HENKILÖ
Ohjaaja: Steven Spielberg
PÄIVITETTY 22.08.2012 15:03
Kuva: Internet Movie Database
Steven Spielberg
AKTIIVISET VUODET: 1961-
MERKKITEOKSET: Tappajahai (1973), E.T. (1982), Schindlerin lista (1993)
GENRET: Draama, Jännitys, Klassikot, Komedia, Seikkailu, Toiminta
Internet Movie Database
Wikipedia

Steven Spielberg (syntynyt Yhdysvalloissa 18.12.1946) on eräs kaikkien aikojen menestyneimmistä elokuvaohjaajista, käsikirjoittajista ja tuottajista. Kuudelle vuosikymmenelle levittäytyvän uransa aikana Spielberg on ohjannut mm. kolme aikansa suurinta box office -hittiä. Hänen elokuvansa ovat tuottaneet yhteensä yli 8 miljardia dollaria.

Urallaan ohjaaja on tasapainotellut suurten Hollywood-seikkailujen ja vakavan draaman välillä. Spielberg on ollut urallaan poikkeuksellisen onnekas, sillä jo miehen ensimmäinen valkokangaselokuva vakiinnutti hänen asemansa: Tappajahain (1973) jälkeen hän on kyennyt valitsemaan projektinsa käytännössä vapaasti. Pettämätön bisnesvaisto ja vahvat kerronnalliset kyvyt ovat tehneet hänestä aikansa menestyneimmän ohjaajan.

Spielbergin ura lähti käyntiin 1960-luvun lopulla television parissa. Yksittäisten jaksojen jälkeen tuli neljän TV-elokuvan sopimus: kehuja sai jo ensimmäinen, Kauhun kilometrit (1971). Kriitikot kiittelivät myös sopimuksen päättänyttä elokuvaa Kovat ratsastajat (1974), jonka pääosassa nähtiin nuori Goldie Hawn.

Sitten tuli Tappajahai, aikansa menestynein elokuva ja kesäisen blockbuster-perinteen synnyttäjä. Elokuva perustui Peter Benchleyn vuotta aiemmin julkaistuun romaaniin. Kolme Oscaria neljästä ehdokkuudesta, ja Spielbergin ura lähti hurjaan nousukiitoon.
Sen jälkeen tahti on ollut tappava. Elokuvat Kolmannen asteen yhteys (1977), Kadonneen arkin metsästäjät (1981) jatko-osineen (Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984) ja Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989)), E.T. (1982), Häivähdys purppuraa (1985), Auringon valtakunta (1987), Hook – Kapteeni Koukku (1991), Jurassic Park (1993), Schindlerin lista (1993) ja Pelastakaa sotamies Ryan (1998) ovat vakiinnuttaneet Spielbergin aseman ja ansainneet kymmeniä palkintoja ja ehdokkuuksia.

2000-luvulla tahti on ollut niin ikään kova. Elokuvat A.I. – Tekoäly (2001), Minority Report (2002), Ota kiinni jos saat (2002), Terminaali (2004), Maailmojen sota (2005), München (2005) ja Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008) ovat kahmineet kehuja ja kassatuloja.

Nyt Spielbergillä on työn alla mm. Tintti-sarjakuvaan perustuva animaatioseikkailu, War Horse niminen sotaelokuva ja sci-fi-eepos Interstellar.
Spielbergin töissä vuorottelevat yliluonnollinen fantasia ja historialliset tositapahtumat. Suurimmat taloudelliset menestykset ovat tulleet yliluonnollisista otuksista (Tappajahai, E.T., Jurassic Park), kriitikot taas ovat (niiden ohella) kiitelleet ohjaajan historiallisia draamoja, joissa keskeisinä aihioina toimivat ainakin suuret sodat.
Aikajana ulottuu 1800-luvun alkupuolelta (Amistad) aina kauas tulevaisuuteen (Minority Report, A.I.).

