat ja –tyylit ja onnistuneet siinä verrattain hyvin. Buñuelin tiedetään sanoneen, ettei elokuvasta ole löydettävissä symboliikkaa saati mahdollisuuksia sen tulkitsemiseen. Ohjaajan mielipiteestä huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – Andalusialaista koiraa on tulkittu ja analysoitu kriitikkojen taholta tuhkatiheään. Erilaisia tulkintoja on yhtä monta kuin tulkitsijoitakin, sillä Andalusialainen koira on kuin paperiarkki, johon jokainen voi kirjoittaa omat analyysinsä. Yhtä oikeaa ratkaisua ei ole, vaan jokainen katselukerta avaa uusia ovia katsojan mieleen. Lopputulos on hämmentävä, kiehtova, ehkä jopa vastenmielinenkin.

Buñuel oli varma, ettei elokuvaa otettaisi suosiolla vastaan ja niinpä hän varustautuikin ensi-iltaa varten keräämällä taskunsa täyteen kiviä, joilla hän voisi puolustautua vihamielisesti suhtautuvaa yleisöä vastaan. Ohjaajan huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä heti Pariisin ensi-iltanaan Andalusialainen koira sai valtaisat suosionosoitukset osakseen. Siitä lähtien se on niittänyt mainetta ympäri maailmaa yhtä ihailtuna, hämmästeltynä ja puhuttelevana kuin ensi-iltanaankin, joskaan surrealistit eivät täysin hyväksyneet elokuvan menestystä, koska se ei sopinut heidän taiteensa luonteeseen. Suomeen elokuva saapui ensimmäisen kerran vasta vuonna 1962.

teksti: © 2007 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202