Zero Dark Thirty

Zero Dark Thirty (2012)

| Blu-ray
  • 2

Huippuvetävä tiedusteluproseduraali bin Ladenin salamurhasta haluaa olla sekä fiktiota että historiankirjoitusta.

julkaistu 2013-06-25 / päivitetty 25.06. klo 17:05

KUVA 4

Jessica Chastain
Jessica Chastain 

KUVA 3

Viimeisen kohtauksen pimeänäköestetiikkaa
Viimeisen kohtauksen pimeänäköestetiikkaa 

KUVA 2

Jessica Chastain
Jessica Chastain 

KUVA 1

Jessica Chastain
Jessica Chastain 

Zero Dark Thirty

Ohjaus Kathryn Bigelow
Näyttelijät Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Jennifer Ehle, Mark Strong, Kyle Chandler, Edgar Ramirez
Maa Yhdysvallat
Pituus 157 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Musta kangas. Ääniraidalla toistuvat syyskuun 11. terrori-iskuissa kuolleiden viimeiset, itkuisat puhelut. “Tarina pohjautuu ensi käden tietoihin bin Ladenin etsinnöistä”. Tunnelma on luotu: tästä se alkoi ja myös: näin se tapahtui.

Yhdysvalta-keskeinen näkökulma maailmanpolitiikkaan on Hollywoodin perustila. Oletuksenmukaisesti Mark Boalin (myös mm. ohjaaja Bigelow’n edellinen sotaelokuva Hurt Locker) käsikirjoittama Zero Dark Thirty on sankaritarina, yhden naisen taistelu todennäköisyyksiä ja heikkouskoisia vastaan, Osama bin Ladenin saattamiseksi vastuuseen teoistaan. Elokuvan maailmassa se oletetaan ongelmattomasti terroristijohtajan tappamiseksi.

Tässä ei vielä ole kohun aineksia. Se syntyy vasta elokuvan välinpitämättömästä asenteesta kidutusta koskeviin yksityiskohtiin. Alun puhelinnauhoja pian seuraavat kohtaukset eivät sinällään pehmittele CIA:n 2000-luvun alkupuolella harjoittaman vesikidutuksen, unenriiston ja nöyryytyskeinojen luonnetta. Vika on lähinnä siinä, kuinka haluttomia Boal ja ohjaaja Kathryn Bigelow ovat valottamaan kidutusohjelman haitallisuutta tai päätöksiä sen takana.

Hurt Lockerissa sotatila kuitattiin miesluonnon addiktiolla aggressioon. Nytkin lähestymistavaksi on valittu suuret historialliset valinnat naturalisoiva yksilökeskeinen näkökulma. Vaikka oikeita ihmisiä yhdistelevän päähenkilön, CIA-agentti Mayan (Jessica Chastain) päättäväisyys vaikuttaa lähiympäristöön, ei terrori-iskuilla, niitä ympäröineillä kahdella sodalla, kidutusohjelman käynnistämisellä ja lopettamisella kuin bin Ladenin jäjityksen vaiheiden eri intensiteeteilläkään näytä olevan mitään täsmällisiä syntymekanismeja.

Zero Dark Thirtyn maailmassa ei ole kysymystä etteikö “terrorismin vastainen sota” todella olisi ollut sota – yleensä siviiliterroria ei pidetä legitiiminä sodankäyntinä – tai ettei “Yhdysvaltain kansallinen turvallisuus olisi ollut vakavavasti uhattuna” (Bigelow).

Kotimaan patrioottisiin – joku sanoisi fasistisiiin piirteisiin – samaistuminen on vahvimmillaan viimeisissä otoksessa, kun bin Laden on tapettu. Päähenkilö Maya istuu yksin suuren rahtikoneen ruumassa ja itkee. Hän, toisin sanoen Yhdysvallat, joutui uhraamaan liikaa bin Ladenin kiinni saamiseksi. Eivät syyttöminä kidutetut. Eivät siviiliuhrit Afganistanissa ja Irakissa, jotka ylittävät monikymmenkertaisesti terrori-iskuissa kuolleiden määrän. Yhdysvallat joutui uhraamaan liikaa.

Elokuvateknisesti dokumentaarista reaktiota ja käsivaraa harkiten ja monipuolisesti käyttävä, Alexander Desplat’n intensiivisellä musiikkiraidalla jännitetty ja kaikkiaan erinomaisesti rytmitetty Zero Dark Thirty on loistava. Trillerin huipentava, pimeänäkölaitteiden estetiikkaa hyödyntävä salamurhakeikka Abbotabadissa on suvereenia jännityskerrontaa.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.85:1 -laajakuva ja DTS-HD MA 5.1 -ääniraita.

Ekstroina neljä lyhyttä ja tekstittämätöntä koostetta (yht. 23 min) sekä viisiminuuttinen haastattelu Jessica Chastainin kanssa.

Teksti 2013: Aleksi Salonen

Lue myös artikkeli:
Puhuuku Zero Dark Thirty Dick Cheneyn äänellä?

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202