Suurista aiheista huolimatta keskiössä on yleensä pieni inhimillinen tarina – jonka köykäisyydestä ohjaaja on saanut myös moitteita. A.I., joka perustuu Stanley Kubrickin alkuperäisideaan, kääntyi Spielbergin käsissä monen mielestä aivan turhan pehmoisaksi saduksi. Myös vakuuttavasti kuvattu Maailmojen sota vesitetään siirappisella lopetuksella. (Anton Vanha-Majamaa)

Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa

Arviot ja artikkelit


Arvio: Tappajahai (1973)
Käsikirjoitus kuljettaa tarinaa koko ajan eteenpäin pysähtymättä kertaakaan ennen loppuratkaisua. Vedenalainen kuvaus on kaikessa kauneudessaankin pelottavaa. Tapa kuvata hain liikkeitä sen näkökannasta on erinomaista. Leikkauksessa on loistavasti yhdistelty kuvausmateriaalia aitojen valkohaiden ja konehain välillä ilman, että katsoja missään vaiheessa huomaisi eroa. (Kari Glödstaf)

Arvio: Hook – Kapteeni Koukku (1991)
Hook on värikäs ja lavasterikas elokuva, joka varmana saa jokaisen lapsen ihmettelemään ja haluamaan tuohon fantasiamaailmaan. Spielbergiltä eräs kohtuullisista teoksista. Hook – Kapteeni Koukku on pyörinyt, ja tulee pyörimään, televisiokanavilla paljon. Vuonna 1991 valmistunut elokuva olikin aikoinaan eräitä lapsuuteni tärkeitä hetkiä. (Raimo Miettinen)

Arvio: Amistad (1997)
Steven Spielbergin ohjaama Amistad kertoo 1800-luvulla käydystä orjakaupasta. Elokuvan päähenkilöksi on haettu eräs orja (Djimon Hounsou), joka sitten joutuu orjalaivan mukana lähtemään “Uuteen maailmaan”, Amerikkaan. Orjat alkavat kapinoida ja kaappaavat laivan itselleen. He surmaavat miehistön ja kääntävät laivan takaisin kohti kotiaan, Afrikkaa. (Raimo Miettinen)

Arvio: A.I. – tekoäly (2001)
A.I. viljelee koko elokuvan ajan hyvin paljon eettisiä ja moraalisia kysymyksiä. Mikä velvollisuus ihmisellä on rakastavaa robottia kohtaan? Kuinka aitoa voi tietokoneohjelmoitu rakkaus olla? Kuinka pitkälle ihmisen korvaamisessa koneilla saa mennä? Kaikki kysymykset ovat ihan hyviä, ja ajatuksia herättäviä, mutta ei A.I. tunnu pyrkivän millään tavalla vastaamaan näihin kysymyksiin tai esittämään siihen edes minkäänlaista fiksua näkökulmaa. (Antti Honkala)

Arvio: Ota kiinni jos saat (2002)
Ota kiinni jos saat on puhdasta viihdehuttua: kevyttä rikosdekkaria, takaa-ajoja, rahaa ja nimekkäitä näyttelijöitä. Tietenkin tarinalle on myös tosipohja. Harmittamaan jäi ettei mehukkaalta tuntunutta huijariveijaritarinaa oltu kirjoitettu enemmän henkilödraaman ja jännityksen suuntaan. Vaikkei elokuva ole täysverinen komedia, sisältää se muutamia huvittavia hetkiä. (Raimo Miettinen)

Arvio: Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008)
usin Indiana Jones-elokuva on kieltämättä aikamoinen kunnianosoitus alkuperäiselle trilogialle. Rahaa ei ole säästelty ja elokuva etenee hurjalla vyörytyksellä ensimmäisiltä minuuteilta viimeiselle. Mukaan on tungettu kaikkea, mitä ikinä Indiana Jones-elokuvaan kuvitella saattaa, ja vähän enemmänkin. Harrison Ford on jo 65-vuotias, mutta elokuvan tahtia se ei hidasta lainkaan. (Antti Honkala)

Arvio: Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (2011)
Matinea-ajan puhdasviivaisista seikkailuista alkujaan inspiroitunut Hergé ja tyylin Indiana Joneseillaan herättänyt story-ride-ekspertti Spielberg kohtaavat vihdoin. Julkaisussa euroennakon saava seikkailu on visuaalisesti herkullinen, muttei aiheistoltaan lukeudu sarjakuvamaestron kiinnostavimpiin. (Aleksi Salonen)Lisää henkilökuvia


PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 12KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202