You Will Meet a Tall Dark Stranger

You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)

| Blu-ray
  • 4

Woody Allenin uusin draamakomedia tutkii elämän kauniita harhakuvia.

julkaistu 2011-04-08 / päivitetty 29.04. klo 12:12

KUVA 4

Anthony Hopkins ja Lucy Punch
Anthony Hopkins ja Lucy Punch 

KUVA 3

Pauline Collins ja Gemma Jones
Pauline Collins ja Gemma Jones 

KUVA 2

Freida Pinto
Freida Pinto 

KUVA 1

Josh Brolin ja Naomi Watts
Josh Brolin ja Naomi Watts 

You Will Meet a Tall Dark Stranger

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Antonio Banderas, Ewen Bremner, Josh Brolin, Anna Friel, Anthony Hopkins, Gemma Jones, Christian McKay, Freida Pinto, Lucy Punch, Naomi Watts
Maa Yhdysvallat / Espanja
Pituus 99 min
Ikäraja 3 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Woody Allenin (Match Point, 2005, Whatever Works, 2009) yhden elokuvan vuositahti on tuonut teattereihin viime vuosina elokuvia, joita arvotetaan ohjaaja-käsikirjoittaja-konkarin eräänlaisena toisena kultakautena. Mainio jatkumo tähän ketjuun on myös Lontooseen sijoittuva draamakomedia You Will Meet a Tall Dark Stranger, jossa Allen jatkaa elämän kauneuden ja ironisuuden tutkimista. Tragikomedian keskiössä ovat ihmiset.

Aviopari Roy (Josh Brolin, Wall Street: Money Never Sleeps, 2010 ) ja Sally (Naomi Watts, Funny Games, 2007) kitkuttavat arjessa eteenpäin elätellen kumpainenkin omia unelmiaan. Sally toivoo lasta ja huomaa vuosien saatossa ihastuneensa pomoonsa (Antonio Banderas). Samalla turhautunut kirjailija Roy iskee silmänsä hehkeään naapuriinsa Diaan (Freida Pinto, Slummien miljonääri, 2009). Sallyn vanhemmat ovat eronneet, ja Sallyn äidin Helenan (Gemma Jones) turvautuessa ennustajan (Pauline Collins) tarjoamiin romanttisiin valheisiin isä Alfie (Anthony Hopkins, The Wolfman, 2010) yrittää epätoivosesti nuortua hankkimalla käsipuoleensa simpsakan tyttöystävän (Lucy Punch).

Niin kulunut kuin fraasi onkin, yksi elokuvan keskeisistä teemoista on sinne aidan toiselle puolelle haikailu. Selkeimmin tämä näkyy Royn ja Dian asetelmassa, jossa kauniin punapukuisen naisen elämä kehystetään vastuttamattomaksi harhakuvaksi, jolla on vain vähän tekemistä arkitodellisuuden kanssa. Yhtenä taka-ajatuksena on myös ihmisen taipumus ruokkia elämän kolhuilta suojaavia illuusioita.

Elokuvan tyyli tuntuu syntyvän vaivattomasti hyvin rasvatussa tuotantokoneistossa, joka koostuu useista Allenin kanssa lukuisaan otteeseen työskennelleistä ammattilaisista. Peruselementtejä ryyditetään sopivassa suhteessa nimekkäillä näyttelijöillä, jotka ovat selkeästi virittäytyneet Allen-taajuudelle. Osaavien näyttelijöiden yhteiskohtauksista välittyvä flow saattaa miljöön kutakuinkin yhdentekeväksi kuin hyvä teatteri, jossa lavasteet ovat vain merkkejä kehystämässä toimintaa.

Huolimatta Allenin tavaramerkeiksi muodostuneista kaavoista ja tyylillisistä keinoista You Will Meet a Tall Dark Stranger onnistuu olemaan hurmaavalla tavalla hauska, maanläheinen ja yllättävä. Toisen suuri draama on toisen vapaalippu komedialliseen nautintoon. Hahmojen edesottamuksia säestävä akustinen kitara taas lämmittää kuin kuuma kaakao syysiltana.

Kaiken kaikkiaan Allenin tuttu kertojanääni suhtautuu tällä kertaa suhteellisen lempeästi hahmoihin ja jättää monin paikoin esittämättä sarkastiset sutkautukset, joihin sillä olisi ollut loistava tilaisuus. Veteraaniohjaajan uraa tarkemmin seuranneet saattavat nähdä elokuvassa jonkinlaista pehmenemistä. Toisaalta Allenin töitä aiemmin vieroksuneet saattavatkin yllättäen pitää uusimmasta.

Elokuva jättää juonen kutkuttavalla tavalla kesken. Tämä kiteyttää oivallisesti elokuvan perusajatuksen siitä, että elämä ei koskaan tule valmiiksi. Siksi katsojallekaan ei jää raivostuttavaa tunnetta siitä, että jäisi jostain paitsi. Vaikkei kaikilla hahmoilla lopuksi menisikään kovin hyvin, voi elokuvan lukea positiivisesti. Vaikka ihmiset ovat toisilleen ilkeitä ja riitelevät, ja arki on hikisiä sukkia ja maksamakkaran värisiä mummoalkkareita, voimme silti olla aina välillä onnellisia. Kuinka ironista ja kaunista elämä onkaan.

Blu-ray: Scanboxin julkaisussa on kelpoa dvd-laatua vastaava anamorfinen 1.85:1 kuvasuhteen 1080p HD kuva sekä laadukkaasti toistuva Dolby Digital 2.0 ääniraita. Lisämateriaalia on kitsaasti, sillä mukana on vain elokuvan traileri.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202