HENKILÖ
Ohjaaja: Wes Craven
PÄIVITETTY 22.08.2012 15:03
Kuva: Internet Movie Database
Wes Craven
AKTIIVISET VUODET: 1972-
MERKKITEOKSET: The Last House on the Left (1972), Painajainen Elm Streetillä (1984), Scream (1997)
GENRET: Kauhu
Internet Movie Database
Wikipedia

Wes Craven (syntynyt 2.8.1939) on amerikkalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka liki 40-vuotinen ura on taittunut pääasiassa kauhun parissa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Yön silmät (The Hills Have Eyes, 1977), Painajainen Elm Streetillä (A Nightmare on Elm Street, 1984) ja Scream (1997).

Cravenin töissä on usein nähty leimaavana niiden kompleksi suhde todellisuuteen. Elm Streetillä valvetila ja uni sekoittuvat: katsoja joutuu arvuuttelemaan, onko juuri nähty totta. Sarjan seitsemännessä osassa neljäs seinä särkyy ainakin osittain: ohjaaja ja näyttelijät näyttelevät itseään.

Screamissa puolestaan irvaillaan genren konventioille, ja runsaasta intertekstuaalisuudesta muodostuu verkko, jonka kannattimissa elokuva myöntää keinotekoisuutensa ja kääntää sen vitsiksi. Kyseessä onkin terävä genreparodia. “Life is like a movie. Only you can’t pick your genre.” Lopun verikekkereissä voisi odottaa hanekelaista käännettä: pikakelauksella perutaan juuri tapahtunut.

Elokuvan jatko-osissa, jotka Craven myös ohjasi, ajatusleikki viedään pidemmälle: kakkosessa murhataan näyttelijöitä elokuvasta, joka perustuu ykkösosan tapahtumiin. Ikoninen on kohtaus, jossa Jada Pinkett Smithin hahmo kuolee teatterin valkokankaan eteen. Katsojat eivät erota tätä taustalla pyörivästä elokuvasta ja teatterissa vallitsevasta karnevaalihengestä. Yleisössä istuva surmaaja toisintuu kankaalla kymmenmetriseksi.

Ne teokset, joihin Scream ahkerasti viittilöi, ovat suoraan tai välillisesti Cravenin itsensä synnyttämiä. Jo ohjaajan ensimmäinen työ, visvainen väkivaltamoraliteetti The Last House on the Left (1972) osoittautuu valtavaksi aarreaitaksi.

Henkisesti ja fyysisesti vaativan väkivallan vastapainona raikaa pirteä ääniraita, kokonaisvaikutelma on viallinen, mutta kutkuttava. Kidutuksen välissä seurataan kylän toheloja poliiseja. Kauhun ja komedian suhde on tasapainossa. Siinä sivussa kolkutellaan normaalin käytöksen raja-aitoja: onko loukatun perheen kostoretki sen oikeutetumpi?

Sitten on The Hills Have Eyes, jossa amerikkalainen ydinperhe juuttuu lomamatkallaan keskelle aavikkoa. Kiviröykkiöiden takaa kurkkii perheen mutatoitunut kannibaalivastine, joka iskee yön pimeydessä. Taas mietitään normaaliuden määreitä, kun vastakkain asetetaan keskiluokkainen karavaanariperhe ja ihmissyöjien oma idylli. Samalla syntyy eräs selviytymiskauhun kivijaloista.

Painajainen Elm Streetillä oli Cravenin ensimmäinen suurmenestys, joka ansaitsi kehuja yleisöltä ja kriitikoilta. Elokuvassa nähtiin myös eräs Johnny Depp debyyttiroolissaan. Toinen Elm Streetiin liitetty nimi on Sean S. Cunningham (Perjantai 13.), joka jopa ohjasi yhden takaa-ajokohtauksen.

Cravenin ja Cunninghamin jo Last House on the Leftissä (jälkimmäinen toimi tuottajana) alkanut yhteistyö kulminoitui jollain tapaa vuonna 2003, kun Freddy Krueger ja Jason Voorhees ottivat toisistaan mittaa valkokankaalla. Mutta se on jo kokonaan toinen tarina.

1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku ovat Cravenin uran välikautta, nimikkeistä nostamisen arvoinen on lähinnä voodoo-kauhu Käärme ja sateenkaari (The Serpent and the Rainbow, 1987). Vuonna 1997 ohjaajan ura näki kuitenkin uuden kukoistuksen, kun Scream-sarja sai alkunsa.

Jatko-osat eivät keränneet aivan ykkösosan veroisesti kehuja tai kassatuloja, mutta ansaitsivat kuitenkin budjettinsa moninkertaisesti takaisin. Neljäs osa on tekeillä, ensi-illaksi on merkitty 15. huhtikuuta 2011. Rooleissa nähdään vanhojen tuttujen lisäksi liuta uusia kykyjä, kuten Hayden Panettiere, Emma Roberts ja Adam Brody.

Viimeisin Craven-elokuva on Yhdysvalloissa vastikään ensi-iltansa saanut 3D-huvittelu My Soul to Take, joka lytättiin kriitikkojen toimesta täysin. Elokuva floppasi myös lippuluukuilla. (Anton Vanha-Majamaa)

Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa

Arviot ja artikkelit


DVD-arvio: The Last House on the Left (1972)
Craven on itse nostanut teoksen uransa parhaaksi. Ohjaajan luomisvimma onkin kiteytynyt siinä kenties puhtaimmin – itsesensuuri ei ole karsinut epäpuhtauksia pois, ja tuloksena on rosoinen, kokeileva ja rohkea teos, joka ei tunnu vanhentuneelta vielä tänä päivänäkään, vaikka teknisesti vaatimaton onkin. Ohjaaja onnistuu pienellä budjetilla syöksemään valkokankaalle oman, verisen ja virtsankatkuisen manifestinsa, joka on nyt vääjäämätön osa kauhun historiaa. (Anton Vanha-Majamaa)

DVD-arvio: Painajainen Elm Streetillä (1984)
Tiiviiseen muottiin puristettu teinikauhuelokuva, jonka puolitoista tuntia pitkään kestoon ei ole jätetty mitään ylimääräistä. Tapahtumien suhteen ei aikailla ja vaikka hahmojen pohjustaminen onkin kieltämättä hieman toisarvoista, mitään pahoja puutteita tarinassa ei esiinny. Tunnelma on tiivis ja sopivan pahaenteinen alusta loppuun ja Charles Bernsteinin onnistunut musiikki tukee tapahtumia vahvasti. (Kari Glödstaf)

Elokuva-arvio: Scream 4 (2001)
Maineikkaan kauhuohjaaja Wes Cravenin uusimmassa Screamissa tehdään sarjan edellisten osien tapaan metaelokuvaa ja nauretaan slasher-genren kliseille. Idea oli 90-luvulla ihan hauska, mutta nyt tekijöiltä olisi kaivannut tuoreempaa näkökulmaa (Tuija Pyhäranta)Lisää henkilökuvia


PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 12KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202