Zoolander

Zoolander (2001)

  • 2

Zoolanderissa muotimaailman värikkyyttä tarkastellaan Derek Zoolander -nimisen miesmallin (Ben Stiller) kautta.

julkaistu 2002-01-12 / päivitetty 04.10. klo 16:04

KUVA 3

Will Ferrell
Will Ferrell 

KUVA 2

Owen Wilson ja Ben Stiller
Owen Wilson ja Ben Stiller 

KUVA 1

Ben Stiller
Ben Stiller 

Zoolander

Ohjaus Ben Stiller
Näyttelijät Ben Stiller, Owen Wilson, Christine Taylor, Will Ferrell, Milla Jovovich
Maa Yhdysvallat / Australia / Saksa
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 NPV Entertainment, Paramount Pictures, Red Hour Productions, Scott Rudin Productions, Tenth Planet Productions, VH1 Television ja Village Roadshow Productions.

Ben Stiller on paremmin tunnettu näyttelijänä kuin ohjaajana. Siltikin hänen itsensä ohjaamat elokuvat ovat olleet tasaisen hyviä, kun taas näyttelijänä hänen uralleen on mahtunut hieman huonompiakin elokuvia. Hänen esikoisohjauksensa Reality Bites (1994) oli vahva nuorisokuvaus, kun taas Cable Guy (1996) oli kritiikistä huolimatta harvinaisen onnistunut musta komedia. Zoolander on Stillerin kolmas elokuvaohjaus, ja selvästi myös heikoin. Mutta onhan kaksi kolmestakin jo aika kova suoritus?

Muotimaailmalle irvisteleminen on ollut jo kuvioissa hyvän aikaa, ja siksi se ei enää helposti nauratakaan. Se on yksi lempiaiheista satiirille. Zoolanderissa muotimaailman värikkyyttä tarkastellaan Derek Zoolander -nimisen miesmallin (Ben Stiller) kautta. Hän on menestyvä malli ja uraputkelle ei näy loppua. Alamäki alkaa kuitenkin yllättävän nopeasti sillä, kun Derek huomaa hävinneensä Vuoden miesmalli -kilpailun nuorelle hippi-malli-vastustajalleen Hanselille (Owen Wilson), hänen ulkonäölleen ja “sininen teräs” -katseelleen ei löydykään enää ostajia. Komistus masentuu täysin ja lähtee etsimään juuriaan. Monistakin paikoista.

Toisaalla muotiguru Mugatu (Will Ferrell) on joutumassa vaikeuksiin, sillä suuri osa hänen vaatteistaan valmistetaan Malesiassa ja Malesiassa puolestaan ollaan lopettamassa lapsityövoiman käyttö. Tämähän ei sovi Mugatulle, jonka kustannukset nousisivat huomattavasti, joten hän ryhtyy tuumasta toimeen. Hän palkkaa masentuneen Zoolanderin uuden mallistonsa päämalliksi ja lupaa hänelle “uuden tulemisen”. Mutta Zoolander ei tiedäkään, että hänen pussissaan ei olekaan puhtaita jauhoja vaan koira haudattuna. Mugatu aikoo aivopestä Zoolanderin ja suunnittelee ohjelmoivansa hänet surmaamaan Malesian pääministerin, joka tulee vierailulle New Yorkiin. Mutta Zoolander ei antaudu taistelutta. Hätä keinot keksii, ja vaikka Zoolander ei keksisikään, niin luvassa pitäisi silti olla hauskoja hetkiä. Ainakin toisten mielestä.

Kuten sanottu, muotimaailman turhamaisuus elokuvissa on yksi sellainen appelsiini, josta on kaikki mahdollinen mehu puristettu ulos jo kauan aikaa sitten. Tämäkään ei ole välttämättä haitaksi, jos huumoria on saatu revittyä tarpeeksi, mutta Zoolanderissa hauskuus jää muutamaan nauruun ja hieman useampaan hymähdykseen, vaikka vitsiä väännetäänkin lähes taukoamatta. Suurimman osan punch lineistä haistaa jo kaukaa.

Yhtenä positiivisena asiana voitaisiin kuitenkin pitää sitä, että alapäähuumoria ei suuremmin viljellä tässä elokuvassa. Alapäähuumori on yleensä halpamainen – joskin toisinaan toimiva – ja valitettavan yleinen tapa shokeerata tai hauskuttaa yleisöä, joten on virkistävää, että joku jaksaa vielä yrittää jotain muutakin.

Lähes kaikki elokuvan hauskimmista jutuista on tietenkin kirjoitettu Stillerille, onhan hän itse ollut kirjoittamassa elokuvaa. Owen Wilson onnistuu karistamaan ärsyttävät maneerinsa kiitettävällä tavalla ja muutenkin pärjää hyvin Stillerille gag reelissä.

Kuuluisia nimiä ja naamoja vilahtaa siellä täällä enemmän kuin jaksaa laskea, tunnetuimpia näistä ehkä Lenny Kravitz, David Bowie, Christian Slater, Milla Jovovich, David Duchovny, Jon Voight, Natalie Portman, Cuba Gooding Jr jne. jne. jne…

Jos Stillerin aikaisemmat elokuvat ovat naurattaneet niin voin kuvitella, että monet löytävät myös Zoolanderista paljon hyvää, onhan mies onnistunut olemaan hyvinkin hauska mm. elokuvassa Perhe kuin painajainen ja Sekaisin Marista. Zoolanderissa oli muutamia hyviäkin hetkiä, mutta enää tämä aihe ei jaksanut oikein riemastuttaa. Eihän kerran hyvä ruokakaan maistu enää kovin herkulta, kun sen on lämmittänyt kymmenen kertaa mikrossa. Ontuva vertaus, mutta vertaus kuitenkin.

Teksti: © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202