Aavikon laki

My Darling Clementine (1946)

| DVD
  • 4

Wyatt Earpin legendaa mukaileva Aavikon laki on tyylikäs, mutta historiallisesti hieman liiankin vapaasti faktoja tulkitseva lännenelokuva.

Kari Glödstaf
julkaistu 2008-12-25 / päivitetty 15.07. klo 19:07

KUVA 4

Linda Darnell, Henry Fonda
Linda Darnell, Henry Fonda 

KUVA 3

Victor Mature
Victor Mature 

KUVA 2

Victor Mature, Henry Fonda
Victor Mature, Henry Fonda 

KUVA 1

Henry Fonda
Henry Fonda 

Aavikon laki

Ohjaus John Ford
Näyttelijät Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Cathy Downs, Walter Brennan
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1946 Twentieth Century Fox.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Toisen maailmansodan jälkeen John Fordin tuotannossa alkoi kausi, jonka aikana hän loi kuolemattoman westernohjaajan maineensa. Viimeisen hieman yli kahdenkymmenen vuoden aikana Ford tuli ammentamaan useasti villin lännen legendojen ja merkittävien historiallisten tapahtumien aarrearkkua. Fordin tunnetuimmat lännenelokuvat syntyivätkin pääsääntöisesti juuri tällä ajanjaksolla, kukapa ei olisi kuullut Apassilinnakkeen, Keltaisen nauhan, Etsijöiden tai Mies joka ampui Liberty Valancen kaltaisista klassikoista. Sen sijaan vähemmälle huomiolle on jäänyt Fordin arvostetuimpien elokuvien joukkoon lukeutuva Aavikon laki (aka Erämaan laki, My Darling Clementine, 1946 USA), kertomus Wyatt Earpista, Doc Hollidaysta sekä OK Corralin kuuluisasta revolveritaistelusta. Elokuva perustuu löyhästi Stuart N. Laken kiisteltyyn Wyatt Earp -elämäkertaan Wyatt Earp, Frontier Marshal.

Elokuva alkaa sähköisesti. Earpin veljekset ovat ajamassa karjaa Kaliforniaan, kun he sattumalta saapuvat Tombstonen lähistölle. Veljeksistä kolme vanhinta, Wyatt, Virgil sekä Morgan, päättävät lähteä kaupunkiin hieman tuulettumaan ja jättävät veljeksistä nuorimman, Jamesin, vahtimaan karjaa. Palattuaan yöllä kaupungista heitä odottaa lohduton näky: karja on varastettu ja James murhattu. Wyatt päättää saada veljensä murhaajan kiinni ja pestautuu Tombstonen sheriffiksi. Kaupungissa Earpien seuraan lyöttäytyy pahamaineinen revolverisankari Doc Holliday. Kaikki eivät kuitenkaan uudesta lainvalvojasta pidä, varsinkaan alueen suurin karjatilallinen, vanha Clanton, jota Wyatt epäilee paitsi karjavarkaudesta myös Jamesin murhasta.

Aavikon laki ei ole tyypillinen western. Ford ei lähde missään vaiheessa kertomaan tarinaansa lännenelokuvista tutun, toiminnantäyteisen mallin mukaan, vaan tarina kulkee verkkaisesti eteenpäin. Toiminnan sijaan hän keskittyy enemmän Wyatt Earpiin ja Doc Hollidayhin sekä heidän keskinäisiin väleihinsä aina naisasioita myöten. Ford pyrkii ennemmin rakentamaan tapahtumien ja henkilöiden ympärille syntynyttä legendaa kuin todella kertomaan, mitä oikeasti tapahtui. Tunnelma onkin paikoittain jopa käsin kosketeltavan mystinen ja harras, jota Joe MacDonaldin upea mustavalkokuvaus entisestäänkin korostaa. Musiikista huolehtii tuttuun tapaan Dimitri Tiomkin.

Historiallisista epäkohdista viis, mutta legendan vaalimisessa on myös elokuvan heikkous. Keskittymällä Wyattiin ja Hollidayhin Ford jättää väkisinkin muut roolihahmot taka-alalle. Tästä kärsivät toiset Earpin veljekset, mutta varsinkin Clantonin klaani. Clantonien ja lainvalvojien välille ei loppua lukuun ottamatta pääse missään vaiheessa syntymään sellaista sähköisyyttä ja vihanpitoa, jota nimenomaan tällainen elokuva vaatisi. Eivätkä elokuvan romanssiviritelmätkään kovin paljon ota tuulta alleen.

Fordin tuolloinen luottonäyttelijä Henry Fonda tekee jälleen vahvan roolisuorituksen. Hänen tulkintansa suoraselkäisestä Wyatt Earpista on ikimuistoinen. Hieman yllättäen hänen kanssaan elokuvan parhaasta roolisuorituksesta kisaa Doc Hollidayta esittävä Victor Mature. Vaikka yleisesti Maturen roolisuoritusta onkin kritisoitu, niin minut se yllätti todella positiivisesti ollen suoraan sanoen loistava. Vanhan Clantonin roolissa Walter Brennan (Rio Bravo) tekee tavoilleen uskollisena laatutyötä, sääli vain että hän saa olla esillä niin vähän aikaa. Sen sijaan naistähdet jäävät jokseenkin vaisuiksi.

Kaksipuolisen dvd:n toisella puolella on sattumalta arkistojen kätköistä vuonna 1994 löytynyt Pre-release -versio, joka on kestoltaan vajaa kymmenen minuuttia pidempi kuin lopullinen elokuva. Kovin paljon uutta tämä ei lisäminuuteista huolimatta tarjoa, muutaman uuden kohtauksen, erilaisen soundtrackin sekä hieman erilaisen lopun.

Fox Studio Classics -sarjaan (R1) lukeutuva Aavikon laki täyttää piakkoin kuusikymmentä vuotta, mikä kyllä näkyy kuvassa. Siinä esiintyy selkeää rakeisuutta, mikä ei kyllä itseäni juurikaan haittaa. Enemmän häiritsevät printillä näkyvät roskat ja naarmut sekä paikoittain esiintyvä sateenkaari-ilmiö. Kuva on kuitenkin terävä, eivätkä edellä mainitut asiat tee siitä epämiellyttävää seurata. Elokuvan pidemmässä versiossa häiriöitä esiintyy runsaammin.

Ääniraitoja on neljä, niistä vain yksi stereona. Teatteriversiossa ääniraitoina ovat englanti stereona sekä ranska ja espanja monona. Dialogit toistuvat selvästi, eikä tässä versiossa ole äänen puolesta valittamista. Sen sijaan pidemmän version monoraidat (englanti, espanja) ovat hieman häiriöllisiä. Mukana on kohinaa, minkä huomaa selvästi varsinkin suuremmilla volyymeillä kuunneltaessa. Loppua kohden häiriöt nostavat päätään hieman enemmän.

Ekstroina löytyy elokuvan mittainen kommenttiraita, traileri, kuvagalleria sekä pre-release -versiota käsittelevä dokumentti, kestoltaan 42 minuuttia.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202