Yö museossa

Night at the Museum (2006)

  • 3

Yö museossa on aika perinteinen seikkailukomedia, joka ei tarjoa suuria yllätyksiä suuntaan tai toiseen.

julkaistu 2007-01-04 / päivitetty 21.09. klo 14:02

KUVA 4

Mickey Rooney, Dick Van Dyke ja Bill Cobbs
Mickey Rooney, Dick Van Dyke ja Bill Cobbs 

KUVA 3

Ben Stiller
Ben Stiller 

KUVA 2

Owen Wilson ja Ben Stiller
Owen Wilson ja Ben Stiller 

KUVA 1

Ben Stiller ja Robin Williams
Ben Stiller ja Robin Williams 

Yö museossa

Ohjaus Shawn Levy
Näyttelijät Ben Stiller, Robin Williams, Owen Wilson, Steve Coogan, Paul Rudd, Ricky Gervais, Carla Gugino, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Bill Cobbs
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Twentieth Century-Fox Film Corporation, 1492 Pictures ja 21 Laps Entertainment.

Komedioihin erikoistuneen ohjaajan Shawn Levyn (Vaaleanpunainen pantteri, Just Married) elokuva Yö museossa on koko perheelle suunnattu hömppäkomedia. Ben Stiller esittää juuri avioeron läpikäynyttä miestä, Larry Daleyta joka saa yövartijan “viran” luonnontieteiden museosta. Vakituinen työpaikka on tärkeä, sillä Larry jakaa nuoren Nick-poikansa (Jake Cherry) huoltajuuden ex-vaimonsa kanssa, joten vakituinen palkkashekki tulee tarpeeseen.

Ensin uusi työ vaikuttaa tylsältä ja museon henkilökunta jokseenkin erikoiselta, aina pilkuntarkkaa museonjohtajaa (Ricky Gervais) ja kolmea eläkkeelle jäävää vartijaa (Dick Van Dyke, Mickey Rooney ja Bill Cobbs) myöten. Mutta kun yö koittaa, ja Larry jää vaeltelemaan yksin museon pimeille käytäville, alkaa tapahtua kummia: museon vahanuket heräävät eloon. Amerikan presidentti Teddy Roosevelt (Robin Williams) harrastaa joka yö metsästystä, Hunni Attila riehuu ympäri museota sotajoukkonsa kera, miniatyyrikokoisen roomalaisarmeijan komentaja Octavius (Steve Coogan) ottaa yhteen lännensankari Jedediaan (Owen Wilson) kanssa ja Afrikan eläimet juoksevat vapaana kylväen tuhoa ympärilleen. Larryn tehtävänä on pitää elävät vahanuket museon sisätiloissa, sillä päivänvalo on nukeille kohtalokasta. Ja siinä riittääkin työtä yhdelle miehelle. Eikä siinä kaikki. Larrylle on tiedossa lisämurheita, kun kaiken lisäksi joku on päättänyt varastaa museosta muinaisen egyptiläisen artefaktin.

Yö museossa on hyväntuulinen ja vauhdikas komedia, joka sopii niin aikuisille kuin vähän nuoremmillekin. Liiallisella persoonallisuudella tai kekseliäisyydellä sitä ei ole pilattu, mutta monet kohtaukset ovat hauskoja ja visuaaliset efektit ovat hienosti toteutettuja.

Ben Stiller on pääosassa juuri tasan tarkkaan se sama jätkä kuin aina ennenkin, mutta sivuosiin kiinnitetyt koomikot, kuten Robin Williams, Ricky Gervais ja Paul Rudd tekevät hyvää työtä. Varsinkin brittikoomikko Steve Coogan ja Owen Wilson muodostavat mahtavan, jatkuvasti keskenään kinastelevan parivaljakon, jota on ilo seurata. Vanhat legendat Van Dyke, Cobbs ja Rooneykin on saatu raahattua taas valkokankaalle ja mikäs siinä, vanhat herrat hoitavat vaatimattomat osansa kunnialla.

Yö museossa on aika perinteinen seikkailukomedia, joka ei tarjoa suuria yllätyksiä suuntaan tai toiseen. Toisaalta se on harmiton ja paikoitellen hauska koko perheen kohellus, jonka parissa 108 minuuttia sujuu ihan mukavasti.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202