Yön painajainen

Play Misty for Me (1971)

  • 4

Ja niin Clint Eastwoodista tuli ohjaaja…

julkaistu 2005-01-04 / päivitetty 21.09. klo 16:04

KUVA 3

Clint Eastwood ja Jessica Walter
Clint Eastwood ja Jessica Walter 

KUVA 2

Clint Eastwood ja Jessica Walter
Clint Eastwood ja Jessica Walter 

KUVA 1

Jessica Walter
Jessica Walter 

Yön painajainen

Ohjaus Clint Eastwood
Näyttelijät Clint Eastwood, Jessica Walter, Donna Mills
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1971 The Malpaso Company ja Universal Pictures.

60-luvun kuluessa Clint Eastwood oli noussut suositusta tv-sarjasta Rawhide menestyksekkääksi elokuvatähdeksi. Sellaiset menestykset kuin Hyvät, pahat ja rumat (1966), Hirttäkää heidät (1968) ja Kotkat kuuntelevat (1968) tekivät Eastwoodista yhden Universalin arvokkaimmista kiinnityksistä.

Eastwood ei kuitenkaan ollut koskaan ajatellut tyytyvänsä pelkästään näyttelemiseen (hän oli tuolloin jo perustanut oman tuotantoyhtiönsä Malpason) ja näki nyt ajan oikeaksi tehdä uusi alueenvalloitus: ohjaus.

Eastwood oli saanut käsiinsä käsikirjoituksen nimeltä “Play Misty for Me“ ja pyysi studiolta lupaa saada ohjata se. Studio ei ollut ajatuksesta lainkaan ihastunut ja kehotti Eastwoodia unohtamaan koko asian. Vasta, kun Eastwood lupasi ohjata elokuvan ilmaiseksi, studio hyväksyi projektin.

Ja niin Clint Eastwoodista tuli ohjaaja. Harvat uskoivat hänen kykyihinsä, sillä vielä tuohon aikaan kriitikot eivät edes olleet täysin vakuuttuneita miehen näyttelijäntaidoista. Yön painajainen osoittautui kuitenkin hyväksi elokuvaksi. Ottaen erityisesti huomioon, että se oli Eastwoodin debyytti ohjaajana ja hän myös itse näytteli pääosan. Yön painajainen on varsin hyvä pieni trilleri, joka on kestänyt hyvin ajan hampaan, ja se on selkeästi toiminut innoittajana elokuvalle Vaarallinen suhde (Fatal Attraction), joka oli yksi vuoden 1987 suurimpia hittejä.

Yön painajaisessa Clint Eastwood esittää David “Dave” Garneria, Carmelin paikallisradion tiskijukkaa, joka yön pimeinä tunteina soittaa hämyisää musiikkia, ja innostuupa toisinaan jopa lausumaan runoja. Usein hänen ohjelmaansa soittaa nainen, joka pyytää häntä soittamaan lempikappaleensa “Mistyn”. Eräänä päivänä Dave ja tuo salaperäinen nainen, Evelyn (Jessica Walter), tapaavat toisensa sattumalta ja tästä seuraa hyvin lyhytikäinen fyysinen tuttavuus. Koska Dave on sitoutunut toiseen naiseen (Donna Mills), hän pyrkii pian karistamaan Evelynin kintereiltään. Asia ei kuitenkaan mene niin sujuvasti kuin Dave toivoisi: Evelyn ei tahdo päästää Davesta irti ja muuttuu aina vaan mustasukkaisemmaksi ja epätasapainoisemmaksi.

Vaarallinen suhde tuntui perustuvan pitkälti shokkiefekteihin ja se nojasi ilmeisen pitkälle erotiikkaan ja nimekkäisiin näyttelijöihin (Michael Douglas ja Glenn Close). Yön painajainen puolestaan kunnioittaa katsojaa enemmän eikä yritä aina valita helpointa reittiä. Esimerkiksi Daven ja Evelynin välistä seksiä Eastwood ei näytä lainkaan, vaikka siihen johtavia kohtauksia on useampia. Väkivaltaakaan ei oikeastaan ole. Elokuva on rakennettu jännitteen, väkivallan mahdollisuuden varaan.

Visuaalisella puolella Yön painajainen on varsin yhdenmukainen läpi elokuvan: mutkaton, mutta tehokas. Jännityksen tiivistyessä lisätään huomattavasti nopeiden leikkausten määrää, jotka tuovat oman intensiteetin kohtauksiin. Ainoa moittimisen arvoinen asia kuvallisessa kerronnassa on käsikameran käyttö, joka tuntuu välillä häiritsevän hataralta. Käsivarassa kuvatun materiaalin tarve elokuvassa on hieman kyseenalainen, mutta onneksi suurin osa elokuvasta kuvataan perinteiseen tyyliin tuelta.

Yön painajainen on paljolti myös Eastwoodin ja Walterin suoritusten varassa. Muita henkilöitä ei juurikaan näy, myös Daven tyttöystävä Toby jää taustahahmoksi. Vahva tarina tarvitsee tuekseen hyvät roolisuoritukset, muuten tulos jää helposti ulkokohtaiseksi. Eastwood pärjää ensimmäisessä hieman pehmeämmässä roolissaan hyvin, mutta erityisesti Jessica Walter tekee vimmaisen roolityön Daven psykoottisena fanina. Glenn Closen ampuessa samantyylisen roolinsa Vaarallisessa suhteessa täydellisesti yli, Walter osaa tuoda omaan rooliinsa sen vaadittavan syvyyden, vaikka elokuvan loppupuolella myös hänen hahmonsa raivo alkaa käydä kaiken alleen peittäväksi. Joka tapauksessa roolitus on tehty onnistuneesti.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita Don Siegelin (Eastwoodin oppi-isä ja monivuotinen yhteistyökumppani) pikku rooli Daven kantakapakan humoristisena baarimikkona.

teksti: © 2005 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202