Andalusialainen koira

Un Chien Andalou (1929)

  • 4

Mies viiltää naisen silmän halki partaveitsellä. Toinen mies katsoo kummastellen kättään, josta ryömii ulos muurahaisia. Nuorukainen leikkii kadulla kädentyngällä. Mies raahaa kotiinsa pianon, johon o…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 14.06. klo 18:06

KUVA 3

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira 

KUVA 2

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira 

KUVA 1

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira 

Andalusialainen koira

Ohjaus Luis Buñuel
Näyttelijät Simone Mareuil, Pierre Batcheff, Luis Buñuel, Salvador Dalí, Marval, Robert Hommet
Maa Ranska
Pituus 25 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1929 Contemporary Films

Mies viiltää naisen silmän halki partaveitsellä. Toinen mies katsoo kummastellen kättään, josta ryömii ulos muurahaisia. Nuorukainen leikkii kadulla kädentyngällä. Mies raahaa kotiinsa pianon, johon on köytetty kaksi pappia ja aasinraatoa.

Kesäkuussa 1929 ensi-iltansa saanut Andalusialainen koira on todennäköisesti kaikkien aikojen kuuluisin lyhytelokuva, surrealismin merkkiteos, jonka kerrotaan saaneen alkunsa sen ydinkaksikon unista. He olivat kaksi nuorta taiteilijaa, tuleva suurohjaaja Luis Buñuel (1900-1983) sekä taidemaalari Salvador Dalí (1904-1989), jotka halusivat elokuvallaan osoittaa, että sitä voi käyttää muuhunkin kuin ainoastaan viihdyttämiseen ja tavanomaisten tarinoiden kerrontaan.

Andalusialainen koira on ajaton ja katsojaa puhutteleva teos. Se ei ole helposti lähestyttävä juonielokuva, vaan sarja kohtauksia, joiden tehtävänä on hämmentää katsojaa sekä herättää ajatuksia – elokuvantekijät ovat hylänneet täysin perinteiset kerrontatavat ja –tyylit ja onnistuneet siinä verrattain hyvin. Buñuelin tiedetään sanoneen, ettei elokuvasta ole löydettävissä symboliikkaa saati mahdollisuuksia sen tulkitsemiseen. Ohjaajan mielipiteestä huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – Andalusialaista koiraa on tulkittu ja analysoitu kriitikkojen taholta tuhkatiheään. Erilaisia tulkintoja on yhtä monta kuin tulkitsijoitakin, sillä Andalusialainen koira on kuin paperiarkki, johon jokainen voi kirjoittaa omat analyysinsä. Yhtä oikeaa ratkaisua ei ole, vaan jokainen katselukerta avaa uusia ovia katsojan mieleen. Lopputulos on hämmentävä, kiehtova, ehkä jopa vastenmielinenkin.

Buñuel oli varma, ettei elokuvaa otettaisi suosiolla vastaan ja niinpä hän varustautuikin ensi-iltaa varten keräämällä taskunsa täyteen kiviä, joilla hän voisi puolustautua vihamielisesti suhtautuvaa yleisöä vastaan. Ohjaajan huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä heti Pariisin ensi-iltanaan Andalusialainen koira sai valtaisat suosionosoitukset osakseen. Siitä lähtien se on niittänyt mainetta ympäri maailmaa yhtä ihailtuna, hämmästeltynä ja puhuttelevana kuin ensi-iltanaankin, joskaan surrealistit eivät täysin hyväksyneet elokuvan menestystä, koska se ei sopinut heidän taiteensa luonteeseen. Suomeen elokuva saapui ensimmäisen kerran vasta vuonna 1962.

teksti: © 2007 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202