Afrikan kuningatar

The African Queen (1951)

| DVD
  • 5

Vuonna 1951 valmistunut Afrikan kuningatar on loistavilla näytelijöillä varustettu aikuisten seikkailuelokuva, jota kelpaa katsella useammankin kerran.

Kari Glödstaf
julkaistu 2011-06-16 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Iilimatoja
Iilimatoja 

KUVA 3

Tunteet lämpenevät
Tunteet lämpenevät 

KUVA 2

Rose saa tarpeekseen Charlien juomisesta
Rose saa tarpeekseen Charlien juomisesta 

KUVA 1

Afrikan kuningatar
Afrikan kuningatar 

Afrikan kuningatar

Ohjaus John Huston
Näyttelijät Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull, Theodore Bikel
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 100 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1951 Horizon Pictures, Romulus Films
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kahden täysin erilaisen henkilön laittaminen samaan tilaan on elokuvahistorian käytetyimpiä ideoita. Ei ihme, sillä tarjoaahan tällainen kosolti mahdollisuuksia tarinan ja henkilöiden kehittämiseen. Mutta vaikka idea onkin käytetty, on siitä mahdollista saada irti silti vaikka mitä, kunhan kaikki palaset vain loksahtavat kohdalleen. Näistä lähtökohdista on syntynyt yksi amerikkalaisen elokuvan rakastettavimmista klassikoista, C. S. Foresterin samannimiseen romaanin perustuva Afrikan kuningatar (1951).

Elokuva sijoittuu vuoteen 1914. Humphrey Bogart esittää pienen jokilaivan kuljettajaa, itäisessä Afrikassa työskentelevää Charlie Allnutia. Hänen toiminta-alueellaan on pieni brittiläisten lähetyssaarnaajien asema, jota asuttavat sisarukset Rose ja Samuel Taylor (Katharine Hepburn, Robert Morley). Kun ensimmäinen maailmansota ulottaa lonkeronsa Afrikkaan ja saksalaiset hyökkäävät lähetyssaarnaajien asemalle surmaten Samuelin, tulee Charlielle ja Roselle kiire päästä pois saksalaisjoukkojen tieltä. Mutta matka jokea pitkin on pitkä ja vaarallinen, eivätkä Charlie ja Rose oikein tahdo tulla toimeen keskenään.

Afrikan kuningatar oli ilmestymisvuotensa menestyselokuvia. Se sai neljä Oscar-ehdokkuutta (paras ohjaus, käsikirjoitus, miespääosa, naispääosa), josta voittoon ylsi ainoastaan Humphrey Bogart, jolle palkinto jäi uran ainoaksi. Palkintoja tärkeämpää oli yleisön ja kriitikoiden suosio, joka ei ole sammunut vielä nykyäänkään – tästä osoituksena sijoittuminen kahdenkymmenen parhaan elokuvan joukkoon American Film Instituten parhaat amerikkalaiset elokuvat –äänestyksessä vuonna 1998. Afrikan kuningatar onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka yksinkertaisista lähtökohdista voidaan koostaa tarvittaessa mitä tahansa.

Afrikan kuningatar toimii monella tasolla, kiitos John Hustonin taitavan ohjauksen sekä James Ageen ja Hustonin kekseliään käsikirjoituksen. Ennen kaikkea se on viihdyttävä ja vauhdikas, aikuismaisesti toteutettu seikkailuelokuva kuohuvine koskineen ja huimine vesiputouksineen. Siinä on riittämiin draamaa ja vastapainona nappiin osuvaa komediaa nasevan dialogin muodossa. Romantiikkaakaan ei ole unohdettu saati hyveellistä opetusta siitä, kuinka tärkeää on puhaltaa tiukan paikan tullen yhteen hiileen, sillä ilman yhteispeliä vastuksista on vaikea selviytyä.

Monien mutkien, vaikeuksien ja viivytysten kautta valmistunut Afrikan kuningatar on kahden aikakautensa suuren elokuvanäyttelijän suurta näytöstä. Humphrey Bogart kyynisenä ja viinaanmenevänä jokilaivan kapteenina ja Katharine Hepburn lähetyssaarnaajana ovat loistava parivaljakko, joka täydentää toisiaan mestarillisesti. Heidän hahmoissaan on luonnollisuutta ja näyttelemisessään eloisuutta ja vaikka kuvaukset eivät aivan kohdalleen menneetkään (ainakaan Hepburnin kohdalla), niin kaksikko näyttää kuitenkin nauttivan olostaan ja toistensa seurasta. Tällaista yhteenkuuluvuutta ja kemioiden täydellistä kohtaamista on elokuvan historiassa nähty harvoin.

John Hustonin mestariteos ei suotta ole alansa valioita. Siitä on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta löytää heikkoa kohtaa. Tarina on toimiva, afrikkalaisen miljöön käyttö luontevaa ja näyttelijät erinomaisia. Afrikan kuningatar on laatuelokuva, jonka parissa viihtyy vaivattomasti katselukerran jos toisenkin.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

DVD: Atlantic Film on julkaissut elokuvasta suomalaisen laitoksen kesäkuussa 2011. Kuva on 4:3, ääni mono englanti. Pakkaamattomat kuvakaappaukset julkaisusta: kuva #1, kuva #2, kuva #3, kuva #4 ja kuva #5. Ei sisällä lisämateriaalia.

DVD-teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202