Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

The Adventures of Tintin (2011)

| Blu-ray
  • 3

Seikkailu on visuaalisesti herkullinen, muttei aiheistoltaan lukeudu sarjakuvamaestron kiinnostavimpiin.

julkaistu 2012-04-06 / päivitetty 12.04. klo 20:08

KUVA 4

Yksisarvisen salaisuus
Yksisarvisen salaisuus 

KUVA 3

Yksisarvisen salaisuus
Yksisarvisen salaisuus 

KUVA 2

Yksisarvisen salaisuus
Yksisarvisen salaisuus 

KUVA 1

Yksisarvisen salaisuus
Yksisarvisen salaisuus 

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

Ohjaus Steven Spielberg
Näyttelijät Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg, Nick Frost, Gad Elmaleh, Toby Jones, Mackenzie Crook
Maa Yhdysvallat
Pituus 99 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Yksisarvisen salaisuus poster

Matinea-ajan puhdasviivaisista seikkailuista alkujaan inspiroitunut Hergé ja tyylin Indiana Joneseillaan herättänyt story-ride-ekspertti Spielberg kohtaavat vihdoin. Julkaisussa euroennakon saava seikkailu on visuaalisesti herkullinen, muttei aiheistoltaan lukeudu sarjakuvamaestron kiinnostavimpiin.

Vaikka nimi on Suomessa Yksisarvisen salaisuus, sisältyy ensimmäiseen 3D-animoituun Tinttiin myös jaksoja tarinoista Kultasaksinen Rapu ja Rakham Punaisen Aarre. Nämä lyhyinä strippeinä julkaistut ja apoliittiset teokset ovat Spielbergin 80-luvun töille lähisukulaista harmitonta seikkailuviihdettä.

Steven Moffatin, Edgar Wrightin ja Joe Cornishin käsikirjoituksen voi sanoa avolouhivan Hergén tuotantoa: tutut hahmot ja vauhdikkaimmat käänteet on paketoitu lähes pysähtymättömäksi vuoristoradaksi, joka vaivoin säilyttää vaikutelman täysimittaisesta tarinasta.

Lisänimi “nuori lehtimies” on Tintin tämän kauden seikkailuissa helppo unohtaa. Klassisessa macguffin-juonessa jahdataan johtolankoja miljööstä toiseen, niin että pian jo unohtuu miksi. Spielbergin Tintti on, kuten arvata saattaa, pikemmin nuori Indiana Jones.

Tintti-tutkija Tom McCarthy on lisäksi pannut merkille, että elokuvan keskeinen juoni, jossa kapteeni Haddockin verenperimä oikeuttaa kulta-aarteeseen, kääntää Hergén päämäärät päälaelleen. Juoppo merikapteeni kun on Aurinkokuninkaan äpäräpojan sukua ja esi-isä Sir Haddockin “palkkioksi” saama Moulinsartin linna pilaa monarkian ajatuksesta. Nimi Haddock viittaakin ranskaksi väärennökseen ja tarina Hergén omiin, Belgian kuninkaaseen yhdistettyihin sukujuuriin.

Merkityksestä riisuttuna lastenmielisten vauhtiviihteenä Yksisarvisen salaisuus on A-luokkaa. Sen kekseliään monimutkaiset takaa-ajot, paot, vaellukset ja pakkolaskut innostavat kuten sarjakuvassa. John Williamsin kevyesti moderni musiikki erottuu positiivisesti säveltäjän itseään toistavasta tuotannosta.

Peter Jacksonin johtaman WETA-studion värikylläinen, tekstuureiltaan fotorealistinen maailma on yksi näyttävimpiä 3D-animaatiotekniikalla luoduista. Piirteiltään sarjakuvamainen hahmojoukko ei myöskään kärsi Napapiirin pikajunan epäkuolleista vaikutelmista.

Tintti-hengestä on nyt tavoitettu seikkailun puoli. Toinen eli eksotismin ylittävä kiinnostus kuvattuihin ympäristöihin ja ihmisiin, ilkikurisuus instituutioita kohtaan, poliittiset teemat sekä pyrkimys realismiin jää sen sijaan kaupallisuuden varjoon.

Blu-ray: Sony Pictures Entertainmentin erinomaisessa julkaisussa on poikkeuksellisen syvävärinen ja tarkka 1080p 2.35:1 -laajakuva sekä elokuvateatterimaisen dynaaminen DTS 7.1 HD -ääniraita.

Tekstittämättömissä HD-laatuisissa ekstroissa muun muassa Jacksonin ja Spielbergin Tintti-muisteluja ja elokuvan taustaprosessin varsin seikkaperäisiä selvityksiä, animaatiotekniikan esittelyä, kiinnostvaa kuvaa eriskummallisista kuvauksista ja muuta laadukasta, asiavetoista materiaalia (yhteensä 96 minuuttia). Vain kommenttiraita puuttuu.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202