Aguirre - Jumalan viha

Aguirre, der Zorn Gottes (1972)

| DVD
  • 3

Werner Herzogin kuuluisa valloittajaelokuva on kertomus ahneudesta ja hulluudesta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 11.08. klo 15:03

KUVA 4

Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha 

KUVA 3

Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha 

KUVA 2

Klaus Kinski
Klaus Kinski 

KUVA 1

Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha 

Aguirre - Jumalan viha

Ohjaus Werner Herzog
Näyttelijät Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo, Cecilia Rivera, Del Negro
Maa Länsi-Saksa
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1972 Werner Herzog Filmproduktion, Hessischer Rundfunk (HR)
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Etelä- ja Väli-Amerikassa raakalaismaisesti mellastaneiden konkistadorien verentäyteisiä tarinoita ei ole valkokankailla pahemmin nähty. Niinpä sodanjälkeisen saksalaisen elokuvan suurnimiin lukeutuvan Werner Herzogin inkavaltioiden aikaan sijoittuva Aguirre – Jumalan viha kiehtoo jo lähtökohdiltaan. Tähän kun vielä lisätään omintakeinen näyttelijäsuuruus ja monen Herzog-elokuvan vakiokasvo Klaus Kinski, ovat ainekset suurelokuvaan koossa. Klassikkostatuksestaan huolimatta elokuva ei täysin vakuuta.

Aguirre – Jumalan viha on Peruun ja Amazonille sijoittuva kertomus ryhmästä Gonzalo Pizarron sotilaita, jotka ovat saaneet päälliköltään käskyn etsiä tarumainen El Doradon kaupunki. Tutkimusretken aikana ryhmässä syntyy eripuraa ja vallankaappauksen jälkeen sen jäsenet päättävät hylätä isäntämaa Espanjan ja perustaa oman kuningaskunnan: kaikki mikä viidakossa eteen aukeaa on heidän. Mutta kun El Doradon kaupunkia ei yrityksestä huolimatta löydy, alkaa uusi kuningaskuntakin natista liitoksissaan.

Pienellä budjetilla tehty Aguirre – Jumalan viha on kertomus ahneudesta, häikäilemättömyydestä ja hulluudesta. Sen pääosassa on joukko hahmoja, jotka halajavat valtaa ja kunniaa maallisia rikkauksia unohtamatta (sekä tietysti myös pelastaa viidakkopakanat levittämällä heille Jumalan sanaa). Nämä alhaiset tarkoitusperänsä he ovat valmiit täyttämään vaikka väkivalloin, armoa antamatta. Loppujen lopuksi kullan himo ja jääräpäinen etsintä muuttuvat hulluudeksi, kun ryhmän johtoon noussut Lope de Aguirre (Kinski) piiskaa alati pienemmäksi käyvää ryhmäänsä eteenpäin. Loppukohtaus on vaikuttava ja mieleenpainuva.

Vaikka Herzogin kirjoittama, tositapahtumiin monilta osin perustuva tarina onkin mielenkiintoinen, jättää toteutus valjun jälkimaun, aivan kuin ohjaaja olisi luonut viidakkoseikkailuaan käsijarru päällä. Vaikka elokuvan perimmäisenä tarkoituksena onkin ollut sukeltaa ihmismielen syövereihin ja näyttää, mitä kullan ja vallan himo saattavat tuoda tullessaan, olisin mielelläni nähnyt myös toimintaa – nyt yhteenotot intiaanien kanssa ovat todella vähäisiä, eikä ryhmää repivistä ristiriidoistakaan saada kaikkea irti. Tuotantopuolessa ei ole sen sijaan valittamista ja varsinkin konkistadorien puvustus ja aseistus ovat mallikkaasti toteutettuja.

Aguirre – Jumalan viha oli Herzogin ja Kinskin ensimmäinen yhteistyö. Kaksikko otti kuvausten aikana yhteen useasti ja Kinskin räiskyvä temperamentti aiheutti muutenkin ongelmia. Tästä huolimatta mies on elokuvassa huomattavasti rauhallisempi: vaikka hän huutaa ja räyhää, tuntuu hänen roolihahmonsa vuosien aikana saama maine jonkin verran yliammutulta. Kokonaisuutena Aguirren mielenvikaisuudessa ei ole nähtävissä sellaista intensiteettiä kuin mitä tulisi olla, loppukohtauksen Kinski vastavuoroisesti hoitaa tyylillä. Tähti hallitsee näyttelijäryhmää sen verran suvereenisti, että muut jäävät täysin hänen varjoonsa.

Herzogin teos sai valmistuttuaan runsaasti ylistystä osakseen ja nykyäänkin se luetaan poikkeuksetta saksalaistaiturin suurten teosten joukkoon. Mutta vaikka elokuva onkin oudolla tavalla puoleensavetävä, olisin ainakin itse kaivannut siihen enemmän luonnetta ja enemmän toimintaa, sen verran pahaa jälkeä valloittajat uudessa maailmassa saivat aikaan. Nyt puolitoistatuntinen tuntuu hivenen raskaalta, mikä ei ole tietenkään hyvä asia. Tutustumisen arvoinen teos Aguirre – Jumalan viha kuitenkin on, varsinkin jos Herzogin teokset eivät ole entuudestaan tuttuja.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film osana kolmen Herzog-elokuvan pakettia “Herzog Collection 1” (vko 32/2011). Elokuvasta on myös Future Filmin suomalainen laitos. Kuva on menettelevä täysikuva, ääniraita 2.0 saksa. Lisämateriaalina on Herzogin kommenttiraita, traileri ja tekijätietoja. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

DVD-teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202