HENKILÖ
Ohjaaja: Rainer Werner Fassbinder
PÄIVITETTY 22.03.2012 11:11
Kuva: Roger Fritz
AKTIIVISET VUODET: 1965–1982
MERKKITEOKSET: Pelko jäytää sielua (1974), Fontane - Effi Briest (1974), Berlin Alexanderplatz (1980)
GENRET: Art house, Draama, Rikos, Romantiikka, Satiiri
Internet Movie Database
Wikipedia

Rainer Werner Fassbinder (31.5.1945—10.6.1982) oli saksalaisen elokuvan uuden aallon suuria nimiä ja värikäs, huomiota ja ristiriitoja herättänyt persoona. Hän kuoli 37-vuotiaana huumeiden yliannostukseen, mutta jätti taaksensa laajan ryppään teoksia elokuvasta (40 kokopitkää) teatteriin (24). Hän oli eräs tuotteliaimmista koskaan eläneistä taiteilijoista. (Jaakko Kuitunen)

Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa

Arviot ja artikkelit


Klassikko- ja DVD-arvio: Der Stadtstreicher (1966)
Yksitoistaminuuttinen pseudopastissi ja pseudomykkäelokuva kietoutuu Charles Chaplinin luoman Kulkuri-hahmon ympärille satiirisella otteella ja heijastaa Fassbinderin tulevia metkuja. Ohjaajansa toinen teos. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Das kleine Chaos (1966)
Lyhytelokuvassa “pientä kaaosta” aiheuttavat kolme nuorta aikuista. Ensiksi he yrittävät tienata rahaa ilman väkivaltaa, sitten he käyvät tankkaamassa itseään elokuvajulisteilla vuoratussa kämpässä. Ryöstörahoilla juostaan leffaan. (Jaakko Kuitunen)

Klassikkoarvio: Herra R. kujanjuoksu (1970)
Varhaiskauden teosta Herra R. kujanjuoksu (1970) voi lähestyä useasta kulmasta. Yksi näistä on poliittinen. Siinä rinnastetaan kansakuntana kiihkeästi tavoiteltu porvarillisuus löysään talutushihnaan, johon voimaton, tahdoton mies lopulta itsensä ja lähipiirinsä hirttää. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Kauppias kaiken aikaa (1971)
Ohjaajansa ensimmäinen avioliittoelokuva lähtee tuhoamaan porvarillista instituutiota ajan hengen radikaaleista poiketen siten, ettei hän kuvaa avioliittoa naisen järjestelmällisenä sortamisena. Naiset ovat pyöveleitä. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Petra von Kantin katkerat kyyneleet (1972)
Omakohtaisessa elokuvassa rakkaus tuntuu eristävän ja tuhoavan kuin Gaspar Noella aika. Kyyniseksi kuvattu muotisuunnittelija Petra rakastuukin nuoreen naismalliin, ja pian vuotavat katkerat kyyneleet. Elokuva sai alkunsa näytelmänä. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Effi Briest (1974)
Näyttävä Effi Briest on melko kirjaimellinen, paikoin “vieraannuttava” sovitus saksalaisesta klassikkoromaanista. 17-vuotiaasta luonnonlapsesta tulee vanhempiensa naimakauppojen myötä maaherran vaimo. Oirelu alkakoon. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Pelko jäytää sielua (1974)
Kansainvälinen läpimurto edustaa hahmotukseltaan sosiaalista realismia, yhteiskuntasatiiriakin; epätavallisen romanssin ohella se on proletariaattielokuva alusta loppuun, jonka yhteiskunnalliset ruuvit ovat ruostumattomia. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Kiinalainen ruletti (1977)
Arjen psykoanalyyttisena päänavauksena Kiinalainen ruletti on hirvittävä kauhuelokuva, täynnä tappavia katseita ja ihmissuhteiden välineellistymisiä. Rampa tytär junailee vanhempansa rakastajineen ansaan. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Maria Braunin avioliitto (1979)
Myöhäiskauden avioliittoelokuva alkaa ja päättyy räjähdykseen. Trilogian Länsi-Saksasta aloittava elokuva on tarina patologiseksi muuttuvasta ihmissuhteesta ja Saksan sodanjälkeisen solmukohdan aukeamisen hinnasta. (Jaakko Kuitunen)Lisää henkilökuvia


PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 12KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202