Zorron merkki

The Mark of Zorro (1920)

  • 4

Douglas Fairbanksin ensimmäinen suuren luokan seikkailuelokuva kertoo Zorrosta, salaperäisestä miekkamiehestä, joka aikoo vapauttaa köyhän kansan Kalifornian ahneen kuvernöörin vallan alta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Zorron merkki
Zorron merkki 

Zorron merkki

Ohjaus Fred Niblo
Näyttelijät Douglas Fairbanks, Noah Beery, Marquerite De La Motte
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1920 Douglas Fairbanks Pictures Corp.

Kun Douglas Fairbanks päätti filmata Johnston McCulleyn klassisen, ensimmäisen miekkamies Zorrosta kertovan seikkailukertomuksen The Curse of Capistrano (1919), ei hän olisi voinut tehdä uransa kannalta parempaa päätöstä. Teatterinäyttämöltä D. W. Griffithin leipiin siirtyneestä ja sittemmin komedioilla nimeä luoneesta Fairbanksista tuli Zorron menestyksen myötä yksi elokuvahistorian suurimmista tähdistä, suuri seikkailija, jolle mikään ei ollut mahdotonta.

Kalifornian ahne kuvernööri pitää joukkoineen alueen asukkaita pelon vallassa. Mielivaltainen tyranni riistää kansaa mielensä mukaan, eikä kukaan uskalla nousta häntä vastaan. Eräänä päivänä alueelle saapuu salaperäinen, Zorroksi esittäytyvä miekkamies, joka asettuu asukkaiden puolelle tarkoituksenaan vapauttaa nämä kurjuudesta. Tämä ei luonnollisestikaan sovi kuvernöörin suunnitelmiin, joka komentaa miehensä tekemään Zorrosta selvää.

Zorron merkki on taattua Fairbanks-laatua. Se esittelee kaikki ne elementit, joista hänen elokuvansa tunnetaan ja jotka nostivat hänet supertähteyteen: huikeaa akrobatiaa, vauhdikasta menoa, reilusti huumoria ja tietenkin ripaus romantiikkaa. Eugene Millerin ja Fairbanksin yhdessä luoma käsikirjoitus ei salli tarinan jäädä hetkeksikään polkemaan paikoilleen ja seikkailuelokuvien varhainen ohjaajamaestro Fred Niblo antaa tähdelle täysin vapaat kädet ideoidensa toteuttamiseen pitäen kokonaisuuden kuitenkin hallitusti koossa.

Fairbanksin elokuva on oiva esimerkki elokuvantekijöiden taidosta rakentaa vauhdikasta ja viihdyttävää elokuvaa nykypäivän katsojan silmin alkeellisilla välineillä. Koko työryhmän taiturimainen yhteistyö luo lennokasta ja ilmavaa elokuvaa, joka on kaikin puolin säilyttänyt elinvoimaisuutensa ja viihdyttävyytensä tähän päivään saakka. Erityisesti mainitsemisen arvoisia ovat elokuvat hienot miekkailukohtaukset, joissa Fairbanks saa esitellä erinomaisia akrobaatin kykyjään täysin oman mielensä mukaan.

Zorron jälkeen Fairbanks jätti komediat taakseen ja keskittyi tuomaan valkokankaalle suuria seikkailuja toinen toisensa perään: Robin Hood, Rautanaamio, Kolme muskettisoturia, Musta merirosvo sekä Bag-dadin varas kuuluvat kaikki seikkailuelokuvien parhaimmistoon. Zorron maailmaan Fairbanks palasi viisi vuotta myöhemmin elokuvalla Don Q (1926). Lopputulos ei kuitenkaan ole tämän veroinen.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202