Zorron merkki

The Mark of Zorro (1920)

  • 4

Douglas Fairbanksin ensimmäinen suuren luokan seikkailuelokuva kertoo Zorrosta, salaperäisestä miekkamiehestä, joka aikoo vapauttaa köyhän kansan Kalifornian ahneen kuvernöörin vallan alta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Zorron merkki
Zorron merkki 

Zorron merkki

Ohjaus Fred Niblo
Näyttelijät Douglas Fairbanks, Noah Beery, Marquerite De La Motte
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1920 Douglas Fairbanks Pictures Corp.

Kun Douglas Fairbanks päätti filmata Johnston McCulleyn klassisen, ensimmäisen miekkamies Zorrosta kertovan seikkailukertomuksen The Curse of Capistrano (1919), ei hän olisi voinut tehdä uransa kannalta parempaa päätöstä. Teatterinäyttämöltä D. W. Griffithin leipiin siirtyneestä ja sittemmin komedioilla nimeä luoneesta Fairbanksista tuli Zorron menestyksen myötä yksi elokuvahistorian suurimmista tähdistä, suuri seikkailija, jolle mikään ei ollut mahdotonta.

Kalifornian ahne kuvernööri pitää joukkoineen alueen asukkaita pelon vallassa. Mielivaltainen tyranni riistää kansaa mielensä mukaan, eikä kukaan uskalla nousta häntä vastaan. Eräänä päivänä alueelle saapuu salaperäinen, Zorroksi esittäytyvä miekkamies, joka asettuu asukkaiden puolelle tarkoituksenaan vapauttaa nämä kurjuudesta. Tämä ei luonnollisestikaan sovi kuvernöörin suunnitelmiin, joka komentaa miehensä tekemään Zorrosta selvää.

Zorron merkki on taattua Fairbanks-laatua. Se esittelee kaikki ne elementit, joista hänen elokuvansa tunnetaan ja jotka nostivat hänet supertähteyteen: huikeaa akrobatiaa, vauhdikasta menoa, reilusti huumoria ja tietenkin ripaus romantiikkaa. Eugene Millerin ja Fairbanksin yhdessä luoma käsikirjoitus ei salli tarinan jäädä hetkeksikään polkemaan paikoilleen ja seikkailuelokuvien varhainen ohjaajamaestro Fred Niblo antaa tähdelle täysin vapaat kädet ideoidensa toteuttamiseen pitäen kokonaisuuden kuitenkin hallitusti koossa.

Fairbanksin elokuva on oiva esimerkki elokuvantekijöiden taidosta rakentaa vauhdikasta ja viihdyttävää elokuvaa nykypäivän katsojan silmin alkeellisilla välineillä. Koko työryhmän taiturimainen yhteistyö luo lennokasta ja ilmavaa elokuvaa, joka on kaikin puolin säilyttänyt elinvoimaisuutensa ja viihdyttävyytensä tähän päivään saakka. Erityisesti mainitsemisen arvoisia ovat elokuvat hienot miekkailukohtaukset, joissa Fairbanks saa esitellä erinomaisia akrobaatin kykyjään täysin oman mielensä mukaan.

Zorron jälkeen Fairbanks jätti komediat taakseen ja keskittyi tuomaan valkokankaalle suuria seikkailuja toinen toisensa perään: Robin Hood, Rautanaamio, Kolme muskettisoturia, Musta merirosvo sekä Bag-dadin varas kuuluvat kaikki seikkailuelokuvien parhaimmistoon. Zorron maailmaan Fairbanks palasi viisi vuotta myöhemmin elokuvalla Don Q (1926). Lopputulos ei kuitenkaan ole tämän veroinen.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202