Alaston totuus

The Naked Truth (1957)

| DVD
  • 4

Juorulehden toimittaja alkaa kiristää rahaa. Kiristyksen uhrit liittoutuvat ja alkavat punoa murhasuunnitelmaa.

julkaistu 2009-08-09 / päivitetty 12.11. klo 19:07

KUVA 4

Alaston totuus
Alaston totuus 

KUVA 3

Alaston totuus
Alaston totuus 

KUVA 2

Alaston totuus
Alaston totuus 

KUVA 1

Alaston totuus
Alaston totuus 

Alaston totuus

Ohjaus Mario Zampi
Näyttelijät Terry-Thomas, Peter Sellers, Peggy Mount, Shirley Eaton, Dennis Price, Georgina Cookson, Joan Sims, Miles Malleson, Kenneth Griffith
Maa Iso-Britannia
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1957 Mario Zampi Productions ja Atlantic Film.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Alastomassa totuudessa (1957) ollaan likasankojournalismin lähteillä. Juorulehti onkii kyseenalaisia faktoja eri henkilöistä ja uhkaa julkaista ne, ellei kohde maksa jättilunnaita. Oikeuteen juttua ei voi viedä, koska vaarana on kasvojen menetys. Kiusallinen skuuppi on usein totta.

Lehden päätoimittaja Nigel Dennis (Dennis Price) paljastuu toimeliaaksi mieheksi. Kiristyksen kohteita on useita, dekkarikirjailijasta vakuutuspomoon ja nuoreen naiseen, jolla on villi, kätketty nuoruus. Osa heistä kypsyy ja alkaa suunnitella murhaa. Vaihtoehtoa ei ole.

Eräs uhreista on Peter Sellersin esittämä skotlantilainen viihdetaiteilija Sonny MacGregor. Sellersille ominaisesti hän käyttää visailuohjelmaa juontaessaan useita valepukuja, viiksiä, peruukkeja ja toppauksia. Lähetyksen kohokohdassa MacGregor on pukeutunut haastattelemansa kisailijan kaksoisolennoksi. Hänen, kuten muiden, on kerättävä kokoon kymppitonni.

Tarina seuraa kiristyksen uhreja ja heidän reagointitapojansa. Elokuvasta Yhdysvalloissa käytetty nimi Your Past Is Showing kuvaa hyvin sen tematiikkaa: menneisyys on aina osa ihmistä, jos osaa katsoa. Sitä ei kykene hautaamaan. Mutta Alaston totuus on nimenä julmempi. Ihmisen määrääväksi attribuutiksi muodostuu pelkästään henkilöhistorian kyseenalaisin teko tai piirre. Ryvettynyt ei saa mainettansa takaisin. Tähän roskalehdistö takertuu.

Todellisuuden kuin salapoliisiromaanin näkevälle MacGregorille valinta on selvä: kiristäjältä nirri pois. Koska hän maskeeraajansa Porterin (Kenneth Griffin) turvin kykenee vaihtamaan ulkonäkönsä vaikka kaupungin byrokraatista irlantilaiseksi rahvaaksi, uskoo hän pystyvänsä suorittamaan myös täydellisen murhan. Kuinka voi jäädä kiinni, kun murhaaja ei ole olemassa?

Hauskimmassa kohdassa MacGregor yrittää soluttautua irlantilaisten pariin ostaakseen pommin. Vitsin taustalla on Pohjois-Irlannin vaikea tilanne ja terrorismitoiminta. Hän esittää antaumuksella tavallista ”maan miestä” tehdäkseen vaikutuksen. Kun hän alkaa lopuksi leperrellä gaelin kielellä, mottaa irlantilainen turpaan ja tokaisee: ”Engelsmannihan se.”

Murhaa hautovalle dekkarikirjailija Flora Ransomille (Peggy Mount) ongelmia aiheuttaa taas myrkyn osto. Kun se viimein saadaan sekoitettua drinkkiin, päätyykin juoma väärän miehen kurkkuun. Yksityiskohdat — riitelevät naiset, myrkkyjuoma, arkku ja autoajelu — tuovat etäisesti mieleen Henri-Georges Clouzotin klassikon Pirulliset vuodelta 1955.

Alaston totuus on hyvin säilynyt, nyrjähtänyt makaaberi farssi, jossa on ensiluokkaiset näyttelijät. Se ei ole vain Sellersin show, vaikka hän on varmasti suurin nimi. Lopun poeettisessa oikeudessa ylpistyneelle käy kalpaten, muttei tarina ole oikeudenmukainen. Sen ei tarvitse. Se liikkuu mustan komedian rekisterissä.

DVD: Elokuva on osa Atlantic Filmin julkaisemaa yhtenäistä suomalaista laitosta Peter Sellers Collection. Se sisältää neljä elokuvaa: Sukupuolten sota, Alaston totuus, Lain vasen käsi ja Toreadorivalssi. Mustavalkoinen kuva (täysikuva) on kaikin puolin tarkka ja vailla virheitä. Äänenä on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202